Έχω Θέμα
Τι θα ήθελες να φτιάξει στην πόλη σου ο νέος Δήμαρχος; [25 Κύπριοι απαντούν]
Λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν πριν τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, και οι υποσχέσεις από τους υποψήφιους Δημάρχους δίνουν και παίρνουν.
Στις προεκλογικές τους εκστρατείες άλλοι υπόσχονται αλλαγή, άλλοι λένε πως θα μεταβούν από τα λόγια στα έργα και άλλοι πως θα πάνε την πόλη ένα βήμα πάρα πέρα.
Τι είναι όμως αυτό που θέλουν και ζητούν πραγματικά οι δημότες; Ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες;
Αυτό ακριβώς είναι που μας απασχολεί σε αυτό το μίνι γκάλοπ.
Η CITY ρώτησε διάφορα άτομα από όλα τα μέρη της Κύπρου, να μας που… τι είναι αυτό που θα ήθελαν να φτιάξει στην πόλη τους ο νέος Δήμαρχος.
Οι πλείστες από τις ιδέες τους αν μη τι άλλο είναι ενδιαφέρουσες, οπότε καλό είναι να ρίξουν μια γρήγορη ματιά και οι υποψήφιοι.
Άντρη Χαραλάμπους / 29 / Λευκωσία
«Ο νέος Δήμαρχος θεωρώ ότι πρέπει να επενδύσει στην ανάπλαση της οδού Λήδρας. Ήδη έχουν γίνει αρκετά, ωστόσο έχοντας υπόψη τη δυναμική της και του γραφικού χαρακτήρα που προσδίδει στην πόλη, θα πρέπει περισσότερα κτήρια να αναπαλαιωθούν. Επίσης σημαντικό κομμάτι μιας πόλης είναι και τα πολιτιστικά δρώμενα. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ κτλ που θα αναδεικνύουν την κουλτούρα του τόπου και θα γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών. Μέλημα του νέου Δημάρχου πρέπει να είναι η ανάπτυξη και ανανέωση της πόλης, στην οποία οι κάτοικοί της θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και άνεση»
Σάκης Διαμαντόπουλος / 43 / Σκηνοθέτης - Αθλητής - Εκπαιδευτής Ποδηλασίας / Λευκωσία
«Πάρκα και ποδηλατοδρόμους. Άμα κάνουν πάρκα που να τα συνδέουν ποδηλατοδρόμοι θα δείτε πόσος κόσμος ακόμα θα αποκτήσει ποδηλατική κουλτούρα και θα ασκείται περισσότερο»
Κώστας Πρίγκιπας / 38 / Παρουσιαστής / Πάνω Δευτερά
«Στην Πάνω Δευτερά θα ήθελα πάρα πολύ μια βιβλιοθήκη με πάρα πολλά βιβλία, PCs για έρευνα, περιοδικά από όλο τον κόσμο. Τι καλύτερο από την εκπαίδευση;»
Ανδρέας Παρασκευά / 34 / Δημοσιογράφος / Έγκωμη
«Ζω στον Δήμο Έγκωμης και συγκεκριμένα στην Μακεδονίτισσα, μια από τις πλέον αναπτυγμένες περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας. Ως δημότης είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τα έργα που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια και που αφορούσαν κυρίως τους χώρους πρασίνου. Έγιναν, πάρκα κάτι που έλειπε από τον Δήμο, ωστόσο αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ο Δήμος μας είναι η καλύτερη διαχείριση της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης. Ένας χώρος ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, των Δημοτών αλλά και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας. Τη δεδομένη στιγμή είναι ανεκμετάλλευτα, τα περισσότερα εντός της έκθεσης κτήρια είναι ετοιμόρροπα και είναι μια εικόνα που προκαλεί θλίψη κυρίως για εμάς που την ζήσαμε στις καλές εποχές της. Εύχομαι όποιος και να είναι ο νέος Δήμαρχος να κάνει ότι είναι δυνατό ώστε επιτέλους αυτός ο χώρος να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τη δημιουργία πάρκων, καφετεριών, εστιατορίων και ότι άλλο είναι εφικτό».
Εστουδιαντίνος Συμεωνίδης / Μουσικός / Λευκωσία
«Δημόσιους χώρους χωρίς επιχειρήσεις. Χώροι που να ανήκουν στους πολίτες»
Γιάννης Χρηστίδης / 33 / Μουσικός / Λεμεσός
«Θα ήθελα να φτιάξει τις βάσεις ώστε να αναπτυχθεί στους Λεμεσιανούς μια κουλτούρα «περιπατητική». Τα φαλλοειδή κακοήθη εκτρώματα που (δεν) διατηρούν την τάξη στα ήδη στενά πεζοδρόμια, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Προφανώς και ενδεχόμενη άμεση αφαίρεσή τους θα επιφέρει το αναμενόμενο «καβαλιακό» αποτέλεσμα. Η καλλιέργεια όμως αυτής της κουλτούρας μπορεί να βασιστεί σε δράσεις, βόλτες, πιλοτικές πεζοδρομήσεις, Κυριακές με κλειστά μαγαζιά αλλά ανοιχτά σπίτια, λογής-λογής δρώμενα και δράκους».
Νεόφυτος Αριστείδου / 30 / Sales & Marketing / Λεμεσός
«PARKING! Το αιώνιο πρόβλημα στο κέντρο της Λεμεσού! Ο νέος Δήμαρχος της Λεμεσού θα ήθελα πραγματικά να βρει την λύση στο αιώνιο πρόβλημα του κέντρου της πόλης της Λεμεσού! Να κάνει περισσότερους πολυόροφους χώρους στάθμευσης ή έστω αχρείαστα οικόπεδα που βρίσκονται στα στενά της πόλης τα οποία να χρεώνονται από 1 μέχρι 2 ευρώ για την maximum ώρα σου και όχι όλα 3 ευρώ όπως κάποιους ιδιωτικούς χώρους που πλέον έγινε μόδα. Και φυσικά, εάν τελικά γίνουν τα πολυόροφα parking εννοείται να μην καταστρέψουμε τη φύση, δηλαδή να μην κοπούν δέντρα ή να καταστρέψουμε χωράφια με πλούσια πρασινάδα (όση απέμεινε φυσικά)»
Γαβριήλ Καραπατάκης / Μουσικός / Λευκωσία
«Δέντρα, σιντριβάνια, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους»
Στέφανη Πολυκάρπου / 33 / Λευκωσία
«Πλατείες! Δημόσιες πλατείες με πρόσβαση για όλους και όλες, με πολύ πράσινο -ποικιλία κυπριακών φυτών, βοτάνων, δέντρων, θάμνων-, με παγκάκια και χώρους ανάπαυσης φτιαγμένους από φυσικά υλικά, με πολλή σκιά, με μικρές καντίνες που να προσφέρουν υγιεινές και γευστικές επιλογές σε ροφήματα και σνακς!»
Λευτέρης Μοσχοβίας / 42 / Μουσικός / Λάρνακα
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την πόλη μου, ήδη άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο. Λίγο τους δρόμους και όλα καλά».
Λάρκος Λάρκου / 43 / Μουσικός / Κίτι
«Από έργα στο Κίτι θα ήθελα μια άρτια σχεδιασμένη και εξοπλισμένη αίθουσα για θεατρικές, μουσικές και άλλου είδους παραστάσεις. Θα ήθελα επίσης να καταφέρει να επιβάλει τη νομοθεσία για τα ζώα και κυρίως για τους σκύλους, σε θέματα επιμέλειας των ιδιοκτητών και οχλαγωγίας!»
Ελένη Νικολάου / Δημοσιογράφος / Λευκωσία
«Λοιπόν, προσωπικά τα θέματα που με απασχολούν είναι το πάρκινγκ και τα ερειπωμένα σπίτια στην παλιά Λευκωσία. Θα μου άρεσε να δω να φροντίζουν την πόλη και συγκεκριμένα την παλιά Λευκωσία. Να φροντίσει ο Δήμος τα ερειπωμένα σπίτια και να τα νοικιάζει πιο φθηνά σε όλους ή σε ανθρώπους που δυσκολεύονται οικονομικά. Επίσης, θα ήθελα να κάνει τη Μακαρίου πεζόδρομο, να φροντίσει το σωστό εμπόριο στην πόλη και να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και να έρθει πιο κοντά στη νεολαία».
Ευτυχία Αντρέου / Παρουσιάστρια / Λευκωσία
«Θα ήθελα ο Δήμος μου να γίνει πιο φιλικός σε κατοικίδια και πιο προσβάσιμος στα τετράποδα παιδιά μας. Δεν γίνεται να υπάρχουν τρία μεγάλα πάρκα και να απαγορεύεται σε όλα η διέλευση ή και παρουσία σκύλων! Οι απαγορευτικές ταμπέλες δεν είναι λύση... Καλύτερα να τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους χώρους ειδικά σακουλάκια και κάδοι απορριμμάτων. Στην τελική, προτιμότερο να επιβάλλονται πρόστιμα στους παρανομούντες παρά να τιμωρούνται προκαταβολικά οι νομοταγείς»
Δέσποινα Αδάμου / 25 / Πόλη Χρυσοχούς
«Θα ήθελα να φτιάξουν τον δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Είναι σκοτεινός, γεμάτος απότομες στροφές και είναι πολύ επικίνδυνος. Κανονικά έπρεπε να φτιαχτεί εδώ και αρκετό καιρό. Επίσης, να φτιαχτεί ένας δημόσιος παιχνιδότοπος, που να μπορούν οι γονείς να παίρνουν τα παιδιά τους να παίξουν»
Κατερίνα Κωνσταντίνου / 27 / Πάφος
«Να φτιαχτεί στην Πάφο ένα κέντρο νεότητας, που να λειτουργεί με τη βοήθεια της νεολαίας της πόλης, αλλά να απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών. Εκεί να διοργανώνονται δωρεάν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της πόλης να λαμβάνουν μέρος. Να υπάρχει συνεργασία και ομαδικότητα»
Δόνα Καπαρτή / 30 / Δευτερά
«Θα ήθελα να φτιάξει καταφύγια για αδέσποτα ζώα και να δώσει έμφαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης θα ήθελα να δω μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσιους χώρους»
Ιάκωβος Ιακωβίδης / 25 / Πάφος
«Η πόλη μας στερείται σίγουρα πληθώρας υποδομών και απομακρύνει σχεδόν προκλητικά από την έκτασή της, συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και άλλες ομάδες πληθυσμού. Οποιαδήποτε προσπάθεια - επιχείρηση προς ανατροπή αυτής της κατάστασης, προκειμένου να επιβιώσει, να βιωθεί δηλαδή σε βάθος χρόνου εν δράσει, θα πρέπει να υποκινείται από ανθρωπιστικά και όχι κερδοσκοπικά κίνητρα. Μια πρώτη αυθόρμητη σκέψη σχετικά με αυτό που θα ήθελα για την πόλη μου είναι ένας ανασχεδιασμός του γενικού νοσοκομείου, ώστε το κτήριο και το περιβάλλον που δημιουργεί να είναι πιο φιλικό και ανθρώπινο για τον ασθενή. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να υπάρχει στην πόλη ένας πολυχώρος, ανοιχτός σε όλους, ο οποίος θα είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί κανείς να ασχοληθεί με την αγαπημένη του δραστηριότητα/άθλημα ακόμη κι αν αυτό είναι κάτι πιο εξειδικευμένο. Έτσι δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνει σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές. Μια πόλη πρέπει να ενδιαφέρεται για όλους και όχι για τον γενικό-μέσο χρήστη (ο οποίος πρακτικά δεν υφίσταται)»
Γιάννης Χαραλάμπους / 28 / Μέσα Γειτονιά
«Χώροι για σκύλους στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Δεν υπάρχει τίποτα για τα ζώα μας. Στο εξωτερικό σε τέτοιου είδους πάρκα έχουν ειδικούς περιφραγμένους χώρους όπου μπορείς να αφήσεις ελεύθερα τα ζώα να παίξουν, χωρίς να ενοχλούν κανέναν»
Δανάη Μιχαηλίδου / 35 / Λεμεσός
«Παρόλο που ζω Λευκωσία, ψηφίζω Λεμεσό. Οπότε το τι θα ήθελα να φτιάξει στην πόλη μου ο νέος Δήμαρχος, είναι εύκολη πρόσβαση σε όλα ανεξαιρέτως τα άτομα, όλων των ηλικιών και κάθε είδους φυσικής τους κατάστασης. Με άλλα λόγια πρόσβαση για όλους, σε οποιοδήποτε χώρο, για οποιοδήποτε λόγο»
Ντόρια Χαραλάμπους / 29 / Marketing Director / Λεμεσός
«Ένα από τα βασικά θέματα του Λεμεσιανού είναι το πάρκινγκ στην παλιά πόλη. Όλοι ζητάνε καινούργιους χώρους στάθμευσης λες και θα λυθεί έτσι το πρόβλημα. Ας πάρουμε παραδείγματα του εξωτερικού με πεζοδρομοποίηση του κέντρου όπου περπατάς ελεύθερα κάνοντας τα ψώνια σου, αλλά και bar hopping τα βράδια. Όσο για τα πρόστιμα ας σκεφτούνε και το εναλλακτικό, αντί να πρέπει να πληρώσεις για παράνομο πάρκινγκ, αντ’ αυτού να κάνεις εθελοντική εργασία. Π.χ. να φυτέψεις ένα κοινοτικό λαχανόκηπο, ή να καθαρίσεις μία περιοχή. Θα ήθελα ο Δήμαρχος να προωθήσει την έννοια του ενεργού πολίτη με προγράμματα για νέους άνεργους όπου θα μπορούσαν να εργαστούν π.χ. αδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές να διδάσκουν φροντιστήρια για άπορα παιδάκια τα απογεύματα. Τόσα κονδύλια υπάρχουν για έργα, κάτι θα υπάρχει και για κοινωνική πολιτική, δεν γίνεται. Επίσης, θα ήθελα να φτιάξει και την καταραμένη Αγίας Φυλάξεως, που όταν βρέξει θέλεις καγιάκ για να πας στο κέντρο. Θα ήθελα περισσότερα πάρκα για κάθε γειτονιά να παίζουν τα παιδιά όπως παίζαμε εμείς κάποτε στις αλάνες και παραλία για σκύλους να μην γκρεμοτσακίζεσαι κάθε φορά που θες να κολυμπήσεις με τον σκύλο σου. Θα ήθελα μια πόλη φιλική για το ποδήλατο και η ανάπτυξη να μην σημαίνει μόνο ψηλά κτίρια»
Γιώργος Χρυσοχού / 30 / Πάφος
«Θα ήθελα ο νέος δήμαρχος να βοηθήσει στην δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας επιχειρηματικότητας στην Πάφο, το οποίο να στεγάζει και να στηρίζει τις προσπάθειες των τοπικών start-ups»
Δάφνη Μιλτιάδου / 26 / Λεμεσός
«Θα ήθελα ο νέος δήμαρχος να δημιουργήσει χώρους με πιο πολύ πράσινο γιατί όντως λείπει πολύ το στοιχείο της φύσης από την πόλη μας. Επίσης, θα ήταν καλό σε διάφορες γωνιές της Λεμεσού να δημιουργηθούν πλατείες ή μικρά πολιτιστικά πάρκα-οάσεις που να προσφέρουν διάφορα καλλιτεχνικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες».
Άννα Κούμα / 45 / Λευκωσία
«Ονειρεύομαι μια Λευκωσία ενωμένη χωρίς οδοφράγματα, αλλά επειδή αυτό δεν εξαρτάται από τον εκάστοτε Δήμαρχο θα ήθελα πιο πολλές πλατείες και χώρους πρασίνου (και σίγουρα και χώρους στάθμευσης) και πιο πολλούς Κύπριους δημιουργούς να έχουν την επαγγελματική τους στέγη στο κέντρο της πόλης»
Μάριος Ησαΐας / 55 / Λεμεσός
«Το κυριότερο πρόβλημα στη Λεμεσό σήμερα είναι το κυκλοφοριακό και οι χώροι στάθμευσης»
Μαρία Φάντη / 26 / Λευκωσία
«Θέλω να δοθεί περισσότερη σημασία στον πυρήνα της Λευκωσίας, αλλά και στις τριγύρω περιοχές, όπως η Παλλουριώτισσα και το Καϊμακλί. Πάντα τα προάστια της Λευκωσίας ήταν παραμελημένα. Κανείς δεν φροντίζει επαρκώς για την καθαριότητα, και για τα πεζοδρόμια των περιοχών αυτών. Επίσης θα ήθελα να δω περισσότερα πάρκα, καθαρά με πολλή πράσινο για βόλτες και εξορμήσεις στην πόλη»
Γαβρίλης Δοράτης / 28 / Λεμεσός
«Θεωρώ πώς στη Λεμεσό πρέπει να φτιάξουμε την κατάσταση των δρόμων. Επίσης πρέπει επιτέλους το παραλιακό μέτωπο να ενοποιηθεί και να φτάσει μέχρι το νέο λιμάνι, για να μπορεί κάποιος να απολαύσει τη διαδρομή με ποδήλατο αδιάκοπα. Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα στην πόλη είναι η εμπορική οδός Ανεξαρτησίας. Θεωρώ πώς πρέπει να γίνει άμεση πεζοδρομοποίηση τόσο του κεντρικού δρόμου, όσο και των παράδρομων. Αν όμως αυτό είναι τεχνικά δύσκολο, τουλάχιστον να εφαρμοστεί κάτι σαν θεσμός, όπου κάποιες φορές τον μήνα η Ανεξαρτησίας να γίνεται πεζόδρομος και ο κόσμος να έχει την ευχέρεια να περπατήσει ελεύθερα και να απολαμβάνει τον καφέ του χωρίς καυσαέριο και φασαρία, όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Έχω κι άλλα όμως, υπάρχει μεγάλο θέμα με τις στάσεις των λεωφορείων και αυτό είναι παγκύπριο πρόβλημα, δεν είναι τοπικό»