Τη γλώσσα μου έδωσαν greeklish

Κι αν μέχρι σήμερα ήξερες «Τα ρω του Έρωτα» του Οδυσσέα Ελύτη, πλέον οφείλεις να μάθεις και «Τα ρω του Αλέξη».

 


Article featured image
Article featured image

Φαίνεται πώς η χθεσινή επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama στην Ελλάδα θα γραφτεί στην ιστορία, όχι όμως για τη σημαντικότητα των όσων συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών, ούτε για τις αντιδράσεις των διαδηλωτών σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ούτε καν για το κόκκινο χαλί που «πάρκαρε» σε λάθος σημείο στον διάδρομο προσγείωσης, αλλά για τα ελληνικά του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία θύμιζαν φοιτητή που σπουδάζει εξωτερικό και όταν επιστρέφει στη χώρα του δεν μπορεί να μιλήσει καλά τη μητρική του.

Στα πρώτα «ρ» νομίσαμε πώς ακούγαμε λάθος, ύστερα θεωρήσαμε ότι κάτι θα είχε η σύνδεση, αλλά τελικά ούτε η σύνδεση είχε πρόβλημα ούτε τ' αυτιά μας, ο Αλέξης μιλούσε ελληνικά με…αμερικάνικη προφορά, δίνοντας έμφαση στο «ρ», ναι στο «ρ».

Αυτό όπως ήταν φυσικό έδωσε μια πολύ καλή «πάσα» στα social media, για να αρχίσουν να σχολιάζουν τον Πρωθυπουργό και την περίεργη προφορά του χωρίς οίκτο, με χιλιάδες tweets να ανεβαίνουν κάθε λεπτό, ενώ σε χρόνο DT ξεπήδησαν στο διαδίκτυο δεκάδες κείμενα που ανέλυαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε ένα κείμενο το οποίο δεν γράφτηκε για να κοροϊδέψει την προφορά του Πρωθυπουργού, ούτε για να γελάσει μαζί του όπως ξεκαθαρίζει από τις πρώτες γραμμές.

Στο προσωπικό του blog ο δημοσιογράφος Θοδωρής Γεωργακόπουλος ανάρτησε ένα κείμενο με τίτλο «Είναι Καλά Ο Πρωθυπουργός»; στο οποίο αναρωτιόταν αν ο κ. Τσίπρας είναι καλά στην υγεία του, αφού το να μιλάς την μητρική σου γλώσσα με ξένη προφορά δεν είναι καπρίτσιο, αλλά σύνδρομο που ονομάζεται «Foreign Accent Syndrome», το οποίο όπως υποστηρίζει είναι σπάνιο και πλήττει κυρίως ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό, ή έχουν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα, ή πάσχουν από ψυχικές παθήσεις.

 



Διαβάστε αυτούσιο το κείμενο 

«Αυτό δεν είναι ένα αστείο post, ούτε στοχεύει να λοιδορήσει ή να κοροϊδέψει. Πριν από λίγες ώρες έπαψα να το βρίσκω αστείο το θέμα, και πλέον η ανησυχία μου είναι αληθινή. Έχετε δει, υποθέτω, εικόνες και στιγμιότυπα από τη σημερινή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν, για να το πω κομψά, ράθυμος και νωχελικός.

Η αμήχανη στάση και συμπεριφορά του σχολιάστηκαν αρνητικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, βεβαίως. Εδώ που τα λέμε, συμβαίνει σε πολλές υψηλού επιπέδου συναντήσεις του.

Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα, όμως, και το πιο αλλόκοτο, εμφανίστηκε και στις δηλώσεις των δύο ανδρών κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, και στη συνέντευξη τύπου αργότερα. Υποθέτω το έχετε δει το βίντεο. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, εντελώς ανεξήγητα και ξαφνικά, άρχισε να μιλάει ελληνικά με αγγλική προφορά.

Καταλαβαίνω ότι η πρώτη, ενστικτώδης αντίδραση σε ένα τέτοιο ακατανόητο θέαμα είναι το γέλιο και η κοροϊδία. Να το δείξεις στους φίλους σου και να γελάσετε. Το καταλαβαίνω αυτό. Το συμμερίζομαι. Ωστόσο, σε δεύτερη ανάγνωση εγώ δεν το βρίσκω και πολύ αστείο.

Το ‘Foreign Accent Syndrome’, είναι ένα πολύ σπάνιο και περίεργο σύνδρομο που πλήττει κυρίως ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό, ή έχουν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα, ή πάσχουν από ψυχικές παθήσεις. Το βασικό σύμπτωμα είναι ότι ξαφνικά αρχίζουν να μιλάνε με ξένη προφορά.

Φυσικά, δεν λέω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πάσχει από αυτό το πολύ σοβαρό σύνδρομο. Δε γίνονται διαγνώσεις από το YouTube, φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολύ πιο πιθανά ενδεχόμενα, όπως για παράδειγμα ότι αποφάσισε να μιλάει και να συμπεριφέρεται σήμερα έτσι επίτηδες, για πλάκα. Πολύ πιο πιθανό. Αλλά εσείς δεν το βρίσκετε περίεργο; Πώς εξηγείται; Τι συμβαίνει;

Είναι καλά»;


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ