Περίεργα
Τι πρέπει να προσέχουν οι εγκυμονούσες όταν οδηγούν
Η οδήγηση είναι πλέον μια ανάγκη καθημερινής μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας, σε κοινωνικές υποχρεώσεις και άλλες δραστηριότητες.
Μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα δεν αλλάζει κατά πολύ τις καθημερινές δραστηριότητες μιας γυναίκας και ως εκ τούτου η χρήση αυτοκινήτου αποτελεί το μέσο μετακίνησης για όλη σχεδόν την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας ΕΡΜΗΣ, προχώρησε σήμερα στην 2η έκδοση ενημέρωσης που αφορά την εγκυμοσύνη και την οδική ασφάλεια. Περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές για την έγκυο αλλά και για την ασφάλεια της.
Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μία γυναίκα οδηγός να εμπλακεί σε οδική σύγκρουση, ιδίως στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες.
Η μελέτη αποδίδει τον αυξημένο κίνδυνο στα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως αίσθημα κόπωσης, ναυτία, αϋπνία, πόνοι στη μέση και πιο εύκολη απόσπαση της προσοχής.
Στατιστικά, εκτιμάται ότι περίπου μία στις 50 εγκύους θα εμπλακεί σε οδική σύγκρουση κάποια στιγμή.
Η οδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν απαγορεύεται, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες για την ασφάλεια της μητέρας και του παιδιού.
Μια έγκυος όταν οδηγεί ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος και όλες σχεδόν τις παραμέτρους ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. Παράλληλα μπορεί να σταματήσει όποτε το κρίνει η ίδια αναγκαίο, είναι ανεξάρτητη στις μετακινήσεις της και δεν ταλαιπωρείται στις αναμονές ή τις καθυστερήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να έχουν υπόψη τους για τη δική τους ασφάλεια αλλά και του παιδιού που κυοφορούν, τονίζει η Μονάδα οδικής ασφάλειας του REACTION.
Χρήσιμες Συμβουλές:
1) Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική βάση νομοθεσίας αλλά ταυτόχρονα έρευνες έχουν δείξει ότι προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί εάν και εφόσον έχει φορεθεί σωστά. Πρέπει η ζώνη να περνά κάτω από την κοιλιά και όσο πιο κοντά γίνεται στους μηρούς. Παράλληλα, η ζώνη πρέπει να περνάει διαγώνια από τον ώμο και να μην είναι κοντά στον λαιμό. Μια έγκυος πρέπει να φοράει ζώνη ασφαλείας ακόμα και εάν κάθεται στο πίσω κάθισμα.
2) Ο συνδυασμός της ζώνης ασφαλείας με τον αερόσακο, σύμφωνα με τους ειδικούς παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην μητέρα και το παιδί. Η μητέρα πρέπει να κάθεται όσο πιο μακριά από τον αερόσακο γίνεται και να έχει τοποθετήσει σωστά την ζώνη ασφαλείας της. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία για τον αερόσακο συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του οχήματος σας.
3) Κρατήστε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και κινηθείτε με χαμηλότερες ταχύτητες, σύμφωνα πάντα με τα όρια ταχύτητας του δρόμου.
4) Σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης εάν και εφόσον είναι εφικτό, προτιμήστε να είστε επιβάτης και όχι οδηγός.
5) Εάν θα οδηγήσετε, ιδιαίτερα μετά τον έβδομο μήνα που η κοιλιά είναι πιο κοντά στο τιμόνι, προτιμήστε να είστε όσο πιο πίσω γίνεται από τον αερόσακο και να κινείστε με χαμηλή ταχύτητα.
6) Εάν αισθάνεστε ναυτία, ζαλάδες ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης αποφύγετε την οδήγηση μέχρι να υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα.
7) Εάν αισθανθείτε ζάλη, ναυτία ή αδυναμία ενώ οδηγείτε, σταματήστε το συντομότερο δυνατό σε ασφαλισμένο σημείο του δρόμου και καλέστε βοήθεια.
8) Εάν διανύετε τον τελευταίο μήνα εγκυμοσύνης, πρέπει να αποφεύγετε την οδήγηση μιας και οι τυχόν πόνοι της γέννησης μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή.
9) Αποφεύγετε την οδήγηση εάν έχετε οποιαδήποτε επιπλοκή στην εγκυμοσύνη ή υπάρχει κίνδυνος για αποβολή.
10) Αποφεύγετε δρόμους με λακκούβες ή πολλά κυρτώματα μιας και τα τραντάγματα μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη.
11) Αποφεύγετε τις μεγάλες αποστάσεις και τη μεγάλη παραμονή στο αυτοκίνητο είτε ως οδηγός είτε ως επιβάτης.
12) Αποφεύγετε να οδηγείτε κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων (βροχή, ισχυροί άνεμοι, ζέστη)
13) Εάν θα οδηγήσετε μόνη το αυτοκίνητο πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο.
14) Προτιμήστε να αποφεύγετε την οδήγηση εάν και εφόσον δεν έχετε συνοδηγό.
15) Εάν είστε έγκυος δίδυμα, καλό είναι να περιορίζετε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες.
16) Εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αισθάνεστε συχνά κράμπες, αποφύγετε την οδήγηση μιας και μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
17) Ρωτήστε το ιατρό που σας παρακολουθεί για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με την οδήγηση και την εγκυμοσύνη.
Εμπλοκή σε Οδική Σύγκρουση
• Στην περίπτωση που μια έγκυος εμπλακεί σε οδική σύγκρουση, ακόμα και χωρίς εμφανείς τραυματισμούς, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό που την παρακολουθεί και να του αναφέρει με λεπτομέρεια το περιστατικό.
• Εάν και εφόσον, η έγκυος έχει τραυματιστεί καλούμε το 112 και αναφέρουμε ότι στην οδική σύγκρουση εμπλέκεται έγκυος και έχει τραυματιστεί. Ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν και αναμένουμε βοήθεια φροντίζοντας και παρακολουθώντας την κατάσταση της εγκύου.
• Μια οδική σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό σε μια έγκυο. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να παραμείνουμε απόλυτα ψύχραιμοι και να καλέσουμε ιατρική βοήθεια άμεσα αναφέροντας όλες τις λεπτομέρειες.