Όλα όσα θα δεις στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Μια συναρπαστική διαδρομή 10 χρόνων στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου γιορτάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που πραγματοποιείται παραδοσιακά κάθε Αύγουστο από την 1η μέχρι και τις 8 του μήνα.

 


Article featured image
Article featured image

Φέτος, επανέρχεται ανανεωμένο αλλά και πιο επίκαιρο από ποτέ σε ένα νέο χώρο με πιο άνετες και δροσερές συνθήκες θέασης. Tο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού, είναι ο νέος χώρος που θα φιλοξενήσει τη φετινή, επετειακή διοργάνωση.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί στις μέρες μας ίσως το πιο απαραίτητο κινηματογραφικό είδος. Ένα ενημερωμένο κοινό είναι αυτόματα ένα πιο ισχυρό κοινό αφού μπορεί να φιλτράρει την πληροφορία με διαύγεια, να ακονίσει την ανεξάρτητη σκέψη και να αντισταθεί στις πολιτικές σκοπιμότητες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού δοκιμάζει και φέτος τις αντοχές μας προβάλλοντας 21 συνολικά ντοκιμαντέρ, και αναδεικνύοντας τη σκληρή, τρυφερή, και απρόσμενη πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου μας. Πρόκειται για 21 ταινίες, διαλεγμένες μία προς μία από τα προγράμματα των καλύτερων Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του κόσμου, με γνώμονα επιλογής το πόσο αγαπήθηκαν από το κοινό αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσουν την τέχνη του σύγχρονου ντοκιμαντέρ.

Με ποικίλη θεματολογία οι ταινίες που απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα θα μας μιλήσουν για ανθρώπους που βίωσαν την γενοκτονία του λαού τους. Θα γνωρίσουμε την Αφρική όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, και θα έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους που κανείς δεν θα ήθελε να έχει γείτονες: τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων. Θα εμπνευστούμε από την ιστορία ένος σπουδαίου μουσικού που το έργο του άλλαξε την σύγχρονη ροκ σκηνή και θα μάθουμε για τους πρωτεργάτες του σημαντικότερου περιβαλλοντικού κινήματος, της Greenpeace. Βραβευμένα ντοκιμαντέρ από το παγκόσμιο θα ξεσκεπάσουν την αθέατη πλευρά ενός κόσμου πολύπλοκου, αντιφατικού, και παράλογου.

 

Μερικά από τα ντοκιμαντέρ του φετινού προγράμματος που θα μας κάνουν να δούμε την πραγματικότητα αλλιώς:

 

Ποδήλατο ή αυτοκίνητο; Aυτό είναι το ερώτημα που θέτει το ντοκιμαντέρ Bikes Vs Cars, του Fredrik Gertten, στην ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ, φέρνοντας στην επιφάνεια το καθημερινό, παγκόσμιο κυκλοφοριακό δράμα. Θα επιτρέψουν τα οικονομικά συμφέροντα να επικρατήσουν τα ποδήλατα;

 

Μετά την αντικομουνιστική γενοκτονία στην Ινδονησία, ο γενναίος Adi αντιμετωπίζει τους αμετανόητους δολοφόνους του αδελφού του στο The Look of Silence, του Joshua Oppenheimer, που συμπληρώνει το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ The Act of Killing, που ενθουσίασε το κοινό του Φεστιβάλ στην περσινή διοργάνωση.

 

Μοναδική ταινία από την Κύπρο προβάλλεται φέτος το ντοκιμαντέρ Πολυαγαπημένες Μέρες, του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη: Το 1970 οι κάτοικοι του μικρού χωριού Κάρμι ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: τα γυρίσματα της ταινίας Beloved, με συνεργείο και ηθοποιούς του Χόλυγουντ.

 

Σε ένα διεισδυτικό ταξίδι στη ζωή και την καριέρα του Kurt Cobain μας πηγαίνει το ντοκιμαντέρ Kurt Cobain: Montage of Heck, του Brett Morgen που θα ξεσηκώσει τους θαυμαστές των Nirvava. Ο σκηνοθέτης του θρυλικού πια Darwins Nightmare, Hubert Sauper, επιστρέφει στην Αφρική για να αποτυπώσει τη σύγχρονη μορφή αποικιοκρατίας στο ντοκιμαντέρ We Come As Friends.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της λευκής, γλυκιάς, καθημερινής μας απόλαυσης στην ανθρώπινη ζωή; Πώς έχει στηθεί ένα διεθνές δίκτυο μαφίας με πρωταγωνίστρια τη ζάχαρη, και ποιοι κερδίζουν από αυτό; Mια ταινία της Andrea Culková που θα μας… λυτρώσει από τα Sugarblues.

 

Όσο κι αν μας σοκάρουν οι ειδήσεις για το Συριακό μέτωπο, τίποτα δεν μπορεί να αναδείξει καλύτερα την πραγματικότητα του πολύπαθου αυτού τόπου από ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ. To A Syrian Love Story, του Sean McAllister, γυρισμένο στη διάρκεια πέντε ετών, καταγράφει την απίστευτη οδύσσεια προς τη Δύση, με στόχο την πολιτική ελευθερία.

 

Η ζωή και το έργο του διεθνούς φήμης φωτογράφου Sebastião Salgado ξετυλίγονται στην ταινία που έφτιαξε ο Wim Wenders σε συνεργασία με τον γιο του φωτογράφου, Juliano Riberio Salgado, με τίτλο Το αλάτι της Γης (The Salt of the Earth). To ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2015.

 

How to change the world τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Jerry Rothwell, για την δημιουργία της Greenpeace από νεαρούς ακτιβιστές το 1971, οι οποίοι χάραξαν την πορεία του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Η ταινία θα προβληθεί στην παρουσία του ιδίου.

 

Το Dior and I, του Frédéric Tcheng μάς μεταφέρει πίσω από τους προβολείς, στον Οίκο του Christian Dior, ενώ στo Dreamcatcher θα δούμε την κάθε άλλο παρά φανταχτερή πλευρά του γυναικείου φύλου. H παγκοσμίου φήμης ντοκιμαντερίστρια Kim Longinotto, που θα είναι μαζί μας στην προβολή, έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ για μια πρώην πόρνη, η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της για να βοηθήσει νέα κορίτσια να απελευθερωθούν από την εκμετάλλευση και τη βία.

 

Tο βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Citizenfour, ακολουθεί τη διάσημη ιστορία του Snowden, ενός Αμερικανού αναλυτή πληροφοριών, πoυ αποκάλυψε μυστικά υψηλής ασφαλείας σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαρροών στην ιστορία, εκθέτωντας ανεπανόρθωτα την Αμερικανική κυβέρνηση.



 

ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ



 

Υπότιτλοι

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους.



Ας μιλήσουμε με τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ

Στο φεστιβάλ θα παραστούν και φέτος σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους μετά τις προβολές. Ανάμεσα σε άλλους, αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία της σημαντικής ντοκιμαντερίστριας Kim Longinotto, η οποία θα παραστεί στην προβολή της ταινίας της, Dreamcatcher. H πολυβραβευμένη δημιουργός θα παραδώσει masterclass για το έργο της και γενικότερα για την τέχνη του ντοκιμαντέρ, ανοιχτό για το κοινό.

 

DocsTalk 2015

Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ θα διοργανωθεί και φέτος το εργαστήρι για επαγγελματίες DocsTalk που στόχο έχει να προσφέρει στους Κύπριους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητές τους στην δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου.

 

Ντοκιμαντέρ σε… κίνηση!

Tο Φεστιβάλ αποτελεί φέτος, μαζί με αλλά εφτά ευρωπαϊκά φεστιβάλ και οργανισμούς, μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Moving Docs. Το Moving Docs υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπός του είναι η από κοινού προώθηση ταινιών με έντονα περιβαλλοντικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Συνδιοργανωτής και Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@filmfestival.com.cy και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy καθώς και στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook: “Lemesos International Documentary Festival”.



Είσοδος

€2 ανά ταινία

€25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

Προπώληση καρτών Φεστιβάλ: Chaplin’s Bar (Σαριπόλου 13)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ