Παρατηρώντας ένα ρετρό βίντεο Θεοφανείων από την Αμμόχωστο

Συναρπαστικό ντοκουμέντο.

 


Article featured image
Article featured image

Το παρακάτω αγγλικής παραγωγής βίντεο είναι ένα αξιοσημείωτο ντοκουμέντο τόσο για τη ζωντάνια και την ευημερία της Αμμοχώστου όσο και για την τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Κύπρο λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Τα πλάνα είναι από την ημέρα των Θεοφανείων το 1974, τα τελευταία που έγιναν στην πόλη μέχρι χθες, όπου εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες, πολίτες ακολουθούν τον Μακάριο στους δρόμους της Αμμοχώστου και στη συνέχεια στην παραλία για αγιασμό των υδάτων.

«Κύπρος, το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο και το ηλιόλουστο μεσογειακό νησί. Σήμερα όμως υπάρχουν φρουροί ασφαλείας παντού. Η «Ένωσις» εξακολουθεί να αποτελεί θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποτελεί στόχο δολοφονίας στις δημόσιες του εμφανίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγγλος ρεπόρτερ.

Μικροπράγματα που μας κάνουν εντύπωση είναι η απίστευτα μεγάλη κοσμοσυρροή για τα Θεοφάνεια συγκριτικά με τις μέρες μας, η μοντέρνα αρχιτεκτονική της εκκλησίας που γίνεται η λειτουργία και οι ένστολοι αστυνομικοί στο ταχύπλοο.

«Ακόμη κι εδώ οι φρουροί ασφαλείας είναι σε εγρήγορση» σημειώνει ο εκφωνητής τη στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται στην παραλία.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ