Χωριά, κωμοπόλεις και συνοικίες που πήραν το όνομά τους από τους ομώνυμους Αγίους που παντοιοτρόπως σχετίζονται (ή και όχι) με την περιοχή τους στην Κύπρο έχουμε πολλά. Πάρα πολλά από τα χωριά μας, Άγιος-κάτι και Αγία-κάτι είναι που τα λέμε.
Συγκεντρώσαμε έξι αρκετά γνωστά πλην με περίεργες ονομασίες και ψάξαμε να βρούμε από πού και γιατί ονομάστηκαν έτσι.
ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ
Επικρατέστερη άποψη για την ονομασία του δημοφιλέστερου καλοκαιρινού θερέτρου της Κύπρου είναι πως αποτελεί αναγραμματισμό της λέξης «Παναγία».
Μια άλλη ωστόσο εκδοχή υποστηρίζει πως Αγία Νάπα σημαίνει Αγία του δάσους και πως η περιοχή πήρε την ονομασία της από την «Εικόνα της Παναγίας της Νάπης», δηλαδή της Αγίας του Δάσους και για συντομία ονομάστηκε «Αγία Νάπα».
ΑΓΙΟΙ ΤΡΙΜΙΘΙΑΣ
Ύαινα στο Melios Zoo Park στους Αγίους Τριμιθιάς
Αν και οι … επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στην προέλευση του συγκεκριμένου τοπωνυμίου, που αρκετοί ακούσαμε για πρώτη φορά όταν εκεί έγινε το πρώτο Afro Banana Republic Festival, επικρατέστερη άποψη είναι αυτή που αποδίδει το όνομα στο δέντρο Τριμίθι που υπήρχε παλιά στο χωριό.
Στο μεταξύ, το Melios Zoo Park που κατά καιρούς προκαλεί αντιδράσεις για την εκεί διαβίωση άγριων ζώων, όπως οι ύαινες, στους Αγίους Τριμιθιάς είναι που βρίσκεται
ΑΓΙΟΙ ΒΑΒΑΤΣΙΝΙΑΣ
Tο ορεινό αυτό θέρετρο της επαρχίας Λάρνακας που αυτοδιαφημίζεται στην ιστοσελίδα του ως «ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου» πήρε τ’ όνομά του από τη … βαβατσινιά (μουριά) που καλλιεργείται σε αφθονία στην περιοχή. Τώρα πώς συνδυάστηκε με τους Αγίους και για ποιους ακριβώς Αγίους μιλάμε … φαντασία να υπάρχει.
ΑΓΙΟΣ ΤΥΧΩΝΑΣ
Το τουριστικό χωριό του Αγίου Τύχωνα, το κοινοτικό συμβούλιο του οποίου διοικεί την πιο τρέντυ παραλιακή περιοχή της (ανατολικής) Λεμεσού, πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο Άγιο που ήταν επίσκοπος της Αμαθούντας στα τέλη του 4ου και αρχές του 5ου αιώνα μετά Χριστόν.
Το στόρι του Αγίου Τύχωνα παρουσιάζει μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον, αφού υπήρξε επίσκοπος «ανάμεσα στα τελευταία στοιχεία παγανιστικού πολιτισμού στο νησί», εναντιώθηκε έντονα στην τοπική λατρεία της θεάς Αφροδίτης, και όταν βρισκόταν εν ζωή, θεράπευσε, λένε οι πιστοί, πολλούς δαιμονισμένους. Στην Αμαθούντα υπάρχουν ακόμα τα ερείπια της εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Τύχωνα. Λέγεται, σύμφωνα πάντα με τη λαϊκή παράδοση, ότι ένας σατανικός επίσκοπος την κατέστρεψε και ότι ο Άγιος τιμώρησε τον επίσκοπο με την ασθένεια της επιληψίας. Έτσι μέχρι σήμερα όσοι πάσχουν με επιληψία επισκέπτονται τα ερείπια του ναού, τα οποία, όπως πιστεύουν, έχουν θεραπευτικές ικανότητες.
ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΕΤΙΟΣ
Το πρώην χωριό και πλέον δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Λευκωσίας, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου (4/5) βρίσκεται στα κατεχόμενα, οφείλει τ' όνομά του στον Άγιο Δομέτιο τον Πέρση. Αν συνεπώς η περιοχή σας φέρνει σε κάτι από Ιράν, αιτιολογείται!
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΟΥΔΑ
Εδώ τα πράγματα δεν κρύβουν δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις. Η Αγία Μαρινούδα δίπλα από τη Γεροσκήπου στην Πάφο ονομάστηκε Μαρινούδα και όχι Μαρίνα, όπως μας είπαν από το Κοινοτικό της Συμβούλιο, λόγω του μικρού μεγέθους του χωριού. Τόσο απλά και τόσο ωραία.
«Juicy» εξτραδάκι: Άφθονο υπήρχε τα παλιά τα χρόνια στο χωριό το φυτό της κάνναβης «τόσο της αυτοφυούς όσο και της καλλιεργούμενης». Με την πάροδο ωστόσο του χρόνου «καθώς η καλλιέργεια κάνναβης απαγορεύτηκε και έκλεισε το εργοστάσιο μεταξιού, οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να στραφούν για εργασία στην πόλη της Πάφου και την γειτονική κοινότητα της Γεροσκήπου