Πέθανε ο δημιουργός των Playmobil

Ο Χορστ Μπραντστέτερ, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε τα Playmobil με τα οποία μεγάλωσαν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, πέθανε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 81 ετών.

 


Article featured image
Article featured image

Σε ανακοίνωση προέβη η οικογενειακή επιχείρηση του Μπραντστέτερ αναφέροντας χαρακτηριστικά «Με τον θάνατο του Χορστ Μπραντστέτερ η οικογένεια των Playmobil δεν χάνει μόνο τον αρχηγό, ιδιοκτήτη και πατριάρχη της αλλά και ο τομέας της κατασκευής παιχνιδιών στη Γερμανία χάνει επίσης μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητές του».

Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1933 σε ένα προάστιο της Νυρεμβέργης όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα η έδρα της εταιρείας. Το 1952 και αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, μπήκε στην επιχείρηση, την οποία εκείνη την περίοδο έτρεχαν οι δύο θείοι του.

Ήταν αυτός, ο οποίος πρώτος διαπίστωσε ότι το πλαστικό και όχι το μέταλλο θα ήταν το υλικό του μέλλοντος στην κατασκευή παιχνιδιών και η πρώτη του ανακάλυψη ήταν το χούλα-χουπ. Το πλαστικό στεφάνι, το οποίο έκανε μικρούς και μεγάλους να χορεύουν προσπαθώντας να το διατηρήσουν ψηλά στη μέση τους.

Στις αρχές της δεκαετίες του '70, ο Μπραντστέτερ προσπάθησε να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση από τη χρεοκοπία και τα κατάφερε την τελευταία στιγμή. Ήταν η περίοδος που λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, η τιμή του πλαστικού είχε εκτοξευθεί στα ύψη. Ζήτησε λοιπόν να κατασκευαστεί ένα παιχνίδι με όσο το δυνατόν λιγότερη πρώτη ύλη.

Μέσα από πολλές συζητήσεις με τον κατασκευαστή εκμαγείων Χανς Μπεκ, έφτασαν στα μικροσκοπικά ανθρωπάκια, τα οποία δεν είχαν ύψος μεγαλύτερο των 7,5 εκατοστών. Αρχικά δημιούργησαν τρία Playmobil, τον Ινδιάνο, τον Ιππότη και τον Εργάτη. Αυτή ήταν η αρχή για την κατάκτηση του κόσμου αφού χάρη σε αυτά, η εταιρεία έγινε πρώτη σε όλη τη Γερμανία και μια από τις κορυφαίες στον τομέα του παιχνιδιού σε όλο τον κόσμο. Ο κύκλος εργασιών για το 2014 έφτασε τα 595 εκ. ευρώ ενώ μετά το θάνατό του, η διεύθυνση της εταιρείας έχει περάσει στο ίδρυμα που ο ίδιος ίδρυσε τη δεκαετία του '90.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ