Εάν κάποια στιγμή ο ιστορικός του μέλλοντος αποφασίσει να καταγράψει τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής μας σε κοινωνικό επίπεδο δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμπεριλάβει την (επί) στροφή των ανθρώπων προς την ποιότητα και την απλότητα στη διατροφή τους.
Όπως συμβαίνει παντού στη Δύση, έτσι και στην Κύπρο, τα τελευταία λίγα χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς τα αγνά και τοπικά βιολογικά προϊόντα. Λίγο ο καρκίνος που παραμονεύει παντού, λίγο η οικονομική κρίση και η προφανής ανάγκη στήριξης των ντόπιων παραγωγών, η θεωρητική τουλάχιστον υποστήριξη των βιοκαλλιεργητών έχει μετεξελιχθεί από την εξαίρεση της γραφικής μειοψηφίας στον κανόνα της ισχυρής πλειοψηφίας.
Ήταν συνεπώς θέμα χρόνου πότε θα δημιουργούνταν και στην Κύπρο η πρώτη λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών.
Το εν λόγω «αγρόκτημα» στο οποίο γίνεται και επί τόπου καλλιέργεια είναι ένα μεγάλο τεμάχιο γης που βρίσκεται δίπλα από τον χώρο στάθμευσης του πολυκαταστήματος Jumbo και λειτουργεί ως αγορά καθημερινά, εκτός από Δευτέρα και Σάββατο.
Την Τρίτη την Πέμπτη και την Παρασκευή η αγορά είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και την Τετάρτη και το Σάββατο από τις 10 μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
«Κάθε Τρίτη και Πέμπτη διαθέτουμε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, γιατί έρχονται συνάδελφοι βιοκαλλιεργητές από τις υπόλοιπες πόλεις» σημειώνει στη CITY ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών, Βασίλης Κυπριανού (από τη φάρμα Riverland).
Ένα ζήτημα βεβαίως που θίγεται συχνά είναι η ακρίβεια των βιολογικών προϊόντων, που συχνά τα κάνει απρόσιτα και αναγκάζει τους καταναλωτές να καταφύγουν σε οικονομικότερες λύσεις.
«Σκοπός μας είναι ακριβώς η διάθεση βιολογικών προϊόντων σε πιο προσιτές για τον καταναλωτή τιμές» μάς αναφέρει ο Αντιπρόεδρος εξηγώντας πως «τα βιολογικά προϊόντα έχουν τη φήμη ότι είναι ακριβά γιατί μπαίνουν πολύ μεσάζοντες. Εδώ όμως δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να έρθει στο αγρόκτημά μας και να αγοράσει κατευθείαν από τους παραγωγούς».
Ζητήσαμε να μας δώσει κανένα παράδειγμα με τιμές. «Πχ μια εξάδα αυγά από μια υπεραγορά είναι στα 4 ευρώ. Εδώ πωλιέται 3. Ένα γιαούρτι στην υπεραγορά πωλιέται 3 ευρώ, εδώ 2,5».
Αναφορικά με τα προϊόντα που βρίσκει κανείς στην αγορά «είναι όλα κυπριακά και εποχιακά».
Λαχανικά όπως μαρούλια, μαϊντανός, σέλινο, ντομάτες, αγγουράκια και όλα τα φρούτα εποχής. Αυτήν την περίοδο διατίθενται πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, μπανάνες, ακτινίδια, αβοκάντο.
Επίσης πωλιούνται τα βασικά όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια) αλάτι, ζάχαρη και γαλακτοκομικά: χαλούμι, αναρή φρέσκα, γιαούρτι, κεφίρ, αιράνι, τραχανάς και τους καλοκαιρινούς μήνες και παγωτό. Εδώ πωλείται ακόμη βιολογικό κατσικίσιο γάλα που παράγεται στη φάρμα Riverland.
«Φιλοσοφία μας είναι να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να παίρνει τα βασικά και τα αναγκαία. Να μη γινόμαστε υπερκαταναλωτές αλλά να αγοράζουμε αυτά που πραγματικά χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Σίγουρα να μην καταναλώνω διακόσια είδη διαφορετικά πατατάκια, για παράδειγμα, επειδή είναι βιολογικά».
Στην αγορά διατίθενται επίσης βιολογικά αυγά, βιολογικό ψωμί, βιολογικά λεμόνια και τα πάντα αναφορικά με την ελιά, τσακιστές ελιές, μαύρες και ελαιόλαδο. Υπάρχει ακόμη μεγάλη ποικιλία αρωματικών βοτάνων και φυτών, τσαγιών, μαρμελάδων και μελιού.
Παράλληλος σκοπός του αγροκτήματος είναι να δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να γνωρίσουν από κοντά τους Κύπριους παραγωγούς.
Ο χώρος λειτουργεί στο μεταξύ και σαν θεματικό πάρκο το οποίο δέχεται οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία και οποιονδήποτε μπορεί να ενδιαφέρεται.
«Γίνονται διάφορες διαλέξεις και σεμινάρια για τα βιολογικά ενώ προσπάθειά μας είναι μια μέρα τη βδομάδα να δίνεται η ευκαιρία στον καταναλωτή να παρακολουθεί τη διαδικασία παρασκευής χαλουμιού και ζυμώματος και ψησίματος ψωμιού».
FACEBOOK ΕΔΩ