Έχω Θέμα
8 + 1 κατηγορίες διαδικτυακών χρηστών [Εσύ σε ποιαν ανήκεις;]
Στην διαδικτυακή ρουφήχτρα των εκατοντάδων κοινωνικών δικτύων και των αμέτρητων ιστοσελίδων ένα είναι το σίγουρο: Όλοι χωράνε. Και με την περίφημη «διαδραστικότητα» που χαρακτηρίζει την διαδικτυακή ζωή μας τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μας προκύψουν και οι διάφορες κατηγορίες διαδικτυακών χρηστών. Ιδού λοιπόν μία λίστα με τις φυλές του facebook, του twitter, του Instagram, του pinterest και όποιου άλλου δικτύου βάζει ο νους σου. Εσύ, σε ποια κατηγορία ανήκεις;
Της Σέρσι Λ.
Εικονογράφηση: Αναστασία Ερωτοκρίτου
1.
Πρώτη και καλύτερη κατηγορία τα αγαπουλίνια, που είναι κεφάλαιο από μόνα τους, εντός και εκτός διαδικτύου. Αυτός ή αυτή που ανήκει στο εν λόγω γκρουπ, υπερχειλίζει από έρωτα και έχει βαλθεί να μας πείσει, για κάποιο λόγο, πως είναι ερωτευμένος, περνάει τέλεια, και όλα τα καψουροτράγουδα του κόσμου έχουν γραφτεί για την σχέση του. Ποστάρει καθημερινά λινκς απ’ το youtube μελιστάλαχτα άσματα, εικόνες με ηλιοβασιλέματα και αποφθέγματα του Paulo Coelho, ενώ κοινοποιεί χωρίς σταματημό φωτογραφίες με το ταίρι του: στην παραλία, στην απογευματινή βόλτα, στο εστιατόριο, στο σουπερμάρκετ. Περνούν πολύ καλά μαζί, είναι φουλ ερωτευμένοι κι ο απώτερος στόχος είναι να διαδοθεί αυτό. Κάντε τους like, πείτε τους πόσο υπέροχοι είναι, στείλτε τους είκοσι emoticons με καρδούλες και χαμογελάκια. Θα το εκτιμήσουν!
2.
Οι υποστηρικτές της τρολιάς, τα λεγόμενα «τρολς», είναι απ’ τα πιο αμφιλεγόμενα τυπάκια του διαδικτύου κι αυτό γιατί άλλοτε μας προκαλούν ασταμάτητο γέλιο κι άλλοτε απέχθεια ή/και θυμό ή/και βαρεμάρα. Τρολ είναι αυτός που μόλις δει τιτλάκι «comments/σχόλια» παθαίνει κάτι και δεν κρατιέται και επιθυμεί διακαώς να αφήσει την ‘σφραγίδα’ του είτε κατέχει το θέμα, είτε όχι. ‘Διάσημους’ κύπριους τρόλερς θα εντοπίσετε στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και είναι αυτοί που πάντα τους φταίει κάτι, σχολιάζουν ανεξαρτήτου θέματος και συνηθίζουν να βρίζουν, ανελέητα, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Μία άλλη σχολή είναι αυτή που απλά παρεμβαίνει για να… γλύψει. Αυτούς θα τους εντοπίσετε στις προσωπικές σελίδες πολιτικών για παράδειγμα και το σχόλιό τους θα έχει ως εξής: «Συνέχισε πρόεδρε, είμαστε μαζί σου».
3.
Κατηγορία «Ο παρατηρητής» αλλά σχέση καμία με το Night’s Watch του αγαπημένου Game of Thrones. Αυτός είναι ο τύπος που παρακολουθεί τα πάντα, καθημερινά, φανατικά και με περίσσιο πάθος αλλά δεν έχει… παρουσία πουθενά. Δεν κάνει like, δεν κάνει retweet, δεν ανεβάζει φωτογραφίες στο Instagram, αλλά έχει λογαριασμούς παντού. Πώς γίνεται αυτό; Άμα σκεφτείς κομματάκι θα εντοπίσεις πως όλο και κάποιον από δαύτους ξέρεις. Είναι αυτοί που εσύ τους νόμιζες για ξεχασμένους στα βάθη και την άβυσσο του διαδικτύου κι άμα τους πετύχεις τετ-α-τετ εντοπίζεις πως είναι ενήμεροι για ό,τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή ονλάιν, έχουν άποψη για τα πάντα και θυμούνται πότε και ποιος έγραψε τι στον τοίχο του. Παρόλο που ακούγονται spooky ατομάκια, είναι άκακα πλάσματα, μέχρι την στιγμή που θα βάλουν εσένα στο μάτι και θα έχουν -αθόρυβα πάντα- να σχολιάσουν κάτι εναντίον σου.
4.
Αν είναι να μιλήσουμε για μία all time classic κατηγορία αυτή δεν είναι άλλη απ’ αυτή του «γατάκια». Η κατηγορία του γατάκια δεν αφορά, βέβαια, μόνο σε φίλους των γάτων αλλά και των σκύλων, των πτηνών, των… δεινοσαύρων-ξερωγώ κι οποιουδήποτε τετράποδου ή και δίποδου, φτάνει το τελευταίο να μην αφορά σε άνθρωπο. Με λίγα λόγια πρόκειται για την κατηγορία των φιλόζωων, την πιο active αυτή τη στιγμή στο κυπριακό διαδίκτυο, που οργανώνεται καθημερινά και με πάθος για τα δικαιώματα των ζώων, συντονίζει τις υιοθεσίες των αδέσποτων και ανταλλάζει ιδέες για pet-friendly παραλίες, ξενοδοχεία και ό,τι άλλο βάλει το μυαλό σου. Ο «γατάκιας» πέραν του ακτιβισμού, είναι αυτός που θα ανεβάσει και θα γιομίσει το τάιμλάιν σου με αστεία ή συγκινητικά βίντεο με ζώα, αποφθέγματα του τύπου «Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα» και επιπλέον θα σε ενημερώσει για την υγεία του δικού του «Η Λάκι μου έχει βγάλει τριχοφάγο αλλά το αντιμετωπίζουμε με σχετική θεραπεία» κλπ. Η κατηγορία γατάκιας καταντά εκνευριστική όταν μέλος της αποφασίζει να σε κάνει tag σε όλα τα events, αιτήσεις για φιλοξενία/υιοθεσία ζώου ή discount για ζωοτροφές κι εσύ δεν έχεις ούτε χρυσόψαρο μες το σπίτι.
5.
Απ’ τους πιο εκνευριστικούς –πιο εκνευριστικός πεθαίνεις- τύπους του διαδικτύου είναι ο επαναστάτης του καναπέ. Τώρα θα μου πεις, όλοι επαναστάτες του καναπέ είμαστε, αλλά σαν αυτόν όχι φίλε μου, όχι δεν υπάρχει άλλος κανένας. Είναι ο τύπος που ενώ ο κόσμος γύρω του καταρρέει το πρώτο που θα κάνει είναι να μας αποκαλέσει όλους «αρνιά» επειδή δεν βγαίνουμε στους δρόμους [σάμπως κι αυτός τουιτάρει από την πλατεία επανάστασης] και απ’ τον τοίχο του θα κοινοποιηθούν όλα τα λινκς για ντοκιμαντέρ που αφορούν σε μασόνους, νέα παγκόσμια τάξη, τον πανόπτη οφθαλμό, τους Εβραίους κλπ. Πρόκειται για τον ιεροκήρυκα του facebook, που αν δώσεις πάνω από ένα δευτερόλεπτο σημασία στα ποστ του θα το πιστέψεις πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Μας θεωρεί όλους ζώα που πρώτη φορά ακούσαμε για τα γεγονότα/ιστορίες/μυθοπλασίες που έχει αυτός πρόσφατα ανακαλύψει και θεωρεί ότι η επανάσταση της κοινωνίας πρέπει να αρχίσει ατάκα κι επί τόπου αλλά περιμένει με κάποιο μαγικό τρόπο αυτό να συμβεί. Κι ενώ στην αρχή μπορεί να σου φανεί ρομαντική και αυθεντική η κατηγορία αυτή, στο τέλος θα ανακαλύψεις πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την διαγράψεις από τις επαφές σου.
6.
Tag παντού, θάνατος και ντου. Need to say more? Πρόκειται για τους πασίγνωστους πλέον users των κοινωνικών δικτύων που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να κάνουν tag τον εαυτό τους [και την παρέα τους άμα λάχει] παντού. Κι όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού. Αν είχε τρόπο να καταγραφόταν σε Geo-tag η κάθε τουαλέτα στην πόλη θα μας ενημέρωναν και γι’ αυτή τους την επίσκεψη. Πρόκειται για την χαρά του κλέφτη, σε χώρες όπου οι κλέφτες είναι εξελιγμένο είδος, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να γνωρίζει που βρίσκεσαι, πόσο μακριά απ’ το σπίτι σου και τι ώρα βολεύει να μπουκάρει μέσα. Απορία όλων των υπολοίπων είναι γιατί κάνει tag τον εαυτό του πάντα και παντού, αφού τον μόνο άνθρωπο που ενδέχεται να τον αφορά που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή είναι τη μάνα του. Η απορία αυτή θα μείνει για πάντα αναπάντητη ενώ αυτός θα κάνει tag το κρεοπωλείο απ’ όπου πήγε να πάρει κιμά.
7.
Ο αμπελοφιλόσοφος. Κατηγορία αγαπημένη και έχουμε καμπόσο εγχώριο προϊόν από δαύτους, τους οποίους κάνει και follow κόσμος τόσος όσος θα έβγαζε και βουλευτή μες στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ναι. Πρόκειται για τον τύπο εκείνο που την είδε καθηγητής φιλοσοφίας και ο οποίος υιοθετεί κουβέντες άλλων [διάσημων, ή/και άσημων], τις κάνει δικές του και έπειτα μας… μονογράφει από κάτω, με τα αρχικά του, το σπουδαίο αυτό απόφθεγμα που το διαβάσαμε πάνω από εκατό φορές σε βιβλία και τοίχους, διαδικτυακούς και μη. Πιο φοβιτσιάρικο απ’ τον διαδικτυακό αμπελοφιλόσοφο είναι το crowd που τον ακολουθεί και που σε κάνει να αναρωτιέσαι σε τι είδους κοινωνία ζούμε και άλλα υπαρξιακά.
8.
Διαδικτυακή κατηγορία «Η-θειά-μου», η οποία αφορά στην θειά μου, την δική σου και του γείτονα. Κι ένα να ξέρεις, πως δεν είναι κατ’ ανάγκη στην ηλικία της θειάς σου ο εν λόγω user αφού είναι πολύ στην μόδα το φολκλόρ και τους παίρνει όλους. Πρόκειται, κυρίως, για γυναίκες χρήστες του διαδικτύου οι οποίες κάνουν share ολημερίς κι ολονυχτίς σελίδες μαγειρικής, σελίδες ραπτικής και tips για το σπίτι του τύπου: «Καθαρίστε χωρίς χημικά. Ένα κουταλάκι ξύδι και μαγειρική σόδα αρκούν!!!». Πρόκειται για τον χρήστη που θα κάνει like σε ό,τι φωτογραφία ανεβάσεις, θα κάνει share ένα ξεχασμένο τραγούδι του Πάριου σε ανύποπτο χρόνο και θα φωτογραφίσει το κέικ πορτοκαλιού που έφτιαξε με το που βγει απ’ τον φούρνο. Πρόκειται για μια ευφάνταστη κατηγορία η οποία θα μοιραστεί πάνω στο τάιμλαιν σου πληροφορίες που δεν θα έψαχνες σε ουδεμία περίπτωση από μόνος σου στο google.
9.
Επαγγελματίας… χειροκροτητής, είναι αυτός που δεν περνάει είδηση, status, φωτογραφία, βίντεο, αγγελία θανάτου από μπροστά του και να μην κάνει like. Πρόκειται για μια αψυχολόγητη κατηγορία χρηστών που δεν μπορείς να διακρίνεις αν πρόκειται για υπέρμετρα χαρούμενους ανθρώπους που τους αρέσουν τα… πάντα, για δημοσιοσχετίστες που πιστεύουν ότι με ένα like θα κερδίσουν πόντους στα μάτια του συμμαθητή τους από το λύκειο που πόσταρε μια ηλιθιότητα γιατί ξύπνησε στραβά ή αν πρόκειται για μανιοκαταθλιπτικούς που στην διπλωματική τους προσπάθειά για… εξεύρεση likes βγαίνουν στο διαδικτυακό σεργιάνι χαρίζοντας απλόχερα τα δικά τους. Το μόνο που γνωρίζουμε γι’ αυτή τη μυστήρια κατηγορία χρηστών είναι πως το όνομά τους κοσμεί τα μισά ποστ που περνούν από μπροστά μας καθημερινά, τις sponsored σελίδες και τα προτεινόμενα άρθρα που αρέσουν σε κάποιον φίλο μας. Στον like-σε-όλα ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να γουστάρει έτσι παθιασμένα τα πάντα και στην πραγματική του ζωή.