Ένα γυμνασιόπαιδο από το Τέξας, ο 14χρονος Αχμέτ Μοχάμεντ, κατάφερε άθελα του να αποδείξει πως η προκατάληψη εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας έχει κυριεύσει στις καρδιές και στο μυαλό πολλών Αμερικανών.
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Αχμέτ βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα με χειροπέδες στα χέρια επειδή τόλμησε να …κατασκευάσει ένα ηλεκτρονικό ρόλόι!
Παθιασμένος και εξαιρετικά ταλαντούχος, όπως αποδείχθηκε, με τη ρομποτική και την τεχνολογία, ο μικρός κατασκεύασε ολομόναχος στο σπίτι ένα ηλεκτρονικό ρολόι και σκέφτηκε πως θα ήθελε να το δείξει στον δάσκαλό του της μηχανικής.
Το πρωί πήρε μαζί του το ρολόι και τον εξοπλισμό του και πήγε κανονικά στο σχολείο, αλλά πριν προλάβει να κάνει την παρουσίαση, κάποιος άλλος δάσκαλος το είδε και αμέσως σήμανε συναγερμό, αφού θεώρησε πως ήταν βόμβα που είχε σκοπό να πλήξει το σχολείο. Στο σχολείο έφτασε η αστυνομία και το παιδί οδηγήθηκε στο τμήμα με χειροπέδες περασμένες στα χέρια του.
Όσο και αν προσπαθούσε να πείσει τους δασκάλους και τους αξιωματικούς πως απλά είχε κατασκευάσει ένα ρολόι που ήθελε με υπερηφάνεια να παρουσιάσει στον νέο του δάσκαλο, δεν έγινε πιστευτός.
Σύντομα βέβαια αποκαλύφθηκε πως αυτό που είχε φέρει στο σχολείο ο Μοχάμεντ μόνο βόμβα δεν ήταν, αλλά και τότε δεν υπήρξε μια συγγνώμη. Αντιθέτως, ο μικρός βρέθηκε να κατηγορείται για διατάραξη της τάξης και αφέθηκε να εννοηθεί πως ήθελε να τρομοκρατήσει το σχολείο με κάτι που το έκανε να μοιάζει με βόμβα. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος και το σχολείο τον απέβαλε.
Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις στις ΗΠΑ και έγινε το πιο δημοφιλές tweet του Twitter. Χιλιάδες χρήστες έσπευσαν να του συμπαρασταθούν και μέσα σε λίγες ώρες η ιστορία του έκανε το γύρο της Αμερικής και των μέσων.
Ο 14χρονος δήλωνε απογοητευμένος και σοκαρισμένος με όσα πέρασε και οργανώσεις στάθηκαν στο πλευρό του κατηγορώντας τις αρχές και το σχολείο για θρησκευτική προκατάληψη απέναντι σε έναν Μουσουλμάνο μαθητή.
Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε να του αναπτερώσει το ηθικό και μέσω Twitter να «καθαρίσει» το όνομά του.
«Το ρολόι σου μοιάζει απίστευτο Ahmed! Τι θα λεγες να το φέρεις στον Λευκό Οίκο; Πρέπει να εμπνεύσουμε και άλλα παιδιά να ασχοληθούν με τις επιστήμες. Αυτό είναι που κάνει την Αμερική σπουδαία».
Αντίστοιχο μήνυμα υπήρξε και από τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία σχολίασε πως «οι υποθέσεις και ο φόβος δεν μας προστατεύουν, αλλά μας πάνε πίσω- Ahmed συνέχισε να είσαι περίεργος και να κατασκευάζεις πράγματα».
Ακόμη και ο «αυτοκράτορας» του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ πόσταρε πριν από λίγο πως θα ήταν μεγάλη του χαρά να τον υποδεχθεί στο αρχηγείο τους και έκανε εκτενή αναφορά στην πρωτοφανή ιστορία του.