«Το Messenger έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 1%». Με αυτή του την ατάκα πέρυσι, ο εκ των επικεφαλής του Facebook Ζουλιέν Κοντορνιού, πυροδότησε τις φήμες για τις σαρωτικές αλλαγές που θα επέρχονταν στο Messenger, τόσο φέτος, όσο και του χρόνου και όπως φαίνεται είναι πολλές.
Το Facebook εισερχόμενο στο messaging με το Messenger, αποσκοπούσε σε πολύ περισσότερα από μια απλή εφαρμογή επικοινωνίας. Το πλάνο περιελάμβανε πολλές περισσότερες λεπτομέρειες, λειτουργίες και «απολήξεις», για τις οποίες ωστόσο χρειαζόταν μια αμιγής εφαρμογή messaging και όχι μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάπως έτσι μας προέκυψε το Messenger το οποίο φέτος, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες, αναμένεται να… απογειωθεί.
Στις προθέσεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είναι η δημιουργία ενός Bot Store, μέσω του οποίου οι χρήστες θα κατεβάζουν μικρά apps για τον Messenger. Ουσιαστικά, οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με συστήματα, πλατφόρμες και εταιρείες και να κάνουν πράγματα όπως το κλείσιμο ενός τραπεζιού, εισιτηρίων ή ταξί, ο έλεγχος του τραπεζικού τους υπολοίπου, ακόμα και το τσεκ ιν πριν τις πτήσεις τους, με την ευκολία και την αμεσότητα του Messenger.
Πρακτικά, ο πρώτος μεγάλος στόχος του Facebook είναι να κάνει καθημερινές ενέργειες σαν τις παραπάνω ακόμα πιο εύκολες, τόσο όσο η συνομιλία με έναν φίλο στο Messenger, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να έρθουν ακόμα πιο κοντά με τους πελάτες τους, υπάρχοντες και εν δυνάμει.
Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε άχρηστα τα περισσότερα apps που βρίσκονται στα smartphones μας: ποιος θα χρειάζεται για παράδειγμα ειδική εφαρμογή για να βρίσκει εισιτήρια σινεμά, να κλείνει τραπέζι ή να καλεί ταξί, όταν θα μπορεί να το κάνει εύκολα και γρήγορα μέσα από το Messenger;
Βέβαια εδώ δεν μιλάμε ακριβώς για καινοτομία αφού το Messenger δεν θα είναι ακριβώς το πρώτο messaging app που θα ενσωματώνει εφαρμογές τρίτων μέσα του: το ίδιο κάνουν καιρό τώρα πλατφόρμες σαν το Slack και το κινέζικο WeChat με το τελευταίο να έχει ξεκινήσει μεν από την επικοινωνία αλλά εσχάτως να έχει ενσωματώσει μεταφορές χρημάτων και αστικές υπηρεσίες (ραντεβού με γιατρούς, πληρωμή λογαριασμών, εισιτήρια ΜΜΜ κ.α.).
Το Facebook βέβαια έχει τη δυνατότητα να κάνει το όλο concept ακόμα πιο «σέξι» και φιλικό προς τον χρήστη και σε συνδυασμό με τα 1,59 δισ. ενεργούς χρήστες του, αποτελούν και τα σημεία υπεροχής του έναντι του ανταγωνισμού.
Το 2016 θα είναι η χρονιά του Messenger. Τα όσα ακούγονται, θέλουν τον ίδιο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να ανακοινώνει τα μαντάτα κατά τη διάρκεια του F8, του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει το Facebook για τους developers του τον Απρίλιο (12-13 του μήνα).
Το Bot Store έχει όλα τα φόντα να γίνει για την εταιρεία ό,τι και το App Store για την Apple, εισάγοντάς τη με επιτυχία στην εποχή των “bot services”.