Όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παμπορίδης, στη Βουλή, σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι να αντιστραφούν τα δεδομένα για τις μεταμοσχεύσεις στην Κύπρο. Ο πολύ μικρός αριθμός πτωματικών δοτών που εντοπίζονται κάθε χρόνο τους προβληματίζει, οπότε βρίσκεται υπό μελέτη «ένα νέο μοντέλο το οποίο θα αντιστρέφει την κατάσταση».
«Στόχος είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη δωρεά οργάνων και σήμερα προνοεί ότι όποιος επιθυμεί να είναι μεταθανάτιος δότης θα πρέπει να το δηλώσει ο ίδιος ενώ βρίσκεται εν ζωή ή όταν υπάρχει η συγκατάθεση των συγγενών για αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση. Με το νέο μοντέλο που μελετάται, θα γίνει μια τεράστια αλλαγή αφού θα προωθήσουμε τροποποίηση η οποία θα προνοεί ότι όλοι οι ενήλικες είμαστε δυνητικοί πτωματικοί δότες εκτός εάν ενόσω βρισκόμαστε εν ζωή δηλώσουμε το αντίθετο. Με αυτό τον τρόπο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα αυξηθεί ο αριθμός των πτωματικών δοτών και βεβαίως θα προωθήσουμε τις μεταμοσχεύσεις στον τόπο μας και θα βοηθηθούν οι ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή για μεταμόσχευση.
Τα ονόματα όσων ενώ βρίσκονται εν ζωή δηλώνουν την επιθυμία τους να γίνουν δότες οργάνων μετά το θάνατο τους εγγράφονται στο Μητρώο Δυνητικών Δοτών Οργάνων και Ιστών που δημιουργήθηκε το 2013. Σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο του Φιλελευθέρου, στο Μητρώο υπάρχουν καταχωρημένα 1.500 ονόματα.
Η αλλαγή του πλαισίου που διέπει τη δωρεά οργάνων φαίνεται πάντως να είναι αναγκαία αφού με τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως σε ό, τι αφορά τους μεταθανάτιους δότες. Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόλις τέσσερις μεταθανάτιοι δότες ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μεταθανάτιων δοτών στην Κύπρο κυμαίνεται μεταξύ πέντε και έξι ετησίως.