Ακόμα και το άκακο πεπονάκι έχει προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις. Το καλοκαίρι, που η θερμοκρασία βαράει κόκκινο, τα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων έχουν έναν παραπάνω λόγο να μας χτυπήσουν την πόρτα. Ποιες συνήθειές μας τις ευνοούν και τι πρέπει να κάνουμε για να τις αποφύγουμε;
ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι σχεδόν 330.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κατανάλωσης τροφίμων μολυσμένων με μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το E.coli, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος κ.ά. Επίσης 200 ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν μέσω των τροφίμων ενώ το 70% των τροφικών δηλητηριάσεων συμβαίνουν στο σπίτι. Στην Ε.Ε. 5.648 επιδημίες τροφικών δηλητηριάσεων καταγράφηκαν το 2011. Αρρώστησαν σχεδόν 70.000 Ευρωπαίοι, νοσηλεύτηκαν πάνω από 7.000 ενώ 93 έχασαν τη ζωή τους!
ΠΩΣ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ:
Τις περισσότερες φορές ευθύνεται το γεγονός ότι δεν συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα, παρόλο που έχουμε καλά ψυγεία, π.χ. τοποθετούμε το κρέας στα πάνω ράφια, αφήνουμε ευαίσθητα τρόφιμα στην πόρτα του ψυγείου όπου η θερμοκρασία δεν είναι τόσο σταθερή ή έχουμε υψηλή θερμοκρασία στο ψυγείο μας (πάνω από 6 βαθμούς). Άλλες αιτίες είναι η κατανάλωση πολυκαιρισμένων ή μισομαγειρεμένων τροφίμων όπως και ο ελλιπής καθαρισμός των σκευών μαγειρικής.
ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ:
Όλα τα φυτικά και ζωικά τρόφιμα φέρουν μικρόβια. Οπότε είναι σημαντικά η σωστή συντήρηση, η διαχείριση και το μαγείρεμά τους. Επιδημίες έχουν προκύψει ακόμα και από φύτρες ή πεπόνι. Τελευταίες έρευνες στη Βρετανία ενοχοποιούν το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα, γεγονός που εξαπλώνει μέχρι και σε απόσταση ενός μέτρου μικρόβια στην κουζίνα μας.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ:
- Ο κύριος παράγοντας με τον οποίο κατορθώνουμε να ελέγξουμε τους παθογόνους μικροοργανισμούς είναι η θερμοκρασία. Έτσι η σωστή φύλαξη σε θερμοκρασίες κάτω από 6 βαθμούς Κελσίου στο ψυγείο και κάτω από 18 στην κατάψυξη καθώς και το καλό μαγείρεμα των τροφίμων μπορούν να μας προφυλάξουν.
- Προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης και όταν αγοράζουμε κάτι που χρειάζεται ψυγείο το αποθηκεύουμε αμέσως, όχι μετά από δύο ώρες.
- Καθαρίζουμε καλά το ψυγείο μας τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα, με ζεστό νερό και απολυμαντικό.
- Φυλάμε τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο, χωρίς να τα πλύνουμε πριν. Το πλύσιμο δημιουργεί υγρασία και η υγρασία ευνοεί την επιβίωση των μικροβίων. Πλένουμε τις θήκες που τα αποθηκεύουμε, μία φορά την εβδομάδα.
- Δεν τοποθετούμε τρόφιμα στην πόρτα του ψυγείου, όπου οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι μεγάλες.
- Αν το ψυγείο μας είναι πολύ γεμάτο, χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία.
- Χρησιμοποιούμε διαφορετικά ξύλα κοπής για το κρέας, το ψάρι και τα λαχανικά. Τα πλένουμε καλά με ζεστό νερό και απολυμαντικό.
- Τα σφουγγάρια πιάτων είναι από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης στο σπίτι. Τα πλένουμε με ζεστό νερό και απολυμαντικό ή τα βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων μαζί με τα πιάτα. Επίσης τα αντικαθιστούμε συχνά.
- Τα φρούτα και τα λαχανικά τα ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό, όχι μέσα σε λεκάνη.
- Μαγειρεύουμε καλά το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Μετά την ετοιμασία τους, καθαρίζουμε με ζεστό νερό και χλώριο την κουζίνα.
- Είναι πειρασμός να στεκόμαστε μπροστά στην ανοιχτή πόρτα του ψυγείου και να χαζεύουμε/δροσιζόμαστε, όμως για τα τρόφιμα είναι απαγορευτικό. Κλείνουμε την πόρτα όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να μην αυξομειώνεται η θερμοκρασία.