Παραγγελία του Μεγαλέξανδρου για τον Ηφαιστίωνα ο τάφος της Αμφίπολης

Πραγματοποιήθηκε απόψε στο ΑΠΘ η εκδήλωση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014», στην οποία παρουσιάστηκε η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης, κατά το χρονικό διάστημα 2012 μέχρι και 2014, καθώς επίσης και η γεωφυσική και γεωλογική έρευνα στον τύμβο.

 


Article featured image
Article featured image

Η σημαντικότερη ανακοίνωση της βραδιάς ήταν όμως η αποκάλυψη του ενοίκου του ταφικού μνημείου Αμφίπολη η οποίος απασχόλησε την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη για πάνω από ένα χρόνο.Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Μιχάλης Λεφαντζής και η επικεφαλής της ανασκαφής κα Περιστέρη, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε παραγγείλει την κατασκευή του μνημείου στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη προς τιμήν του αδελφικού του φίλου Ηφαιστίωνα.

Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που προκύπτει από τα νέα ευρήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε αν στο μνημείο είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας.

Επιπλέον και οι δύο επιστήμονες εκτιμούν πως το μνημείο της Αμφίπολης ανήκει αναμφισβήτητα στην ελληνιστική εποχή.

Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη άποψη για τον ένοικο δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται, καθότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο είχε πραγματοποιηθεί στην Κύπρο διάλεξη με θέμα τον τύμβο της Αμφίπολης, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρο Μαυρογιάννη.

Η διάλεξη που έγινε στην Πανεπιστημιούπολη και είχε τίτλο  «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π.Χ.», είχε ως στόχο να φωτίσει πτυχές των μέχρι τότε ανασκαφών.

Στα ερωτήματα που τέθηκαν τότε για τον ένοικο του υπερμεγέθους επιτάφιου μνημείου, αλλά και για το πότε και από ποιον οικοδομήθηκε, ο κ. Μαυρογιάννης υποστήριξε, μέσα από την οπτική γωνία της Ιστορίας των Ελληνιστικών Χρόνων, ότι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περί το 325 π.Χ.  κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.

Εϊχε σημειώσε δε ότι η διαφορετικότητα ιστορίας και αρχαιολογίας είναι αυτή που καθιστά δύσκολη την απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για τον Τύμβο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ