«Αν όλοι είχαν αυτή την αντιμετώπιση δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα θέματα όπως να πρέπει να δείχνεις την θρησκεία σου τόσο φωναχτά και ‘τυμπανιστά’» συμπληρώνει η Μιλένα.
Σε ότι αφορά στο νέο αυτό έργο, μαζί με την Ελένη O’Keefe, αλλά και με τη συνεισφορά τριών σημαντικών Κύπριων μουσικών, μεταφορικά εξερευνούν τον χώρο ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση που οι θρησκείες τόσο εύκολα προσπαθούν να σβήσουν.
Η θρησκεία και η παράδοση φέρνουν κοντά τον κόσμο αλλά επίσης τον απομακρύνουν.
Πως προέκυψε η ονομασία «The Elephant»;
Είναι εμπνευσμένο από την Ινδική ομώνυμη παραβολή, όπου ο ελέφαντας συμβολίζει τον Θεό περιτριγυρισμένος από τυφλούς άντρες που θέλουν να τον αγγίζουν. Ο καθένας τους αγγίζει διάφορα σημεία του ελέφαντα νομίζοντας ότι είναι κάτι άλλο, αλλά στην ουσία αγγίζουν το ιδώ σώμα.
Πως δημιουργήθηκε το εν λόγω κομμάτι; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;
Εμπνεύστηκε από το πως η θρησκεία επηρεάζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Η θρησκεία και η παράδοση φέρνουν κοντά τον κόσμο αλλά επίσης τον απομακρύνουν. Αυτό ίσχυε πάντα, από την αρχή της ιστορίας.
Από ποια ανάγκη εξετάζετε παραδόσεις και θρησκείες;
Όταν ρώτησαν τον Νέλσον Μαντέλα αν είναι θρήσκας αυτός απάντησε πως η σχέση του με τον Θεό είναι θέμα ιδιαίτερο. Αν όλοι είχαν αυτή την αντιμετώπιση δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα θέματα όπως να πρέπει να δείχνεις την θρησκεία σου τόσο φωναχτά και «τυμπανιστά».
Πόσο δυνατή είναι η δική σας πίστη;
Νομίζω ότι με την προηγούμενη μου απάντηση κάλυψα και αυτή την ερώτηση.
Ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήσατε δουλεύοντας πάνω σε αυτό;
Κατά την διάρκεια της έρευνάς μου ανακάλυψα ότι όλες οι θρησκείες έχουν πολλά κοινά, ακόμα στον τρόπο που οι πιστοί προσεύχονται. Μετά, εγώ πήρα κάποιες θρησκευτικές και πολιτικές χειρονομίες και δημιουργήσαμε χορευτικό υλικό με αυτές. Το υλικό σταδιακά διογκώθηκε σε ολόκληρο λεξιλόγιο κίνησης και καινούριας γλώσσας.
Με ποιους μουσικούς συνεργαστήκατε και πως ήταν η συνεργασία σας μαζί τους;
Συνεργαστήκαμε με τον Γιώργο Κούλα, τον Ρόδο Παναγιώτου, και τον Μάριο Τακούσιη. Ο Γιώργος και εγώ συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια. Κάθε φορά στη δημιουργική διαδικασία φτάνουμε ως ένα σημείο που νομίζω ότι θα όλα θα καταστρέφουν, ότι αυτό είναι, τελείωσε και λέω «ακυρώνω την παράσταση, φεύγω...» (γέλια). Οι 3 άντρες είναι φίλοι και έχουν συνεργαστεί ξανά και με την Ελένη, ενώ με τον Γιώργο έχουμε δημιουργήσει ξανά στο παρελθόν. Οπότε, όλοι γνωριζόμαστε, υπήρχε και υπάρχει μια ωραία φιλική ατμόσφαιρα και είναι χαρά να δουλεύουμε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο.
Κατά την διάρκεια της έρευνάς μου ανακάλυψα ότι όλες οι θρησκείες έχουν πολλά κοινά, ακόμα στον τρόπο που οι πιστοί προσεύχονται.
Γιώργος Κούλας
Μάριος Τακούσιης
Ρόδος Παναγιώτου
Στην Κύπρο μού δόθηκαν ευκαιρίες που ίσως στο εξωτερικό να μην μου δίνονταν και είμαι ευγνώμων για αυτό.
Μέχρι που μπορεί να φτάσει μια τέτοια παράσταση; Τι δυνατότητες έχει;
Δεν μπορώ να κρίνω τη δουλειά μου. Αυτό εναπόκειται στο κοινό. Εγώ γνωρίζω πως το απολαμβάνω πολύ και ελπίζω το κοινό να εισπράξει παρόμοια συναισθήματα.
Πόσο δεκτικό και ανοικτό είναι το κυπριακό κοινό σε παραστάσεις σύγχρονου χορού;
Αρκετά ανοιχτό και νιώθω ότι για ένα μικρό νησί υπάρχει αρκετή ποικιλία παραστάσεων σε διάφορα στυλ. Φυσικά, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση αλλά και το κοινό μας ακολουθεί τα διάφορα που συμβαίνουν με ενδιαφέρον.
Ξέροντας τις δυνατότητες-ικανότητές σας, νοιώσατε ποτέ αδικημένη που δραστηριοποιείστε στην Κύπρο;
Δεν παραπονιέμαι. Κάνω αυτό που κάνω στο μέγιστο βαθμό που μπορώ. Στην Κύπρο μού δόθηκαν ευκαιρίες που ίσως στο εξωτερικό να μην μου δίνονταν και είμαι ευγνώμων για αυτό.
The Elephant
5 Νοεμβρίου, Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.30. Πληρ: 96280538
6 Νοεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ: 77777745
Ελεύθερη είσοδος
Χορογράφος / Χορεύτρια: Μιλένα Ugren Κούλας
Σε συνεργασία με την χορεύτρια: Ελένη O’Keefe
Μουσική: Γεώργιος Κούλας, Ρόδος Παναγιώτου, Μάριος Τακούσιης
Χορηγός: Υποργείο Παιδείας και Πολιτισμού/ Πρόγραμμα Τερψιχόρη 2016
Περισσότερες πληροφορίες: www.ugrenkoulas.com