Ότι θέλεις κάνε. Χωρίς μάρκετινγκ, τζάμπα κόπος. Δεν πάει να έχεις το καλύτερο προϊόν του κόσμου, άμα δεν ξέρεις πως θα το πουλήσεις, τίποτα δεν έκανες.
Ακόμα και στην περίπτωση τη δική μας, είναι φορές που μπορεί να φας μια ολόκληρη βδομάδα να φτιάξεις ένα άρθρο ή ένα μίνι ντοκιμαντέρ ή ένα σχετικά μεγάλο ρεπορτάζ, με πολλές δηλώσεις, πολλές αναφορές σε βιβλιογραφία, μπόλικο γύρισμα, πολλές φωτογραφήσεις και ακόμα περισσότερες ατάκες-κράχτες, αν δεν ξέρεις όμως τον τρόπο να το πουλήσεις, να το επικοινωνήσεις σωστά, όλη η δουλειά πάει στράφι. Το άρθρο μένει στα αζήτητα και άντε να αποδείξεις μετά στο αφεντικό (ή και στον εαυτό σου) ότι ξόδεψες για αυτό μια βδομάδα σε εργατοώρες…
Οπότε, μάρκετινγκ! Σωστή επικοινωνία. [Ιδανικά, βέβαια, να συνδυάζεται πάντα και η ποιότητα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο].
Αν έχεις τον τρόπο να πουλήσεις αυτό που θα φτιάξεις, κάν’ το. Αν όχι, άσ’ το καλύτερα. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος μάρκετινγκ. Υπάρχει μόνο μάρκετινγκ, σωστά και λάθος εφαρμοσμένο. Το μάρκετινγκ, ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να εφαρμοστεί ποικιλοτρόπως.
Ο κύριος Γιώρκος, για παράδειγμα, ο γνωστός, με το οφτόν, επέλεξε να παίξει επιθετικά. «Το καλύτερο όλων» λέει. Και να μην τον έχεις δοκιμάσει, έστω από περιέργεια θα «τσιμπήσεις» ένα βράδι απλώς και μόνο για να γευτείς το οφτόν του που είναι… το καλύτερο όλων (;).
Σωστό μάρκετινγκ, με διαφορετική προσέγγιση όμως, θα λέγαμε πως κάνει και ο Λώρης Λοϊζίδης, γνωστός και ως «μετρ της κωμωδίας», ο οποίος μετά την επιτυχία της σειράς του και τη δημοτικότητα που απέκτησαν εκ νέου τα Λεύκαρα τους τελευταίους μήνες, αποφασίζει να ανοίξει μια καφετέρια στο χωριό με το όνομα «Πρώτη Σταγόνα» αλλά και ένα σουβενίρ σιοπ ακριβώς απέναντι. Απ’ ότι μάθαμε, πάντως, η καφετέρια γεμίζει τα σαββατοκύριακα, ενώ και τα συλλεκτικά αντικείμενα του καταστήματος (φανέλες, καπελάκια, μολύβια κλπ), τα οποία φιλοξενούν αγαπημένες ατάκες από τη σειρά (όπως «Ήντα πελλός που είμαι»), έχουν γίνει ανάρπαστα. Αλοίμονο!
Η καφετέρια Πρώτη Σταγόνα στα Λεύκαρα (φωτογραφία Χ.Μ.)
Εξαιρετικά καλά δουλεύουν πολλοί συμπολίτες μας, καλλιτέχνες, δημιουργοί, τεχνίτες, παραγωγοί, εταιρείες κλπ το κομμάτι του μάρκετινγκ.
Ποιος μπορεί, για παράδειγμα, να ξεπεράσει τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις του Τζάμπο, οι οποίες κολλάνε σαν βδέλλες στο μυαλό σου και δεν λένε να ξεκολλήσουν για ώρες; Ενοχλητικές ή έξυπνες, τη δουλειά τους μια χαρά την κάνουν.
Ή ποιος μπορεί να ξεχάσει την αμίμητη ατάκα (δες πιο κάτω σχετικό βίντεο) «Μαρή, πως το τρως έτσι σε slow motion, γιαούρτι είναι…», από μια σχετικά πρόσφατη διαφήμιση της Δωδώνης;
Μάρκετινγκ, λοιπόν. Λίγοι το κάνουν σωστά, όλοι όμως παραδέχονται την χρησιμότητά του.