Γράφει η Παναγιώτα Κουτσόφτα - Ίδρυμα Terra Cypria
Όχι, δεν έχουμε επηρεαστεί από την σκόνη των τελευταίων ημερών… αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε. Η πλούσια χλωρίδα του νησιού μας είναι πολύ πιο πλούσια απ’ όσο φαντάζεσαι.
Στην Κύπρο μπορείς να συναντήσεις περισσότερα από 1910 διαφορετικά είδη φυτών, εκ των οποίων τα 140 είναι ενδημικά, δηλαδή υπάρχουν μόνο στο νησί μας και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η γεωγραφική θέση του νησιού, στη συμβολή τριών ηπείρων, ο νησιώτικος χαρακτήρας, η μακροχρόνια απομόνωση και φυσικά οι καλές καιρικές συνθήκες -που πέραν από τουρίστες- συνέβαλαν στη δημιουργία μιας εξαιρετικά πλούσιας βιοποικιλότητας με μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών.
Ακόμη ένας λόγος για να νοιώθουμε περήφανοι για το νησί μας είναι ότι είναι μια από τις 10 πιο σημαντικές περιοχές για τα ενδημικά φυτά στη Μεσόγειο, ενώ μάλιστα το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Τροόδους είναι η πιο σημαντική περιοχή του νησιού για τα φυτά και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτικών ειδών και γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ένα από τα 13 καίρια σημεία για τα φυτά (Hotspot) στη Μεσόγειο.
Η Πινκουίκουλα η κρυστάλλινη (Pinguicula crystallina) είναι ένα από τα πολλά εντυπωσιακά φυτά που μπορείς να συναντήσεις σ’ αυτόν την κιβωτό για τα φυτά που ονομάζεται Κύπρος.
Ο λόγος; Τρέφεται με έντομα. Στα φύλλα του έχει μια κολλώδη ουσία που παγιδεύει τα έντομα και στην συνέχεια τα καταβροχθίζει! Αυτό το εντυπωσιακό φυτό μπορείς να το συναντήσεις στη νοτιοδυτική Τουρκία και σε επτά περιοχές στο νησί μας και πουθενά αλλού στον κόσμο. Όπως είναι λογικό του αρέσουν οι υγρές περιοχές για να βρίσκει μπόλικη τροφή και το συναντάς συνήθως σε υγρές βραχώδεις ή λασπώδεις θέσεις, ενώ αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να το απολαύσεις, μιας και από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου περίπου είναι ανθισμένο. Παρόλη την ομορφιά του, το φυτό αυτό κινδυνεύει να εξαφανιστεί με κυριότερες απειλές για αυτό να αποτελούν η φυσική ή τεχνική αποξήρανση και η κατασκευή δρόμων, ενώ και ο άνθρωπος-συλλέκτης είναι μια ακόμα απειλή.
Τόσο αυτό το φυτό, όσο και όλα τα υπόλοιπα, σίγουρα είναι πιο εντυπωσιακά και ευτυχισμένα όταν βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον τους και όχι για να στολίζουν για λίγο το βάζο σου. Αν είσαι τυχερός και το εντοπίσεις, μπορείς να το απολαύσεις όση ώρα θες και να το βγάλεις και άπειρες φωτογραφίες για να έχεις να ποστάρεις στο Facebook και στο Instagram, αλλά ως εκεί…
Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project