Γράφει η Παναγιώτα Κουτσόφτα, Ίδρυμα Terra Cypria
Δεν θα σου δώσω την απάντηση, αλλά θα σε στείλω να εξερευνήσεις ένα καινούργιο εργαλείο που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του έργου BIOforLIFE, το οποίο μπορείς να το ανακαλύψεις μόνος σου… κάτι σαν παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.
Για αρχή βάζεις την περιοχή που σ’ ενδιαφέρει, στο κουτί Ευρετήριο (Search Box). Εδώ μπορείς να βάλεις από την πόλη/χωριό, μέχρι τη διεύθυνση σου ή ακόμη και τις συντεταγμένες του σπιτιού σου αν είσαι τόσο expert! Έπειτα, επιλέγεις από τους διαθέσιμους χάρτες την κατηγορία που σε ενδιαφέρει, π.χ. προστατευόμενες περιοχές, και από αυτήν την κατηγορία επιλέγεις τι ακριβώς θες να βρεις. Για παράδειγμα θες να δεις τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, αυτές δηλαδή που φιλοξενούν κάποια σημαντικά είδη ή οικοτόπους, ενώ πέραν του ότι μπορείς να τις δεις μπορείς επίσης να βρεις το δρόμο για να τις επισκεφτείς. Μπορείς επίσης και να ανακαλύψεις τι σημαντικά είδη/οικοτόπους φιλοξενεί αυτή η περιοχή, ώστε να γνωρίζεις τι ακριβώς μπορείς να συναντήσεις εκεί… πάντα φυσικά σεβόμενους τους φυσικούς κατοίκους της περιοχής. Άλλο παράδειγμα είναι πως μπορείς να εντοπίσεις τα Εθνικά Δασικά Πάρκα που είναι κοντά σου για να πας μια εκδρομούλα το Σαββατοκύριακο, έτσι εύκολα και γρήγορα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Επιλέγοντας, λοιπόν, πολύ απλά τον χάρτη που σε ενδιαφέρει, και πατώντας πάνω στο σημείο που βρίσκεσαι σού δίνονται πολύ χρήσιμες πληροφορίες για αυτήν την περιοχή. Και το εκπληκτικό είναι πως μπορείς να επιλέξεις περισσότερους από έναν χάρτη για να φορτώσεις, μπορείς για παράδειγμα να δεις ταυτόχρονα αν έχει κοντά σου ένα ποτάμι και ένα Εθνικό Δασικό Πάρκο και πώς λέγεται το καθένα.
Αν ζητάς να βρεις που υπάρχει ένα ποτάμι, ποιο είναι το υψόμετρο της περιοχής, πού έχει υδατοφράκτες στο νησί, ποιες είναι οι σημαντικές περιοχές για τα πουλιά, ποιο είναι το γεωλογικό υπόβαθρο, τι τύπου έδαφος είναι, σε ποια κοινότητα/δήμο ή επαρχία είναι, τι πολεοδομική ζώνη είναι και άλλα πολλά τότε η απάντηση είναι στο εργαλείο BIOframe.
Αυτό το εργαλείο είναι πολύ χρήσιμο για κάποιον που ενδιαφέρεται να πάει απλώς μια βόλτα, ενώ αν είσαι φοιτητής αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικών σπουδών, γεωλογίας, τοπογραφίας, πολιτικός μηχανικός, τότε σίγουρα θα μας ευγνωμονείς!
Επίσης, είναι πολύ βοηθητικό και για άτομα που θέλουν να λάβουν αποφάσεις για μια ανάπτυξη για παράδειγμα και θέλουν να έχουν μια πρώτη συγκεντρωτική εικόνα για την περιοχή μελέτης τους. Α και μην ξεχάσω, δείξε αυτό το εργαλείο στο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο της περιοχής σου και να δεις που θα σε βλέπουν σαν θεό!
Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project