Σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερα από 130 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή σε 29 συνολικά χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Υπολογίζεται ότι περίπου 20 εκατ. από αυτές βρίσκονται στη Νιγηρία. Μετά από δεκάδες καμπάνιες διαμαρτυρίας και πολλές ακτιβιστικές δράσεις σε όλο τον κόσμο, η κλειτοριδεκτομή στη Νιγηρία υπόκειται επιτέλους στην Απαγόρευση της σωματικής βίας ενάντια στο ανθρώπινο είδος: Νόμος 2015. Την ποινικοποίηση της βάναυσης αυτής τακτικής υπέγραψε ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν και το νέο εξαπλώνεται στο Twitter με το hashtag #VAPPBILL.
Όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό το βήμα όμως, η κλειτοριδεκτομή δεν θα εκλείψει μέσα σε μία μέρα και οι νομικές εγγυήσεις δεν αρκούν. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να αλλάξουν οι παραδοσιακές αντιλήψεις και πρακτικές που υποστηρίζουν τη βία απέναντι στις γυναίκες. Μόνο τότε θα εξαλειφθούν τέτοιες επιβλαβείς συμπεριφορές», δηλώνει στον Guardian η Στέλα Μουκάσα, διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για Γυναίκες σε θέματα φύλου, βίας και δικαιωμάτων.