Η ιδιαίτερη ιστορία των Adidas Stan Smith

Ένα ζευγάρι λευκά δερμάτινα παπούτσια, με μια πράσινη γραμμή στο πίσω μέρος και ένα όνομα -Stan Smith, διατηρούν εδώ και 40 χρόνια ξεχωριστή θέση στις ενδυματολογικές μας επιλογές.



 


Article featured image
Article featured image

Ίσως ένα από τα πιο διαχρονικά και χαρακτηριστικά μοντέλα της εταιρείας παπουτσιών,  τα Stan Smith αρχικά δημιουργήθηκαν από την εταιρεία ως παπούτσια του τένις δίνοντας τους πιλοτικά την ονομασία «Haillets» ένεκα του αστέρα του τένις, την δεκαετία του ’60 Robert Haillet.

Στο μεταξύ όμως, τη δεκαετία του 70’ ένας άλλος αθλητής του τένις επιδείκνυε μεγάλες ικανότητες στο τερέν, κάτι που τράβηξε την προσοχή της Adidas, η οποία τον προσέγγισε για να τον μετατρέψει στο βασικό πρόσωπο της καμπάνιας, για την προώθηση του νέου προϊόντος. Ο ταλαντούχος τενίστας Stan Smith, αποδέχθηκε την πρόταση και πλέον τα Adidas Stan Smith, ήταν γεγονός.

Ο Stan Smith, γεννηθείς στις 14 Δεκεμβρίου 1946 στην Πανσαντόνα της Καλιφόρνια, ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με το τένις. Παρόλα αυτά ο στρατός τον απομάκρυνε από τη μεγάλη του αγάπη για ένα διάστημα δύο χρόνων.

 



Μετά την εκπλήρωση των καθηκόντων του ο Smith, αποφασίσει να ακολουθήσει το όνειρο του επαγγελματικά και να αφοσιωθεί στην καριέρα του ως τενίστας. Αρχικά, έπαιζε με τον Μπομπ Λουτζ, αφήνοντας ιστορία ως δίδυμο στα τερέν. Στην πορεία όμως ακολούθησε το δικό του δρόμο, ο οποίος του χάρισε τη μέγιστη αναγνωρισιμότητα.

Η νίκη του στο  Wimbledon το 1972 επί του κορυφαίου Ilie Nastase, είχε αφήσει εποχή με τον αγώνα να χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους τελικούς του Grand Slam.

Μετά το 1973, ο διάσημος τενίστας σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση, όπου και παρέμεινε για αρκετά χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος της καριέρας του, μετρούσε πάνω από 100 τίτλους σε διοργανώσεις. Μετά τη συνταξιοδότηση του, παρέμεινε ενεργός ανοίγοντας τη δική του ακαδημία τένις στο Χίλτον Χεντ της Νότιας Καρολίνας, ενώ το 1987 κατέκτησε τη δική του θέση στο Tennis Hall of Fame.

Μια άκρως επιτυχημένη πορεία, τόσο για τα παπούτσια Stan Smith, όσο και για τον ομώνυμο τενίστα, η οποία έχει γραφτεί στην ιστορία και φαίνεται να έχει ακόμα πολλά χιλιόμετρα να τρέξει...


Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ