Στην Αγγλία είναι έτοιμοι για το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ
Λίγες μέρες μείναμε για να φύγει το 2016 και φαίνεται πώς πολλοί είναι αυτοί βιάστηκαν να «φύγουν» πριν απ’ αυτό.
Υπάρχει όμως και μια γυναίκα, μια Βασίλισσα, που μπορεί να είναι μεγάλη σε ηλικία, μπορεί να πέρασε και να δημιούργησε λιμούς, πολέμους και καταποντισμούς, μπορεί κάθε τόσο να αρρωσταίνει, αλλά παραμένει όρθια και αγέρωχη, ενάντια στον αμείλικτο χρόνο.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ στα 90 της χρόνια, εξακολουθεί να έχει την ίδια και περισσότερη επιρροή ως παρουσία, ενώ δεν παύει να ακολουθεί το πρωτόκολλο, ακόμη και αν ασθενεί.
Τις τελευταίες ημέρες η Βασίλισσα ταλαιπωρείται από ένα κρυολόγημα όπως ενημέρωσε το Παλάτι, το οποίο την κράτησε μακριά για πρώτη φορά από την λειτουργία των Χριστουγέννων.
Όπως ήταν φυσικό αυτό, σε συνδυασμό με την ηλικία της, αλλά και με το ευρύτερο κλίμα θανάτων που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες πυροδότησε διάφορες φήμες σχετικά με το κατά πόσο η Βασίλισσα βρίσκεται στο τέλος της ζωής της, αλλά και θεωρίες για το τι θα γίνει αφού πεθάνει.
Το Business Insider μάλιστα είχε δημοσιεύσει παλαιότερα εκτενές ρεπορτάζ, μέσα από το οποίο ανέλυε βήμα – βήμα το τι θα συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στον υπόλοιπό κόσμο μετά το θάνατο της μακροβιότερης Βασίλισσας της Αγγλίας.
Το σχέδιο «Γέφυρα» του παλατιού και οι 12 μέρες μέχρι την ταφή
Επειδή μιλάμε για τη Βασίλισσα και όχι για κάποιον κοινό θνητό, ακόμα και ο θάνατος της πρέπει να είναι πλήρως οργανωμένος από την αρχή μέχρι το τέλος. Το παλάτι ήδη έχει ετοιμάσει αναλυτικό πλάνο για το πώς θα ανακοινώσει το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς και τον τρόπο διαδοχής της στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Βάσει του σχεδίου μάλιστα, για να ταφεί η Βασίλισσα πρέπει να περάσουν 12 μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΑ 20 ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ CITY ΓΙΑ ΤΟ 2016
Η παύση της οικονομίας
Όπως υπολογίζεται το κόστος για την κηδεία της Ελισάβετ θα ανέλθει στα 1.2 δισ. με 6 δισ. Λίρες, γεγονός που επιβάλλει την παύση της βρετανικής οικονομίας. Επίσης πρόβλημα θα προκαλέσει και η μεταβατική περίοδος, μέχρι να αναλάβει ο νέος μονάρχης.
Η ανακοίνωση του θανάτου και οι πρόβες στο BBC
Ο βασιλικός θάνατος θα μεταδοθεί απευθείας από το κρατικό κανάλι του Η.Β, το BBC. Αν λοιπόν η βασίλισσα πεθάνει βράδυ, βάσει του σχεδίου «Γέφυρα» η ανακοίνωση θα γίνει στις 8 το πρωί. Θα ακυρωθούν όλες οι ψυχαγωγικές κωμικές σειρές, ενώ όλα τα κανάλια του θα συντονιστούν στην πρώτη συχνότητα για να αναμεταδώσουν την είδηση.
Μάλιστα, στο κανάλι έχουν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα εφοδιάζοντας την γκαρνταρόμπα τους με μαύρα σακάκια και γραβάτες, ενώ εδώ και μερικά χρόνια οι δημοσιογράφοι του σταθμού προετοιμάζονται κάνοντας πρόβες για εκείνη την ημέρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κάθε τόσο κάνουν απροειδοποίητα δοκιμαστικά για να βελτιώσουν την ετοιμότητα τους.
Η πάλαι πότε Βρετανική Αυτοκρατορία θα βιώσει (έστω και για λίγο) τις περασμένες τις δόξες
Στα τόσα χρόνια παρουσίας της στο βασιλικό θρόνο η Ελισάβετ απέκτησε φανατικούς πολέμιους, αλλά και ακόλουθους. Το γεγονός δε ότι έχει επιβιώσει αρκετών μεγάλων πολιτικών ηγετών, ότι ακόμη υπάρχουν κράτη τα οποία εντάσσονται στην Κοινοπολιτεία και ότι πολλές χώρες υπήρξαν αποικίες του στέμματος, ο θάνατός της θα προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Στην κηδεία της λοιπόν αναμένεται κοσμοσυρροή αρχηγών κρατών, και άλλων πολιτικών προσώπων από διάφορες χώρες του πλανήτη για να συλλυπηθούν την οικογένεια.
Παράλληλα, όπως είναι το τυπικό, η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου θα πνέει μεσίστια σε όλα τα κτήρια της χώρας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Ο πολυαναμενόμενος διάδοχος του θρόνου
Αμέσως μετά το θάνατο της Ελισάβετ, θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο διαδοχής ώστε να ετοιμάσει τη μεταβατική περίοδο από τον ένα μονάρχη στον άλλον. Καθόλη τη διαδικασία της διαδοχής, όλα τα τουριστικά μέρη θα είναι κλειστά, ενώ ο επόμενος μονάρχης θα ανακηρυχθεί από το παλάτι του Saint James.
Κάρολος ή Ουίλιαμ;
Κανονικά ο επόμενος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τη διαδοχή θα είναι ο Κάρολος. Παρόλα αυτά λίγο το προχωρημένο πλέον της ηλικίας του, λίγο η μεγάλη αποδοχή και δημοτικότητα του πρωτότοκου γιού του Ουίλιαμ, είναι πιθανόν να τον οδηγήσουν στην απόφαση να παραχωρήσει τη θέση του στον γιό του.
Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε ο Κάρολος ανακηρύσσεται ως ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και το όνομα που θα έχει κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Αυτόματα θα αλλάξουν και οι στίχοι στον εθνικό ύμνο του Η.Β.
Θα τυπωθεί νέο νόμισμα με το πρόσωπο του μονάρχη και νέα γραμματόσημα. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν πώς ήδη έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν το πορτρέτα του Καρόλου στο παλάτι.
Η βασιλική κηδεία
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου, όπως αναφέραμε και πιο πριν θα μεσολαβήσουν 12 ημέρες μέχρι την ταφή της σωρού. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών η σωρός θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα, με ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο να δίνουν το παρόν τους. Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος του Κατέμπουρι στο Αβαείο του Γουεστμίντερ.
Το σημείο ταφής της βασίλισσας
Ένα σημείο το οποίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είναι το που έχει επιλέξει να ταφή η Ελισάβετ. Αν για παράδειγμα επιλέξει να ταφή σε σημείο που εντάσσεται στη δική της ιδιοκτησία και όχι του στέμματος, τότε αλλάζει αμέσως και η εκκλησία που θα γίνει και η ακολουθία. Εικάζεται πώς το πιθανότερο σημείο είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Windsor, δίπλα από τον πατέρα της Βασιλιά Γεώργιο VI στο κάστρο Balmoral.
Μετά την κηδεία, ο θρόνος θα παραμείνει κενός για τουλάχιστον 6 μήνες με ένα χρόνο.
Ο θάνατος της Ελισάβετ θα σημάνει και το θάνατος της Κοινοπολιτείας;
Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει είναι αυτό που αφορά το μέλλον της Κοινοπολιτείας. Από τα 53 κράτη που είναι μέλη, πολλά έχουν δηλώσει ανοιχτά πώς μετά το θάνατο της Ελισάβετ θα αποχωρήσουν, ενώ είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν και την πλήρη απεξάρτηση τους από το βρετανικός στέμμα.
Ένα παράδειγμα είναι η Αυστραλία η οποία εξέφρασε την επιθυμία της να φύγει μετά το θάνατο της Ελισάβετ.
Όλα τα πιο πάνω όμως δεν θα εφαρμοστούν και θα είναι απλές εικασίες και σχεδιασμοί επί χάρτου, όσο ακόμα η Ελισάβετ ζει και (κυριολεκτικά) βασιλεύει. Άλλωστε μη ξεχνάτε πώς η μητέρα της Ελισάβετ – Ελισάβετ η Βασιλομήτωρ πέθανε το 2002, σε ηλικία μόλις 102 ετών.