7 τρόποι για να καταλάβεις αν ο σύντροφός σου σε απατά

Δυστυχώς η επιστήμη δε μπορεί να σας πει αν ο σύντροφός σας ξενοκοιμάται, μπορεί σίγουρα όμως να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αν με κάποιο τρόπο σας παραπλανά.

 


Article featured image
Article featured image

Παρακάτω ακολουθούν οι 7 τρόποι που θα σας δείξουν αν το άλλο σας μισό σάς κρατάει κάτι κρυφό ή σας λέει ψέματα.

 

Ρώτα την άποψη ενός φίλου

Είναι γνωστό ότι τρίτα πρόσωπα μπορούν να καταλάβουν καλύτερα μερικές φορές τι συμβαίνει σε μία σχέση. Ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτό κατά έναν  περίεργο τρόπο έχουν οι ξένοι.

Ο παραπάνω ισχυρισμός αποδείχθηκε και από ένα πείραμα μίας ομάδας ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ. Σε αυτό ζευγάρια προσπάθησαν να συνεργαστούν για να ζωγραφίσουν ένα αντικείμενο. Ο ένας σύντροφος είχε τα μάτια καλυμμένα, ενώ ο άλλος του έδινε οδηγίες πως να ζωγραφίσει.

Η όλη διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε, ενώ λίγο πριν κάθε ζευγάρι είχε απαντήσει χωριστά σε μία σειρά προσωπικών ερωτήσεων, στις οποίες κλήθηκαν να αποκαλύψουν και αν θα απατούσαν ποτέ τον σύντροφό τους.

Στη συνέχεια το υλικό της ζωγραφικής συνεργασίας των ζευγαριών παρουσιάστηκε σε τρίτους, οι οποίοι ήταν απίστευτα ακριβείς στις εκτιμήσεις τους και μπορούσαν να διαπιστώσουν αν ο ένας σύντροφος είναι άπιστος ή δυστυχισμένος.

 

Επεξεργάσου το υποσυνείδητα

Όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να κρίνει κάτι συνειδητά, τότε το αποτέλεσμα είναι συνήθως κακό. Αντίθετα όταν η διαδικασία αυτή γίνεται υποσυνείδητα, η κριτική είναι λιγότερο δολερή.

Το 2013 ψυχολόγοι ζήτησαν από μία ομάδα σπουδαστών να ακούσουν όσα είχε να καταθέσει μία σειρά ανθρώπων και να κρίνουν αν λένε αλήθεια ή ψέματα. Όσοι πήραν τον χρόνο τους και εξέτασαν τις μαρτυρίες υποσυνείδητα, κατάφεραν να κρίνουν με μεγαλύτερη επιτυχία, αν το άτομο που είχαν απέναντί τους είχε τη διάθεση να τους παραπλανήσει.

 

Άκου προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιεί

Ένας καθηγητής ψυχολογίας μελετώντας τα δεδομένα από ένα πρόγραμμα ανάλυσης κειμένου, εντόπισε κάποια συγκεκριμένα λεκτικά μοτίβα τα οποία χρησιμοποιεί όποιος θέλει να αποφύγει την αλήθεια.

Έτσι, οι ψεύτες τείνουν να χρησιμοποιούν λέξεις αρνητικού περιεχομένου, όπως «μίσος», «θυμός», «εχθρός», και ρήματα που δηλώνουν κίνηση, όπως «περπατώ» ή «κινούμαι».

Αντίθετα, αποφεύγουν να εκφράζονται σε πρώτο ενικό πρόσωπο, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «αντιλαμβάνομαι» ή «νομίζω» και άλλες, όπως «αλλά» και «εκτός».

 

Δώσε σημασία στον τόνο της φωνής

Πρόσφατα Καναδοί ερευνητές ζήτησαν από μία ομάδα εθελοντών να ακούσουν μία σειρά από φωνές και να κρίνουν ποια από αυτές τους φάνηκε πιο ελκυστική. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους ζήτησαν να κρίνουν κατά πόσο θεωρούν ότι τα άτομα που άκουσαν είναι ικανά να απατήσουν.

Σύμφωνα με τις γυναίκες εθελόντριες ένας άντρας με βαθιά φωνή είναι πιο πιθανό να απατήσει τη σύντροφό του, ενώ αντίθετα οι άντρες εθελοντές έκριναν ότι οι γυναίκες με πιο ψιλή φωνή είναι είναι αυτές που πιθανότατα θα «προδώσουν» το άλλο τους μισό.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι το γεγονός ότι η βαθιά φωνή είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης. Και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε έναν άντρα συνήθως τον καταστούν άπιστο.

 

Πρόσεξε πόση ώρα περνάει στα κοινωνικά δίκτυα

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι που έγινε σε 600 χρήστες του Twitter έδειξε ότι όσοι που περνούσαν περισσότερη από μία ώρα την ημέρα σε αυτό, ήταν περισσότερο πιθανό να μαλώσουν με τον σύντροφό τους, να πάρουν διαζύγιο ή να χωρίσουν.

 

Οι ξαφνικές εναλλαγές στη διάθεση

Στην περίπτωση που είσαι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με τον σύντροφό σου, έχεις μάθει όλες τις συνήθειες του, τις αντιδράσεις του και γνωρίζεις με ποιον τρόπο χειρίζεται κάθε κατάσταση.

Αν παρατηρήσεις αλλαγές σε όλα παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά. Οι ξαφνικές αλλαγές στη γλώσσα του σώματος, από τις εκφράσεις του προσώπου μέχρι τα σχήματα λόγου, αποτελούν κόκκινες σημαίες στις οποίες πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή.

Όπως επισημαίνει μία αναλύτρια συμπεριφοράς, «το σώμα ενός ανθρώπου βιώνει μία σειρά αλλαγών όταν είναι νευρικό, σε ένταση ή όταν απλά λέει ψέματα».

 

Η σιωπή, οι προσωπικές επιθέσεις και οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις

Ένα σημάδι ότι κάποιος λέει ψέματα είναι η ξαφνική αδυναμία του να μιλήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί το νευρικό σύστημα αντιδρά στο στρες γεμίζοντας το στόμα με σάλιο.

Ένα ακόμα σημάδι είναι η προσωπική επίθεση ως προσπάθεια να μην απαντήσει σε ερωτήσεις.

Επιπλέον, μία έρευνα του 2011 από το  UCLA απέδειξε ότι οι άνθρωποι που τείνουν να λένε ψέματα συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν τις ερωτήσεις που τους έχουν θέσει. Πιθανότατα για να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους να επινοήσουν μία απάντηση.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ