Τι θα ψήφιζε η Κύπρος στο ελληνικό δημοψήφισμα; [Έρευνα με δείγμα 1,124 ατόμων]

Παρακολουθώντας στενά τόσο τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όσο και τις αντιδράσεις των κυπρίων μέσω κοινωνικών δικτύων, η City ανέβασε στις 3 Ιουλίου έρευνα στο διαδίκτυο που αποσκοπούσε στο να έχουμε μία καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Σε διάστημα μόλις μίας ημέρας 1,124 άτομα απάντησαν στις ερωτήσεις μας, εκ των οποίων το 31.46% ήταν γυναίκες και το 68.54% άντρες.

Απ’ τα πιο ενδιαφέροντα ποσοστά που συγκεντρώθηκαν ήταν αυτό που αφορούσε στη δυσπιστία που νιώθουν οι συμπατριώτες μας [91.32%] απέναντι στους θεσμούς. [βλ. κεντρικό γράφημα].  

Όπως και να ‘χει, η σκυτάλη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του ελληνικού λαού στον οποίο ευχόμαστε καλή ψήφο την Κυριακή 5 Ιουλίου. 

 


Article featured image
Article featured image

 

 

Στην ερώτηση τι θα ψήφιζαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε «Όχι» [74.25%].

Ο κύριος λόγος για τον οποίο φαίνεται να απασχολεί τους Κύπριους το εν λόγω θέμα είναι γιατί νιώθουν κι οι ίδιοι Έλληνες [553 άτομα], ενώ αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι έπαθαν και έμαθαν [362 άτομα]. Επιπλέον, 201 άτομα στο σύνολο, πιστεύουν πως η Κύπρος θα επηρεαστεί από την έκβαση του δημοψηφίσματος γι’ αυτό και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων, ποσοστό της τάξεως του 73.98%, πιστεύει πως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν ορθή, ενώ ο 26.02% την αξιολογεί ως λανθασμένη κίνηση. 

Το 72.67% των ερωτηθέντων πιστεύει πως παρόμοιου τύπου δημοψήφισμα θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί και στην Κύπρο, τον Μάρτιο του 2013, ενώ το 27.33% διαφωνεί. 

Το 78.16% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων ως προς την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν μη δημοκρατική ενώ το 21.84% αξιολογεί πως ήταν δημοκρατική.

Από πλευράς τους οι κύπριοι φαίνεται να δυσπιστούν για τις καλές προθέσεις των θεσμών [91.32%] ενώ εμπιστοσύνη φαίνεται να δείχνουν μόλις το 8.68%.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ