Τι είναι όμως αυτά και σε τι χρησιμεύουν;
Πριν μερικές ώρες πέασμε πάνω σε ένα post στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook του Δήμαρχου Ιδαλίου, κύριο Λεόντιο Καλλένου, σχετικά με το Πράσινο Σημείο που κατασκευάστηκε στην περιοχή Γεροκαρκά του Δήμου όπου ηγείται.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μια διεθνή δοκιμασμένη πρακτική ανακύκλωσης που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών.
Πρόκειται για περιφραγμένους και φυλασσόμενους χώρους, τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται οι πολίτες και να τοποθετούν στερεά απόβλητα.
Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν κούπες για τοποθέτηση των πιο κάτω αποβλήτων:
*Υλικά συσκευασίας
*Κλαδέματα
*Υφάσματα
*Στρώματα
*Έπιπλα
*Παιχνίδια
*Ηλεκτρικές συσκευές
*Χρώματα
*Μπαταρίες
*Πλαστικά δοχεία
*Μεταλλικά αντικείμενα
Δηλαδή, οτιδήποτε δεν θα καταλήγει στις χωματερές του νησιού, θα τοποθετείται εκεί με αποτέλεσμα τα αντικείμενα στη συνέχεια να οδηγούνται για επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση και ανακύκλωση.
Μετά τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων, ελπίζουμε πως θα σταματήσουμε να βλέπουμε σε διάφορους δημόσιους χώρους του νησιού πετάμενα αντικείμενα όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.
Η CITY επικοινώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών, τμήμα του οποίου είναι υπεύθυνο για την κατασκευή των Πράσινων Σημείων και ενημερωθήκαμε για τον ακριβή αριθμό των Πράσινων Σημείων που έχουν κατασκευαστεί, αλλά και για τις διάφορες περιοχές που βρίσκονται.
Συνολικά, κατασκευάστηκαν 23 Πράσινα Σημεία.
Στη Λευκωσία υπάρχουν 9, στη Λεμεσό 4, στην Πάφο 4 και 6 στη Λάρνακα.
Τα Πράσινα Σημεία της Πάφου ξεκίνησαν ήδη να λειτουργούν, ενώ των υπόλοιπων πόλεων αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.
Πράσινα Σημεία υπάρχουν στους πιο κάτω Δήμους:
Λευκωσία
Εργάτες
Κοκκινοτριμιθιά
Περιστερώνα
Αστρομερίτης
Λινού
Στρόβολος
Μαλούντα
Αλάμπρα
Δάλι
Πάφος
Πέγεια
Χρυσοχούς
Αγία Βαρβάρα
Κολώνη
Λεμεσός
Κολόσσι
Παρεκκλησιά
Φασούλα
Αυδήμου
Λάρνακα
Αναφωτία
Αραδίπου
Δρομολαξιά
Πυργά
Κοφίνου
Αθηένου