Όταν οι λέξεις «ίντερνετ» και «παλιά χρόνια» μπαίνουν στην ίδια πρόταση, παίζει να εννοείς και προ διετίας απ’ ότι καταλαβαίνεις.
Για όσους από μας ζήσαμε το ίντερνετ στα mid ‘90s, οι αναμνήσεις μοιάζουν να μας έρχονται όντως απ’ τα… πολύ παλιά χρόνια. Ο ήχος του dial up, το γεγονός ότι έπρεπε να αποσυνδέουμε το σταθερό τηλέφωνο για να ενώσουμε το ίντερνετ, οι χαμηλότατες ταχύτητες, τα mails που έστελναν δεν έστελναν μισή φωτογραφία, το βρισίδι που ακολουθούσε όταν κολλούσε μια σελίδα.
Κάτι τέτοια θυμηθήκαμε και μπήκαμε στο Wayback Machine ψάχνοντας στην σημερινή διαδικτυακή άβυσσο σελίδες που επισκεπτόμασταν τα… παλιά χρόνια, μέσα σ’ αυτές και κάποιες κυπριακές.
Τα γραφικά, τα λογότυπα, η διάταξη των tabs μάς έχει… συγκλονίσει. Καλή θέαση!
Πρώτα απ’ όλα να παινέψουμε το σπίτι μας, μ’ ένα screenshot του SigmaLive σε βρεφική ηλικία, ταξιδεύοντας πίσω στον Μάρτιο του 2008. Το ειδησεογραφικό σάιτ που φιγουράρει πρώτο στη λίστα της κατηγορίας του σήμερα έκανε τότε τα πρώτα του βήματα σε ένα σχετικά καινούριο για τη χώρα μας τομέα τότε. Τόσο όσοι εργάστηκαν για την δημιουργία του τότε, όσο και η ομάδα που το απαρτίζει σήμερα, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να έχεις 24 ώρες το εικοσιτετράωρο τον πήχη ψηλά και μαζί τα αυτιά και τα μάτια σου ανοιχτά. Οι αλλαγές που έχουν γίνει κατά διαστήματα όσον αφορά τόσο στην ανανέωση και όγκο περιεχόμενου, όσο και στο ντιζάιν την τελευταία επταετία είναι εμφανής.
2.
Το λογότυπο ανανεώθηκε, οι ταχύτητες έχουν πολλαπλασιαστεί. Την δε έλευση του ISDN οι περισσότεροι από μας την θυμούνται χαμογελώντας, αφού κάποτε για να μπούμε στο ίντερνετ έπρεπε να αποσυνδέσουμε το... σταθερό τηλέφωνο. Ναι, χρησιμοποιούσαμε ακόμη το σταθερό τηλέφωνο! Το ISDN μας είχε λύσει τα χέρια. Πέραν αυτών η Cytanet, εν έτη 1997 και με σλόγκαν «Window to the world», προσέφερε training programme στους χρήστες του διαδικτύου για να μάθουν και να κατανοήσουν πως δουλεύει! Τέλειο;
3.
Απ’ τα πρώτα sites στο είδος τους και πολύ hot για την εποχή, ο typos.com.cy ήταν απ’ τις πιο ενημερωμένες σελίδες τότε. Η φώτο μας έρχεται από τον Οκτώβριο του 2003, τότε που στο ντιζάιν των ιστοσελίδων μονοπωλούσαν τα χίλια tabs στην αριστερή κάθετη μπάρα της σελίδας. Να υπενθυμίσουμε πως πριν από 12 χρόνια το κοινό ήταν ακόμα αγκιστρωμένο στις παραδοσιακές εφημερίδες και στο δελτίο των οκτώμισι, οπόταν θεωρείτο πολύ προχώ να ενημερώνεσαι από ιστοσελίδα για να νέα της ημέρας!
4.
Πιο απλό δεν γίνεται. Ένα screenshot που μας έρχεται από το ιντερνετικά μακρινό 1996 του Hotmail, του αγαπημένου και… δωρεάν e-mail service της εποχής. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε κάποτε οι χρήστες πλήρωναν για να στέλνουν e-mails όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες που σήμερα μας παρέχονται δωρεάν. To Hotmail, με την χαρακτηριστική πεταλουδίτσα για όσους την θυμούνται, δεν υπάρχει πια και έχει αντικατασταθεί απ' το Outlook.
5.
Για όσους μεγαλώσαμε μες την διαδικτυακή έκρηξη, το Yahoo για μας, εν έτη 1996 απ’ όπου μας έρχεται κι η φώτο, ήταν ο… αντίπαλος του Hotmail. Είχες είτε το ένα, είτε το άλλο και συζητούσες με τους φίλους σου σε crash test επίπεδο, ποιο είναι το καλύτερο, ποιο κολλάει κλπ. Όσοι έφευγαν έπειτα για σπουδές στην Αγγλία επέστρεφαν με λογαριασμούς « .co.uk» ή μετέπειτα για Ελλάδα « .gr». Το Yahoo καλά κρατεί παρόλο που τα σκήπτρα τα ‘χει κλέψει αναμφισβήτητα το gmail και το logo έχει αλλάξει χρώμα.
6.
Εικόνα απ’ το Google του ’99 που εξελίχθηκε σήμερα σε ένα ιντερνετικό κολοσσό και η φράση «Google it» έγινε παγκόσμιο τρεντ. Άξιο να σημειωθεί είναι αυτό το «Jobs@Google» πάνω δεξιά, το οποίο κάποιοι τυχεροί που το εκμεταλλεύτηκαν τότε μπορεί να είναι και εκατομμυριούχοι σήμερα.
7.
Ω! Το Youtube! Το καλό μας Youtube! Μόλις το μυριστήκαμε υπήρξε, για χρόνια, η διαδικτυακή μας όαση. Μετά απ’ την φρενίτιδα του άλλοτε θρυλικού MTV, το Youtube μας παρείχε, πράγμα που ξεχειλώσαμε στην πορεία, τόσες πολλές δυνατότητες. Αυτό το screenshot μας ταξιδεύει πίσω στον Απρίλιο του 2006, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του.
8.
Ο fashion παράδεισος της κάθε γυναίκας που ανακάλυψε το mix & match υπήρξε το Asos. Παρόλο που ιδρύθηκε το 2000 εμείς το ανακαλύψαμε λίγα χρόνια αργότερα και δεν άργησαν τα κυπριακά ταχυδρομεία να γεμίζουν με τα μαύρα πακετάκια. Αρχικά τιμούσε το ακρωνύμιό του, As seen on screen, με κόπιες από ρούχα διασήμων ενώ έπειτα εξελίχθηκε σε ένα κολοσσό της μόδας, ακριβαίνοντας να πούμε εδώ και τις τιμές του. Η φώτο μας έρχεται από τον Ιούνιο του 2004. Όσοι το χρησιμοποιείται ακόμη, δώστε έμφαση στο logo.
9.
Πρόκειται για ένα απ’ τα πρώτα, αν όχι το πρώτο οπαδικό site της χώρας μας, και έχουμε εντοπίσει σελίδες του απ’ το 2002. Από πλευράς γραφικών μπορεί να μην ήταν ότι καλύτερο, εξυπηρετούσε εξάλλου τα στάνταρτ της εποχής που δημιουργήθηκε. Η σημερινή εξέλιξή του Apoel FC, κι οφείλουμε να το ομολογήσουμε, δεν έχει να ζηλέψει πολλά απ’ τα αντίστοιχα sites του εξωτερικού.
10.
Κάποτε ήταν πολύ προχώ για την εποχή του, σκεφτείτε πως η πιο κάτω εικόνα μας έρχεται από το 1999. Για την Αφροδίτη στα δεξιά οι νεώτεροι μπορεί να γελάσουν αλλά σκέψου τι επιλογές υπήρχαν τότε! Σήμερα το ΚΥΠΡΟΣ-ΝΕΤ παραμένει σχεδόν το… ίδιο σε φιλοσοφία, παρόλο που η Αφροδίτη μετακόμισε πίσω στο μουσείο της.
11.
Το στόρι του Facebook θα ήταν υπερβολή να το ξαναπούμε. Και το γεγονός ότι μας πήρε λίγο καιρό να το ανακαλύψουμε όταν βγήκε απ’ το κλειστό πανεπιστημιακό κύκλωμα που ήταν κλειδωμένο. Αυτή ήταν η εικόνα του τον Δεκέμβριο του 2005 και όπως θα προσέξετε αφορά ακόμη το… σχολικό και ακαδημαϊκό ιντερνετικό περιβάλλον.
12.
Την επανάσταση στην ελεύθερη γνώση και την ανταλλαγή ουσιαστικών πληροφοριών έφερε η Wikipedia κι αυτή ήταν η εικόνα της τον Απρίλιο του 2003. Η πρώτη δωρεάν εγκυκλοπαίδεια, η οποία προκάλεσε και πολλά κακεντρεχή σχόλια –και εξακολουθεί να τα προκαλεί- του τύπου: «Εγώ δεν είμαι επιστήμονας της Wikipedia». Σήμερα οι αλλαγές στα λήμματα και κάθε είδους πληροφορίες γίνονται σε χρόνο dt και, πρέπει να το παραδεχτούμε, πως το συγκεκριμένο διαδικτυακό εργαλείο έχει ελαφρύνει τις βιβλιοθήκες μας πολύ.
13.
Ακόμα ένα κυπριακό πόρταλ που ήταν hot στις μέρες του, απ’ το 2002 παρακαλώ η πιο κάτω εικόνα, το οποίο και δεν έχει υποστεί ιδιαίτερες… διαφοροποιήσεις. Το Agrino καλά κρατεί και είναι άκρως… ενδιαφέρουσα η πλοήγηση στη σελίδα του.