Στις 14 Νοεμβρίου η μεγαλύτερη πανσέληνος των τελευταίων 70 χρόνων

Αν δεν είδες το supermoon του Οκτώβρη ή έχασες την εντυπωσιακή βροχή Ωριωνίδων, τότε σίγουρα πρέπει να παρακολουθήσεις το μοναδικό φαινόμενο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου.

 


Article featured image
Article featured image

Την ημέρα εκείνη σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, το φεγγάρι θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση με τη γη από το 1948 και θα είναι το μεγαλύτερο και το φωτεινότερο φεγγάρι των τελευταίων 70 χρόνων. Παρόμοιο φαινόμενο θα ξαναεμφανιστεί στις 25 Νοεμβρίου 2034.

Το φαινόμενο του supermoon, δημιουργείται όπως αναφέρει η ΝΑΣΑ, λόγω της ευθυγράμμισης  του ήλιου, της σελήνης και της γης, με την τροχιά του φεγγαριού να βρίσκεται πιο κοντά στη γη.

Στις 14 Νοεμβρίου το φεγγάρι θα εμφανίζεται 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από το μέσο όρο της πανσελήνου, και θα είναι ορατό με γυμνό μάτι.  

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, για να έχεις καλύτερη εικόνα του φαινομένου και του πραγματικού μεγέθους της πανσελήνου, είναι καλύτερα να επιλέξεις να το παρακολουθήσεις από ένα σημείο όπου η πανσέληνος θα βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα.

«Όταν το φεγγάρι βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, μπορεί να φανεί εντυπωσιακά μεγαλύτερο, ειδικά αν προηγούνται δέντρα, κτήρια ή άλλα αντικείμενα. Το εφέ στην ουσία είναι μια οφθαλμαπάτη, αλλά δεν στερεί σε τίποτα από τη μοναδική εμπειρία» διευκρινίζουν».

Αν και πάλι για κάποιο λόγο δεν μπορέσεις να παρακολουθήσεις το εντυπωσιακό φαινόμενο του supermoon του Νοεμβρίου, θα έχεις ακόμη μια ευκαιρία στις 13 Δεκεμβρίου, εντούτοις το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακό, μεγάλο και φωτεινό, αλλά και πάλι αξίζει να το δεις.  



Εικόνες από αντίστοιχο φαινόμενο το 2014 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ