Σύμφωνα με ανακοίνωση της accept, η 21η Ιουλίου 2015 αποτελεί μια σημαντική μέρα για τον αγώνα διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων, αφού με ομόφωνη απόφασή του (αναφορικά με την υπόθεση Oliari & Λοιποί κατά Ιταλίας), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε πως η αποτυχία της Ιταλίας να παρέχει οποιασδήποτε μορφής νομική αναγνώριση της σχέσης ομόφυλων ζευγαριών, παραβιάζει το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά στο Δικαίωμα Σεβασμού της Ιδιωτικής και Οικογενειακής Ζωής.
Αυτό αποτελεί πρωτοποριακή απόφαση, όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου πως είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ αναγνώρισε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να έχουν μια νομικά αναγνωρισμένη σχέση, τόσο στα πλαίσια της ιδιωτικής, όσο και της οικογενειακής ζωής τους.
Στην απουσία Πολίτικου Γάμου, η Ιταλία και κατά συνέπεια και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι πλέον υποχρεωμένα να προσφέρουν ισότιμες εναλλακτικές λύσεις στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως για παράδειγμα την Πολιτική Ένωση (Civil Union) ή την νομικώς κατοχυρωμένη συντροφική σχέση (Registered Partnership).
Το ΕΔΑΔ έκρινε, τέλος, πως τα Σύμφωνα Συμβίωσης (Co-habitation Agreements) δεν προσφέρουν την απαιτούμενη αναγνώριση και προστασία στα ζευγάρια, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως μια σταθερή σχέση είναι ανεξάρτητη της συμβίωσης, όπως ήδη αποφάνθηκε στην υπόθεση Βαλιανάτος & Λοιποί κατά Ελλάδας.
Το ΕΔΑΔ ανέφερε επίσης, πως ρόλο στην απόφασή του έπαιξε και το γεγονός πως η πλειοψηφία των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (24 από 47 χώρες) έχουν ήδη προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αναγνωρίζουν τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών.
Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου εκφράζει τη χαρά της για την ξεκάθαρη τοποθέτηση του ΕΔΑΔ αναφορικά με τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών και την προστασία της οικογενειακής ζωής τους και καλεί για ακόμη μια φορά την κυπριακή Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση του Νομοσχεδίου Πολιτικής Συμβίωσης στην ορθή του βάση και στο πνεύμα που αυτό είχε προωθηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο και είχε γίνει αποδεκτό από όλες τις οργανώσεις που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν.
Θυμίζει, επίσης, πως μόλις πριν δύο βδομάδες, και αφού είχε ολοκληρωθεί η κατά άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών και Νομικών, συγκεκριμένοι βουλευτές προώθησαν αλλαγές στο κείμενο που θα ψηφιζόταν από την Ολομέλεια, οι οποίες διαφοροποιούσαν ριζικά τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου χωρίς να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής σε ομόφυλα ζευγάρια. Κάτι τέτοιο ξεκάθαρα δεν επιτρέπεται πλέον ούτε και από το ΕΔΑΔ.
Η οργάνωση για ακόμη μια φορά εκφράζει τη ικανοποίηση της που οι αρχηγοί των κομμάτων κατανόησαν την σημασία των αλλαγών και σταμάτησαν την ψήφιση ενός παραποιημένου νομοσχεδίου. Ένας τέτοιος νόμος τώρα ήδη θα παραβίαζε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα χρειαζόταν αλλαγές.
Η οργάνωση αναφέρει επίσης πως, όπως είχε τονίσει και παλαιότερα σε υπόμνημα της προς τη Βουλή, το αρχικό όνομα του προτεινόμενου νομοσχεδίου (“Σύμφωνο Συμβίωσης”) είχε λανθασμένα καθιερωθεί από την Ελλάδα. Παρά την αλλαγή της ονομασίας σε “Πολιτική Συμβίωση”, μετά και από την σύμφωνη γνώμη τόσο της Νομικής Υπηρεσίας όσο και του Δικηγορικού Συλλόγου, η ονομασία εξακολουθεί να μην είναι σωστή βάσει και της θέσης πλέον του ΕΔΑΔ για την έννοια της συμβίωσης και πιστεύει πως θα πρέπει αυτή να αντανακλά τη διεθνή ορολογία όπως για παράδειγμα “Πολιτική Ένωση” (“Civil Union”) για να αποφευχθούν οποιαδήποτε νομικά κωλύματα στην σωστή αναγνώριση του Κυπριακού εγγράφου διεθνώς.
Η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για επαναφορά του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά την λήξη των θερινών διακοπών, στη μορφή με την οποία είχε συναινέσει και η οργάνωση πριν αυτό παραποιηθεί από τους συγκεκριμένους βουλευτές, είναι πλέον επιτακτική και αναγκαία για να μπορέσει επιτέλους το κράτος ισότιμα να αναγνωρίσει τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών. Αναμένουμε την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων.