Έχω Θέμα
Γιατί να μην τρώμε αμπελοπούλια;
Αν στην ερώτηση «γιατί να μην τρώμε αμπελοπούλια;» η απάντηση που έχεις να δώσεις είναι «επειδή είναι παράνομα» ή «επειδή είναι απειλούμενο με εξαφάνιση είδος», μάλλον θα πρέπει να το ψάξεις λίγο περισσότερο.
Όχι, απειλούμενο είδος δεν είναι, το πρόβλημα όμως έχει να κάνει πως μαζί με τα αμπελοπούλια στα δίκτυα και στα ξόβεργα παγιδεύονται άλλα 152 είδη πουλιών (ή τουλάχιστον τόσα έχουν καταγραφεί), με τα 78 από αυτά να είναι είδη απειλούμενα με εξαφάνιση -μεταξύ αυτών το αηδόνι (Luscinia megarhynchos) και το ενδημικό Θουπί (Otus scops cyprius)-, αλλά και άλλα ζωντανά που είχαν την ατυχία να κολλήσουν στις παγίδες.
Να σημειώσουμε δε πως τα δίχτυα και τα ξόβεργα είναι από τις πιο απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης πουλιών που χρησιμοποιούνται, αφού τα πουλιά παραμένουν συνήθως παγιδευμένα για ώρες, με την κάθε τους προσπάθεια για απελευθέρωση να έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύονται ακόμα περισσότερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ο θάνατος επέρχεται από το σοκ και μόνο που βιώνουν και ας μην έχουν κάποιο εμφανή τραυματισμό.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι και για να απολαύσεις εσύ μισή ντουζίνα «που το πράμαν το καλόν», έχουν σκοτωθεί όλα αυτά τα πουλιά (και όχι μόνο) που θα δεις πιο κάτω, ορισμένα μάλιστα από τα οποία… επίσης καταλήγουν στο πιάτο σου.
Ένας παγιδευμένος μελισσοφάγος / φωτογραφία: Committee Against Bird Slaughter
Ένας παγιδευμένος χαμαιλέων / φωτογραφία: Committee Against Bird Slaughter
Μια παγιδευμένη σαύρα / φωτογραφία: Committee Against Bird Slaughter
Τρεις παγιδευμένες κουκουβάγιες / φωτογραφίες: Committee Against Bird Slaughter
Ένας παγιδευμένος συκοφάγος / φωτογραφία: Committee Against Bird Slaughter
Μια παγιδευμένη σκαλιφούρτα -ενδημικό πουλί της Κύπρου / φωτογραφία: Committee Against Bird Slaughter
Ένας παγειδευμένος τσαλαπετεινός (πουπούξιος) / φωτογραφία: Hooseyin Yorgance - Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου
Ένα παγιδευμένο αηδόνι / φωτογραφία: Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου
Ένα παγιδευμένο θηλυκό αμπελοπούλι / φωτογραφία: Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου
Αλήθεια, το αηδόνι της προτελευταίας φωτογραφίας μπορείς να το ξεχωρίσεις από το αμπελοπούλι της τελευταίας και ειδικά αφού μαγειρευτεί;
Αυτό δεν το σκέφτηκες ποτέ, ε; Ότι μαζί με τα αμπελοπούλια ενίοτε τρως επίσης χελιδόνια, σπουργίτια (στρούθους), ακόμα και αηδόνια. Ναι, καλά διάβασες. Οι «μαστόροι» που έχουν κάνει τα παλούκια τους χρυσά, μοσχοπουλώντας σου τα «παράνομα» και τα «χωστά» με τα οποία εδώ και χρόνια συντηρούν μια καλοστημένη μπίζινα στην Κύπρο -ο τζίρος αυτής της παράνομης δραστηριότητας φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας-, πολλές φορές σε ξεγελάνε δίνοντάς σου χελιδόνια και στρούθους, τα οποία μάλιστα φορτώνουν με βούτυρο (με ένεση στον πισινό τους) έτσι ώστε και οπτικά και γευστικά να μοιάζουν με τον παράνομο μεζέ που εσύ θα πληρώσεις αδρά για να τον έχεις. Όχι μόνο σε ξεγελάνε, δηλαδή, ταΐζοντάς σε ό,τι να ‘ναι, αλλά τα πληρώνεις και πιο ακριβά επειδή και καλά είναι παχουλά…
Οπότε, γι’ αυτό είναι παράνομα τα αμπελοπούλια. Επειδή η μέθοδος παγίδευσής τους είναι μη επιλεκτική, κάτι που σε πραγματικούς αριθμούς συνεπάγεται την θανάτωση περισσότερων από 2 εκατομμύρια πουλιά σε ολόκληρη την Κύπρο κάθε φθινόπωρο. Επιπλέον, η Εθνική Νομοθεσία απαγορεύει ρητά την εμπορία και/ή κατοχή παγιδευμένων πουλιών, τόσο σε εστιατόρια όσο και σε σπίτια -τα δίχτυα και τα ξόβεργα απαγορεύονται στην Κύπρο από το 1974, έστω κι αν ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί ουσιαστική πάταξη.
Τι ισχύει νομικά;
-Τα αμπελοπούλια είναι μη θηρεύσιμο είδος.
-Τα δίκτυα και τα ξόβεργα είναι απαγορευμένες μέθοδοι σύλληψης από το 1974.
-Τα αμπελοπούλια είναι προστατευόμενο είδος από το 1988 -πολλά χρόνια δηλαδή πριν το 2004 που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ-, οπότε και υπογράψαμε τη σύμβαση της Βέρνης, αφού ανήκουν στην κατηγορία μικροπούλια -λόγω του ότι δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις το ένα είδος από το άλλο στο κυνήγι.
Πιο κάτω μερικές φωτογραφίες με αμπελοπούλια ζωντανά:
Φωτογραφία: Alison McArthur - Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου
Φωτογραφία: Dave Nye - Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου
Φωτογραφία: Dave Nye - Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου
Φωτογραφία: Dave Nye - Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου
Γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε παρέκκλιση για θήρευση του αμπελοπουλιού;
-Απαγορευόταν πριν την ένταξη μας στην ΕΕ.
-Είναι μη θηρεύσιμο είδος.
-H EE μας είπε από τον Αύγουστο ξεκάθαρο ΟΧΙ.
…η Κομισιόν ανησυχεί από την περίληψη μιας «εναλλακτικής πρόνοιας», η οποία δημιουργεί τη δυνατότητα για παραχώρηση παρεκκλίσεων στην παγίδευση πουλιών. Αυτή είναι μια προοπτική που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία…
...η νομοθέτηση μιας τέτοιας παρέκκλισης (σ.σ. για τα αμπελοπούλια) θα προκαλούσε την ανάγκη η Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα…
Δηλώσεις αρμόδιου εκπροσώπου της Κομισιόν, Ενρίκο Μπρίβιο, Ιανουάριος 2016
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Δεν Τρώμε Αμπελοπούλια
Καταγγέλλουμε όπου υπάρχει παρανομία
Στηρίζουμε τη μηδενική ανοχή στο φαινόμενο
Βάζουμε στα παιδάκια να δουν το πιο κάτω βίντεο, ενώ καλό είναι να το δούμε κι εμείς επίσης