Μετά από τη μεγάλη επιτυχία του «Μαθαίνουμε Παίζοντας» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι διοργανωτές αποφάσισαν να το επαναλάβουν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2016, για τις ίδιες ηλικίες (γονείς και παιδί 3-4½ ετών).
Πρόκειται για μία εξατομικευμένη μορφή διαδραστικών εργαστηρίων που συνδυάζουν επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση γονέων με τεχνικές κατάλληλης στήριξης των παιδιών τους (3-4½ ετών) και εργαστήριο με δραστηριότητες μουσικής και παιχνιδιού προσαρμοσμένες στα παιδιά.
Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο αλληλένδετα μέρη:
(α) την παρουσίαση (πρώτη συνάντηση για όλους τους γονείς)
(β) τα εργαστήρια (ακρόαση, κίνηση, παίξιμο μουσικών οργάνων, παιχνίδι).
Η θεματολογία αφορά
τη χρήση της μουσικής και του παιχνιδιού ως μέσο ενδυνάμωσης της σχέσης γονιού - παιδιού
την ασφάλεια της αγκαλιάς και τον ρόλο της στην ανεξαρτητοποίηση
πρακτικές στήριξης του παιδιού σας για ανάπτυξη συναισθηματικής υγείας, αυτοπεποίθησης, ποιοτικής εξερεύνησης και εις βάθος μάθησης.
Παρουσίαση για γονείς: 20/2 Σάββατο, 4:30μμ (ώρα προσέλευσης 4:15μμ)
*Εργαστήριο για 1 γονέα και παιδί: 21/2 Κυριακή, 10πμ ή 4:00μμ
*Επιλογή ενός πρωινού ή απογεύματος. Η κάθε πρακτική είναι σχεδιασμένη για 3 ζευγάρια.
Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης
Χώρος: Κοινωνικό-πολιτιστικός Όμιλος «Ενόραση» Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', 52Α (κτίριο Finbarr's), 1075, Λευκωσία
Πληροφορίες /κρατήσεις: 70007792
Διοργανωτές: The Majestic Music Tree, Κέντρο Γονιού-Παιδιού Έβελ Νεοκλέους
Χορηγοί: Κοινωνικο-πολιτιστικός Όμιλος 'Ενόραση', Melgabs Enviro
Υποσημείωση: λόγω του παιγνιώδους χαρακτήρα της παρουσίασης και του εργαστηρίου απαιτούνται άνετα ρούχα και κάλτσες
Βιογραφικά εκπαιδευτών:
Έβελ Νεοκλέους
Ο Έβελ Νεοκλέους είναι εγγεγραμμένος Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος. Τελείωσε το Β.Α. του με διάκριση στη Ψυχολογία στην Μινεσότα, Η.Π.Α. και αργότερα εργάστηκε στο Νοσοκομείο Fairview της ίδιας πολιτείας για ενάμιση χρόνο. Επιστρέφοντας στην Κύπρο παρακολούθησε τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Α.) στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή του φοίτηση επιτυχώς μετά από πρακτική άσκηση 16 μηνών στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Στην Κύπρο εργάζεται ως ιδιώτης Ψυχολόγος από τον Σεπτέμβριο του 2009. Από τις περιπτώσεις που παρακολουθούσε, παρατήρησε ότι τα διάφορα προβλήματα (συναισθηματικά, συμπεριφοράς, μαθησιακά, κ.λπ.), ήταν συχνά αποτέλεσμα μη ποιοτικών σχέσεων των παιδιών με τους γονείς ή τους φροντιστές τους. Έτσι το 2010 επέστρεψε στις Η.Π.Α. όπου εκπαιδεύτηκε, στο Brown University, στο «Πρόγραμμα Αλληλεπίδρασης Γονιού-Παιδιού» ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα που βελτιώνει τις γονικές δεξιότητες και την σχέση γονιού-παιδιού μέσω παιχνιδιού.
Η μεγάλη επίδραση του εν λόγω Προγράμματος στη ζωή των παιδιών, ήταν ανάμεσα στους λόγους που ο Έβελ έλαβε χορηγία από το Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργήσει στην Κύπρο ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το ομώνυμο Κέντρο Γονιού-Παιδιού και να το εφαρμόζει. Μέσω παιχνιδιού έχει βοηθήσει δεκάδες γονείς να απολαμβάνουν πιο όμορφες και αγαπημένες σχέσεις με τα παιδιά τους και αυτά να είναι πιο χαρούμενα, με πιο δυνατούς χαρακτήρες και να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.
Το 2013, συνέβαλε στην εκπαίδευση διδακτορικών φοιτητών του Πανεπιστήμιου Κύπρου στο «Πρόγραμμα Αλληλεπίδρασης Γονιού-Παιδιού» προσφέροντας το Κέντρο που διατηρεί στην Έγκωμη και τις γνώσεις του. Από το 2013, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εκπαιδευτικούς και μαθητές διαφόρων σχολείων ανά το Παγκύπριο, καθώς και σε γονείς, μέσω της στενής συνεργασίας που διατηρεί με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.
Ελενίτσα Γεωργίου
Η Ελενίτσα Γεωργίου είναι κάτοχος πτυχίου Μουσικής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσ/νίκη) και μεταπτυχιακού στη Μουσική και τις Δημιουργικές Τέχνες στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ (Ην. Βασίλειο). Έχει παρακολουθήσει εντατικά μαθήματα Αφήγησης/ Συγγραφής Παραμυθιών, Μιμικής και Σωματικού Θεάτρου, Μουσικοπαιδαγωγικών (Suzuki, Orff, Dalcroze, Kodaly) και τραγουδιού (παραδοσιακή μουσική, πολυφωνικό τραγούδι). Στο παρόν στάδιο εκπονεί τη διπλωματική της εργασία/παράσταση για στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης Κύπρου σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών (Ελλάδα).
Έχει εργαστεί ως μουσικοπαιδαγωγός και αφηγήτρια σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία. Συνεργάστηκε με το Υπουργείο Παιδείας, για την παρουσίαση των διαδραστικών εργαστηρίων ‘Βρες τη φωνή του τραγουδιού’ και ‘Μουσικά Παραμύθια’ σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Τα τελευταία 2 χρόνια, μέσω της καλλιτεχνικής ομάδας ‘The Majestic Music Tree’ παρουσιάζει παραστάσεις/εργαστήρια μουσικής για παιδιά και παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής (για παιδιά και ενήλικες). Συμμετείχε με παραστάσεις της σε σημαντικά φεστιβάλ του νησιού (π.χ. 1ο και 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμυθιού, Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος 2015 κ.α.).
Στο παρόν στάδιο συνεργάζεται με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (Λευκωσία) ως εμψυχώτρια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘Μια φορά κι έναν καιρό, στην Κύπρο μας πριν χρόνια εκατό’. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον, που ήταν και το θέμα της μεταπτυχιακής της εργασίας, εστιάζεται στις τεχνικές που χρησιμοποιούν τα παιδιά την ώρα του παιχνιδιού τους για να μάθουν και πως αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς για βελτίωση του μαθήματος. Θα τη δείτε να παίζει ακούραστη όπου υπάρχουν παιδάκια!