«Το όλο θέμα κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, γιατί παρόμοια ‘μεγάλη’ πανσέληνο έχει από το 1948 να παρατηρηθεί. Η Σελήνη θα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, από όλη την Κύπρο και καλή ώρα παρατήρησης θα είναι κατά την ανατολή της, δηλαδή την ώρα που θα δύει ο Ήλιος.
Η Σελήνη θα αρχίσει να ξεπροβάλει χαμηλά στον ορίζοντα και θα μπορεί να συγκριθεί με τα κτίρια που θα την περιβάλλουν», αναφέρει ο Χρύσανθος Φάκας - Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου.
Το κυπριακό κοινό θα μπορεί να απολαύσει μία υπέρ φωτεινή πανσέληνο ή όπως την αποκαλούν πλέον «Σούπερ Σελήνη», μία ορολογία η οποία δεν είναι επιστημονική, όμως η NASA δηλώνει πως θα την υιοθετήσει πλέον, αφού ο κόσμος θέλει να την λέει με αυτό την ονομασία. Έτσι και επίσημα Σούπερ Σελήνη θα ονομάζεται η πανσέληνος που θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της από την Γη.
«Αξίζει να τονίσουμε ότι η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική, όχι κυκλική τροχιά, που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στον Ουρανό.
Έτσι η απόσταση Σελήνης – Γης αυξομειώνεται και ως εκ τούτου την 14η Νοεμβρίου η Σελήνη θα βρίσκεται στο απόγειο της, δηλαδή στο πιο κοντινό σημείο με την Γη», ξεκαθαρίζει ο Χρύσανθος Φάκας.
Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου του 2016, την ίδια ημέρα με τα πεφταστέρια των Διδύμων που αναμένουμε ότι θα είναι δύσκολο να τα παρατηρήσουμε από την Κύπρο, κατά κύριο λόγο της φωτεινότητας της πανσελήνου που θα καλύπτει τον ουρανό.