Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα επαγγελματίες υγείας συνταγογραφούν σε ομόφυλα άτομα τις «θεραπείες για gay», για να τους σώσουν από την ασθένεια.
Μια χώρα στην οποία εφαρμόζονταν τέτοιες πρακτικές ήταν και η Μάλτα, μέχρι πρόσφατα αφού πλέον νομοσχέδιο που ενέκρινε το κοινοβούλιο της Βαλέτα, απαγορεύει την εφαρμογή και την άσκηση κάθε είδους θεραπείας που ισχυρίζεται πως θεραπεύει την ομοφυλοφιλία.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η Μάλτα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που υιοθετεί ένα τέτοιο ψήφισμα, γράφοντας ιστορία στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστατεύοντας ακόμη περισσότερο τα άτομα της LGBTQI κοινότητας.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όποιος κριθεί ένοχος ότι έχει προσπαθήσει με κάποιο τρόπο να αλλάξει ή να καταπιέσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου ή την έκφραση φύλου, θα αντιμετωπίζει πρόστιμα ή/και ποινή φυλάκισης.
Οι διάφοροι επαγγελματίες υγείας που συνταγογραφούν τις «gay θεραπείες» θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 1000 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης μέχρι και ένα χρόνο.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση που εξελέγη το 2013, ενίσχυσε τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που γίνονταν ήδη στο νησί από καιρό. Η Μάλτα έχει δύο φορές ανακηρυχθεί από την ομάδα υπεράσπισης ILGA -Ευρώπης ως η ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται καλύτερα τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς και intersex ατόμων.
Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος κάνει ξεκάθαρο πώς κανένας σεξουαλικός προσανατολισμός ή ταυτότητα φύλου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαταραχή, ασθένεια ή αδυναμία, ενώ μειώνει και το όριο ηλικίας (16 ετών), όπου κάποιος μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου.