Έτσι, αναδεικνύεται η συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον ενιαίο Ελληνικό Ιστορικό Χώρο. Παράλληλα όμως παρουσιάζονται και οι σχέσεις της μουσικής και του χορού που δεν έχουν σύνορα καθώς οι άνθρωποι, μέσα από τη μουσική και τον χορό, εκφράζονται αβίαστα, προσθέτοντας τα δικά τους ιδιαίτερα τοπικά στοιχεία.
Η πολλά υποσχόμενη παράσταση ΤΕΡΨηΧΟΡοι, κινείται σε δύο επίπεδα:
Από τη μια, προβάλλεται η παραδοσιακή μουσική και ο παραδοσιακός χορός από διάφορες περιοχές του Ιστορικού Ελληνικού χώρου (Κύπρο, Πόντο, Μ. Ασία, Καππαδοκία, Κ. Ιταλία, Κυκλάδες, Θράκη, Δωδεκάνησα) και από την άλλη, προβάλλεται η σύγχρονη διασκευή ή δημιουργία ή πραγματικότητα, βασισμένη στους ρυθμούς, στους ήχους, στα μουσικά και χορευτικά μοτίβα της παράδοσης, εκφραζόμενη με απόλυτο σεβασμό στο αυθεντικό πρωτότυπο.
Η παράσταση έχει καλλιτεχνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, είναι πολυπρόσωπη και φιλοξενεί μουσικούς, χορευτές και ηθοποιούς από Ελλάδα και Κύπρο.
Συμμετέχουν:
- η πολύ γνωστή ερμηνεύτρια παραδοσιακού τραγουδιού, Κατερίνα Παπαδοπούλου, μαζί με τη μουσική της ομάδα. Θα παρουσιαστεί μέρος της νέας τους δουλειάς Anastatica Project.
- η νεοσύστατη χορωδία Amalgamation Choir, με παραδοσιακότροπες πρωτότυπες ερμηνείες, υπό την καθοδήγηση της Βασιλικής Αναστασίου
- 60 χορευτές, μέλη του Πολιτιστικού Εργαστηρίου, με πολυετή πείρα στον τομέα του χορού
- ηθοποιοί σε κείμενα
Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και είναι υπό την Αιγίδα του έντιμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.
Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει να επιδείξει μεγάλο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο, από το έτος ίδρυσης του (1999), τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα, με κύρια ενασχόληση τον παραδοσιακό χορό και μουσική, όσο και σε ευρωπαϊκά προγράμματα: Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία - EVS, Προγράμματα Ανταλλαγής Νέων (Youth Exchange), Ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις (European Trainings), κάτω από το πρόγραμμα Erasmus+.
Επίσης, έχει συνεργαστεί με αξιόλογους Πολιτιστικούς Οργανισμούς από το εξωτερικό (Πορτογαλία, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία).
Κάθε χρόνο, το Πολιτιστικό Εργαστήρι πραγματοποιεί παραστάσεις που συνδυάζουν παραδοσιακό χορό και μουσική, σύγχρονη μουσική δημιουργία και θέατρο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Αξιοθέα, τον Δήμο Λευκωσίας, τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Προεδρικό Μέγαρο, το Ίδρυμα Λεβέντη και την Ουνέσκο.
Τα καθαρά έσοδα από τις παραστάσεις/εκδηλώσεις προσφέρονται σε δωρεάν μαθήματα χορού, θεάτρου και μουσικής, σε παιδιά ευπαθών ομάδων (άπορων, πολυτέκνων οικογενειών κ.ά), όπως και επιχορηγημένων μαθημάτων στα υπόλοιπα μέλη. Έργο του Εργαστηρίου μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας, στο http://politistiko-ergastiri.org/ και στο Facebook page: https://www.facebook.com/polerg/.
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στο Θέατρο Στροβόλου στις 20:00