Περίεργα
Από τον Γιώργο Παναγιώτου στον pop star George Michael [εικόνες + βίντεο]
Μια αμφιλεγόμενη και άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ο George Michael κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημα του, να γίνει ένα παγκόσμιο είδωλο της pop μουσικής και να αγαπηθεί όσο λίγους
Σημάδεψε με τη μουσική του και τις δημιουργίες του, τις δεκαετίες ’80 και ’90, ενώ τα καιρούς σκάνδαλα που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας κυρίως για την προσωπική του ζωή, ήταν ακόμη ένας λόγος που απασχολούσε συνεχώς την επικαιρότητα.
Η απρόσμενη ανακοίνωση του θανάτου του χθες το βράδυ, δημιούργησε αναταραχή στα social media, με τον κόσμο και τους θαυμαστές του να εκφράζουν τη λύπη τους για το χαμό ενός πραγματικά σπουδαίου καλλιτέχνη.
Όπως ανέφερε η αστυνομία, ο θάνατος του τραγουδιστή ήταν μεν αιφνίδιος, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα ύποπτο, ενώ η αιτία θανάτου του όπως όλα δείχνουν οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο.
Ο 53χρονος τραγουδιστής μάλιστα, μετά από χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία φαίνεται πώς ετοίμαζε την επιστροφή του με καινούργιο άλμπουμ. Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που θεώρησαν σημαδιακή την ημέρα που πέθανε, συνδέοντας το γεγονός θανάτου του την 25η Δεκεμβρίου με το πολύ δημοφιλές κομμάτι Last Christmas που είναι κάτι σαν Χριστουγεννιάτικος ύμνος.
George Michael και Andrew Ridgeley αλλιώς Wham
Η CITY ετοίμασε ένα μικρό αφιέρωμα για τη ζωή του αγαπημένου τραγουδιστή, με στοιχεία και πληροφορίες που δεν είναι ευρέως γνωστές στον κόσμο.
Η ζωή του σαν σενάριο ταινίας
Ο George Michael γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1963, στο East Finchley του Λονδίνου, από τους Κυριάκο Παναγιώτου – ο οποίος μετακόμισε στην Αγγλία από την Κύπρο τη δεκαετία του ’50 για να εργαστεί ως εστιάτορας- και την Lesley Angold, Αγγλίδα χορεύτρια η οποία έφυγε από τη ζωή το 1997.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στο Kingsbury του Λονδίνου, ενώ κατά τη διάρκεια της εφηβείας του μετακόμισε με τους γονείς του και τις δύο του αδελφές Μέλανη και Γιώτα, στο Radlett, Hertfordshire.
Όπως δήλωσε ο ίδιος παλαιότερα ως έφηβος ήταν υποχρεωμένος να εργάζεται στο εστιατόριο του πατέρα του τα Σαββατόβραδα, αφού ήταν κάτι σαν οικογενειακός κανόνας.
«Τότε αυτό δημιουργούσε προβλήματα στη σχέση μου με τον πατέρα μου, αφού ως έφηβος ήθελα να κάνω άλλα πράγματα, σήμερα μπορώ να πω ότι αυτή η εμπειρία μου έμαθε πολλά πράγματα.
Ο ίδιος έλεγε ότι στη ζωή σου μπορείς να κάνεις και να γίνεις ό,τι θέλεις, γεγονός που με επηρέασε θετικά. Η αλήθεια όμως είναι πώς έχασα πολλές στιγμές της εφηβικής μου ηλικίας, πλένοντας πιάτα».
Από την αγάπη για τη βιολογία στη μουσική
Η σχέση του George Michael για τη μουσική ξεκίνησε όπως αναφέρει ο ίδιος από την ηλικία των 8 ετών, εξ αιτίας όμως ενός ατυχήματος.
«Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα καμία ιδιαίτερη έφεση προς τη μουσική. Ένα άσχημο πέσιμο που είχα από τις σκάλες όμως, μου προκάλεσε ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μου, άρχισαν να αλλάζουν όλα μου τα ενδιαφέροντα αλλά και οι ικανότητες.
Ενώ μέχρι τότε με ενδιέφερε η βιολογία, η φύση και ήμουν πολύ καλός στα μαθηματικά, δύο εβδομάδες μετά το ατύχημα επέστρεψα στο σπίτι με ένα βιολί. Και για τους επόμενους μήνες με είχε πιάσει μια μανία για τη μουσική, ενώ είχα χάσει τις ικανότητες μου στα μαθηματικά και την αγάπη μου για την έρευνα της φύσης.
Μπορώ να πω με σιγουριά πλέον, πώς αν δεν ήταν αυτό το πέσιμο από τις σκάλες θα υπάρχει μια σημαντική έλλειψη στην ιστορία της μουσικής».
«Οι Ελληνοκύπριοι δουλεύουν πιο σκληρά από τους Βρετανούς»
Σε μια από τις σπάνιες του συνεντεύξεις στην ελληνική τηλεόραση και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Prive» με την Έλενα Κατρίτση, ο George Michael αναφέρθηκε και στην κυπριακή του καταγωγή.
«Ένα από τα έντονα στοιχεία της ελληνικής μου καταγωγής που αναγνωρίζω πάνω μου, εκτός του ότι είμαι πολύ τριχωτός, είναι πολλά από αυτά που έχει ο πατέρας μου που είναι ένας αληθινά ελληνοκύπριος.
Η αποφασιστικότητα και η αυτοπεποίθηση μου θεωρώ πώς τα πήρα από τον πατέρα μου, αλλά και από το γεγονός του ότι είμαι μετανάστης δεύτερης γενιάς. Η αλήθεια είναι πώς ο μέσος Ελληνοκύπριος, εργάζεται πολύ πιο σκληρά από τον Βρετανό.
Η οικογένεια του πατέρα μου δούλεψε πολύ σκληρά και κατάφερε να αναρριχηθεί στη μεσαία τάξη. Αυτό για μένα ήταν ένα παράδειγμα ζωής».
Η δημόσια παραδοχή ότι είναι ομοφυλόφιλος
Η αφορμή ήταν όταν αστυνομικός που περιπολούσε το 1998 στην περιοχή, έπιασε τον George Michael να κάνει σεξ με έναν άλλο άντρα σε δημόσιες τουαλέτες.
Την εποχή εκείνη το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει ήταν μεγάλο, με τα tabloid της εποχής να βγάζουν για μέρες εξώφυλλα με το περιστατικό.
Μετά το πρώτο σοκ, ο ίδιος παραδέχθηκε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, ενώ στο επόμενο video clip του για το τραγούδι «Outside» διακωμώδησε όλο αυτό που είχε συμβεί, βάζοντας δύο αστυνομικούς να φιλιούνται παθιασμένα στο στόμα.
Τα εκατομμύρια πωλήσεων και το απαγορευμένο single
Από τη δεκαετία του 1980 που ξεκίνησε την καριέρα του με του Wham και στη μετέπειτα σόλο καριέρα του, ο George Michael είχε πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια albums παγκοσμίως, ενώ μόνο το ντεμπούτο του «Faith», πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Τέσσερα από τα πέντε solo albums του, έχουν φτάσει στο νούμερο 1 των UK charts.
Η πρώτη του σόλο προσπάθεια «I want your Sex», όμως παρόλο που έφτασε στην κορυφή των chart είχε απαγορευθεί από πολλές χώρες, λόγο του προκλητικού για την εποχή θέματος που καταπιανόταν. Η κοπέλα που πρωταγωνιστεί στο video clip Kathy Jeung, ήταν και η τότε φιλενάδα.
Ο θάνατος του συντρόφου του από AIDS και το τραγούδι που του έγραψε
Σε μια συνέντευξη το 2012 στην βρετανική Sun, ο Άντρος Γεωργίου, ένας από τους καλύτερους φίλους του George Michael αναφέρθηκε σε όλη την ιστορία πίσω από τη γνωριμία και τη σχέση του τραγουδιστή με τον Βραζιλιάνο Anselmo Feleppa, αλλά και το θάνατο του που σημάδεψε βαθιά τον τραγουδιστή.
«Η George μού είχε αποκαλύψει ότι είναι gay από το 1988. Η γνωριμία με τον Feleppa έγινε αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο έρωτας τους ήταν μεγάλος. Οι δύο τους ζούσαν μαζί πολύ ερωτευμένοι στο L.A και πραγματικά ο Feleppa ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχα γνωρίσει.
Ήταν το 1993 όταν ο Feleppa πήγε στο Ρίο για να επισκεφθεί τους γονείς του κι εμείς με τον George βρισκόμασταν στο L.A. ξέραμε ότι είχε AIDS, αλλά δεν πιστεύαμε πως θα γίνουν όλα τόσο γρήγορα.
Λίγες μέρες αργότερα λάβαμε ένα τηλεφώνημα στο σπίτι, ο Feleppa είχε πεθάνει σε νοσοκομείο της περιοχής. Ο George λύγισε, κατέρρευσε. Έγραψε για αυτόν το κομμάτι ‘Jesus to a Child’.
Λίγα χρόνια αργότερα πέθανε και η μητέρα του. Ήταν τότε που έπεσε σε βαριά κατάθλιψη, αφού μέσα σε τρία χρόνια είχε χάσει και τη μητέρα και τον αγαπημένο του».
Ο Άντρος Γεωργίου αποκάλυψε μάλιστα πώς την επόμενη του θανάτου του Feleppa η γυναίκα του, έμαθε πώς είναι έγκυος το πρώτο τους παιδί, εννιά μήνες αργότερα γεννήθηκε ο Harrison Anselmo Georgiou, προς τιμήν ενός από τους καλύτερους ανθρώπους που είχε γνωρίσει, όπως αναφέρει στη συνέντευξη. Φυσικά ο George Michael ήταν ο νονός του.