Bόλτα στην επιφάνεια του Πλούτωνα

Η ΝΑΣΑ «κατέκτησε» πριν λίγες μέρες τον Πλούτωνα και οι επιστήμονές της είναι σε θέση να μοιραστούν μαζί μας συναρπαστικές πληροφορίες για το πως θα ήταν μία βόλτα στην επιφάνεια του τόσο μακρινού πλανήτη.

 


Article featured image
Article featured image

Αρχικά, το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται ένα αρκετά ζεστό παλτό, παπούτσια για περπάτημα στον πάγο και έναν δυνατό φακό, καθώς η απόσταση από τον Ήλιο εξασφαλίζει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και πηχτό σκοτάδι.

Κάτι που σίγουρα δεν πρόκειται να προλάβετε να δείτε κατά τη διαμονή σας εκεί, είναι η εναλλαγή των εποχών, αφού ένα έτος στον Πλούτωνα (δηλαδή μία πλήρης περιστροφή του γύρω από τον Ήλιο) διαρκεί 248 γήινα χρόνια.

Επιπλέον, αν ενδιαφέρεστε να δείτε εναλλαγή ημέρας και νύχτας, μάλλον θα χρειαστεί να περπατήσετε για να βρείτε μόνοι σας το φως ή το σκοτάδι.

Σε αντίθεση με τη Γη, της οποίας ο άξονας περιστροφής είναι σχεδόν κάθετος στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος, ο Πλούτωνας περιστρέφεται γύρω από έναν νοητό άξονα με κλίση 120 μοιρών. Έτσι η περιοχή του νότιου πόλου έχει νύχτα για 100 χρόνια.

Ωστόσο το σκοτάδι δεν είναι απόλυτο, αφού ο νότιος πόλος φωτίζεται από τον φυσικό δορυφόρο Χάροντα, όπως η Πανσέληνος φωτίζει τις γήινες νύχτες.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη NASA, ο Χάροντας βρίσκεται τόσο κοντά στον Πλούτωνα, ώστε φαίνεται 7 φορές μεγαλύτερος από ότι η Σελήνη στον ουρανό της Γης.

Από την άλλη αν προτιμάτε πιο ηλιόλουστες ημέρες -βρίσκεστε σε λάθος πλανήτη αλλά το παραβλέπουμε αυτό- καλό είναι να πάτε στο βόρειο ημισφαίριο του Πλούτωνα.

Βέβαια μη φανταστείτε γήινη καλοκαιρινή λιακάδα, αφού η απόσταση του Πλούτωνα από τον Ήλιο επιτρέπει μόνο σε μερικές ασθενικές ακτίδες φωτός να τον αγγίξουν.

Όσο για τον ουρανό, φαίνεται σχεδόν κατάμαυρος, αφού η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι 100.000 με ένα εκατομμύριο φορές πιο αραιή από της Γης και σημαδεύεται μόνο από περαστικά συννεφάκια αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα.

Όταν, λοιπόν, τα μάτια σας συνηθίσουν το σκοτάδι, θα μπορείτε να εξερευνήσετε το τοπίο που δεν είναι καθόλου αδιάφορο: ο Πλούτωνας παρουσιάζει εξαιρετικά έντονες αντιθέσεις. Άλλες περιοχές είναι κατάμαυρες σαν κάρβουνο, άλλες είναι καφεκόκκινες και άλλες καλυμμένες με λαμπερό λευκό πάγο.

Η επιφάνεια αποτελείται κατά 98% από πάγο αζώτου, κατεψυγμένου σε θερμοκρασία γύρω στους -230 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, σε πολλά σημεία, ο πάγος καλύπτεται από μια σκούρα πορτοκαλί γλίτσα, ένα μαλακό στρώμα περίπλοκων ουσιών που σχηματίστηκε από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στα συστατικά της ατμόσφαιρας.

Τέλος, ακόμα κι αν αποφασίσετε να σκαρφαλώσετε στα υψώματα του πλανήτη, η πιθανότητα ατυχήματος είναι μικρή, αφού στον Πλούτωνα, η δύναμη της βαρύτητας είναι 15 φορές ασθενέστερη από ότι στη Γη, άρα αν για παράδειγμα έχετε στη Γη βάρος 100 κιλά, στον Πλούτωνα θα αισθάνεστε σαν να ήσασταν μόλις 6,7 κιλά. Ενδεχόμενο, επομένως,γλίστρημα θα οδηγούσε σε μια απόκοσμα αργή πτώση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ