Η ΚΕΑΝ αναζητά τον... επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας

Για άλλη μία φορά η ΚΕΑΝ πρωτοπορεί και στηρίζει τους μαθητές, δίνοντας τους κίνητρα και καθοδηγώντας τους να στο να γίνουν οι επιστήμονες του μέλλοντος.  

 


Article featured image
Article featured image

Με το σλόγκαν «Ένας επιστήμονας κρύβεται μέσα μας» και αξιοποιώντας τεχνολογικά μέσα της νέας εποχής, η ΚΕΑΝ παρουσιάζει φέτος το πρόγραμμα, KEAN SchoolLab, ειδικά σχεδιασμένο για την προώθηση ανταλλαγής επιστημονικών ιδεών σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων και που τρέχει ήδη με επιτυχία σε άλλες χώρες (Ελλάδα, Μάλτα, Μαλαισία).

Το πρόγραμμα οργανώνεται από τη SciCo και την ΚΕΑΝ με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του British Council.  

Η καινοτομία του προγράμματος SchoolLab είναι η άμεση αλληλεπίδραση μαθητών με νέους ταλαντούχους ερευνητές (μέντορες) που διεξάγουν έρευνα σε Πανεπιστήμια της χώρας μας και βασίζεται σε ψηφιακή πλατφόρμα. Εκπρόσωποι της ΚΕΑΝ θα συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση του διαγωνισμού.

Ομάδες 3-5 ατόμων μπορούν να επιλέξουν ένα επιστημονικό θέμα, μαζί ή ατομικά, με τη βοήθεια του μέντορά ή του καθηγητή τους. Μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε θέμα, θεώρημα, φυσικό φαινόμενο, έννοια από τη Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Γεωλογία, Τεχνολογία κλπ. Ακολούθως βιντεοσκοπούν το θέμα τους με οποιοδήποτε ευρηματικό και κατανοητό τρόπο μέσα σε 3-5 λεπτά.

Το βίντεο μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα πειράματα, ένα σύντομο θεατρικό, ένα ποίημα ή κάτι τελείως διαφορετικό και να το αναρτήσουν στην διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η ψηφοφορία θα γίνει από μια ειδική επιτροπή επιστημονικών προσωπικοτήτων, αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές.  Η ομάδα μαθητών που θα κερδίσει, θα ταξιδέψει στο Cheltenham Science Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης στην Ευρώπη με όλα τα έξοδα πληρωμένα ενώ πλούσια δώρα θα δοθούν για τη δεύτερη και τρίτη θέση.

Η τελετή λήξης και ανακοίνωση των νικητών του ΚΕΑΝ SchoolLab θα γίνει στο πλαίσιο του Mediterranean Science Festival, με διοργανωτές τους ΜΚΟ SciCo-Cyprus και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Νεολαία Κύπρου. Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ΚΕΑΝ «Γνώση και Μάθηση».  

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ