Και ειδικά αυτή την περίοδο του χρόνου που η φύση είναι στα καλύτερά της.
Η Γιώτα πέρασε το οδόφραγμα και επισκέφτηκε δύο πολύ όμορφα -όπως θα διαπιστώσεις από τις φωτογραφίες- σημεία στην οροσειρά Πενταδακτύλου, το Αρμενομονάστηρο (Μοναστήρι Σουρπ Μαγκάρ) αλλά και τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου.
Φωτογραφίες από το Αρμενομονάστηρο
Το Αρμενομονάστηρο ή μοναστήρι Σουρπ Μαγκάρ (Άγιος Μακάριος) είναι το μοναδικό αρμενικό μοναστήρι στην Κύπρο και ο πιο σημαντικός αρμενικός εκκλησιαστικός χώρος στο νησί. Χτισμένο σε πλαγιά λόφου στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, στην περιοχή Χαλεύκας, και αρχικά κτισμένο από Κόπτες, ήταν αφιερωμένο στον Κόπτη ερημίτη Άγιο Μακάριο της Αλεξάνδρειας (309-404 μ.Χ.).
Μέχρι το 1974, τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, το μοναστήρι έσφυζε από ζωή, ιδιαίτερα στις μέρες εορτασμού του Αγίου Μακαρίου τον
Δεκέμβριο και την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Το μοναστήρι αποτελούσε επίσης θρησκευτικό και αρχαιολογικό μνημείο που προσέλκυε πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Λόγω της τουρκικής εισβολής και της εγκατάλειψης του μοναστηριού, σήμερα είναι ερειπωμένο, ενώ έχουν καταρρεύσει και τμήματα της τοιχοδομής και οροφής του. Από το ’74 είναι υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.
Φωτογραφίες από τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου
Η ιστορία της Μονής ξεκινά τον 5ο αιώνα μ.Χ., όταν, σύμφωνα με την παράδοση, δύο καλόγεροι από τη Μικρά Ασία έφθασαν στη Μύρτου, κρατώντας μία εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία ήταν κρυμμένο ένα κομμάτι από το δάκτυλο του Αγίου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1571-1878) η Μονή ανακαινίστηκε από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρύσανθο. Τότε απέκτησε διώροφο συγκρότημα στα νότια και δυτικά για να ικανοποιήσει, τόσο τις ανάγκες των μοναχών, όσο και της Μητροπόλεως Κυρηνείας, η οποία είχε στην μονή την έδρα της μέχρι το 1917. Στις αρχές του 20ού αιώνα, το μοναστήρι φιλοξενούσε 10 μοναχούς, με τελευταίο το μοναχό Σωφρόνιο Μιχαηλίδη, που απεβίωσε εγκλωβισμένος στη Μύρτου στις 27 Ιουλίου 1976, ανήμερα της εορτής του Αγίου.
Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 2004 το Μοναστήρι είχε μετατραπεί σε στρατώνα και εγκαταλείφθηκε τελικά από τον τουρκικό στρατό, λόγω του ότι ήταν ετοιμόρροπο. Ευτυχώς, πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν τα έργα αναστύλωσης και συντήρησης της Μονής στη Μύρτου, που εντάσσονται στο πρόγραμμα της δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με βάση τα σχέδια από το UNDP (Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών), τα οποία στηρίχτηκαν σε αποτύπωση του αρχιτέκτονα Διομήδη Μυριανθέα.
Η διάσωση του Αγίου Παντελεήμονα θεωρείται εξίσου σημαντική με αυτή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, αφού μέχρι το 1974 η Μονή στην Μύρτου αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου.