Παραδόσεις ενός λαού δεν εγκαταλείπονται με τις δυσκολίες, αντίθετα τηρούνται και διατηρούνται, αφού αποτελούν ένα από τα καταφύγιά μας, για να ξαποστάσουν οι άνθρωποι και να συνεχίσουν τον αγώνα παρακάτω.
Η γιορτή του καρναβαλιού στη Λεμεσό, η οποία προσελκύει χιλιάδες κόσμου από όλες τις πόλεις της Κύπρου αλλά και από το εξωτερικό, έχει τις ρίζες της στα πανάρχαια χρόνια.
Ανέκαθεν, το καρναβάλι ένωνε όλες τις διαφορετικές τάξεις της πόλης. Φτωχοί, πλούσιοι και μεσαία τάξη γιορτάζουν αυτή τη γιορτή μαζί, χωρίς διαχωρισμούς.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή οικονομικές συνθήκες της εποχής αποτελεί μια γιορτή που παραμονές της άνοιξης δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους με διάφορους τρόπους να εκφράσουν την πίστη και την αισιοδοξία τους για μια καλή χρονιά, για ένα καλύτερο αύριο.
Οι ρίζες του κυπριακού καρναβαλιού εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα, μέσω της οποίας έφθασαν συγκεκριμένα στον αρχαίο πολιτισμό της Αμαθούντας.
Οι Απόκριες συνέχισαν να γιορτάζονται και κατά τη μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και της Αγγλοκρατίας. Μάλιστα, το 1898 σχηματίστηκε από ιδιώτες το πρώτο κομιτάτο, που αποφάσισε να βραβεύσει τον καλύτερο μασκαρά με το ποσό των 20 χρυσών φράγκων.
Το 1929 πρωτοεμφανίζεται στα καρναβάλια της Λεμεσού ο πρώτος διαγωνισμός καλλιστείων, με εκλογή της «Βασίλισσας της Ομορφιάς», ένα γεγονός αρκετά ριζοσπαστικό για την εποχή του.
Με το πέρασμα των χρόνων το λεμεσιανό καρναβάλι φεύγει από τις αριστοκρατικές αίθουσες της εποχής και τα σαλόνια των ευγενών της πόλης και βγαίνει στους δρόμους, τις πλατείες, τις ταβέρνες και τους κινηματογράφους.
Οι Λεμεσιανοί έδιναν πάντοτε ιδιαίτερη σημασία τόσο στην καλαίσθητη εμφάνιση των αμφιέσεών τους όσο και στη συμμετοχή όλων σχεδόν των τεχνών και των δημιουργών της στο καρναβάλι (π.χ. άρματα, στολές, μακιγιάζ κ.λπ).
Σημαντική πτυχή του καρναβαλιού είναι και η μουσική. Η λεμεσιανή καντάδα στέκει για πολλά χρόνια επάξια δίπλα στην κεφαλλονίτικη, ζακυνθινή και αθηναϊκή καντάδα και πολλοί τη δοξάζουν, ανάμεσά τους οι Γιωργαλέττοι και η Χορωδία Άρη. Το 1925 ο αρχιμουσικός Γεώργιος Χουρμούζιος, που το 1910 δημιουργεί την πρώτη μαντολινάτα, συμμετέχοντας ανελλιπώς σε καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, κάνει την έκπληξη στους Λεμεσιανούς, παίρνοντας μέρος για πρώτη φορά στην καρναβαλίστικη παρέλαση, που ίσως και να αποτελεί την απαρχή της συμμετοχής των κανταδόρων στην παρέλαση.
Το καρναβάλι είναι ένας μεγάλος θεσμός, μια παράδοση για τους δημότες της Λεμεσού, που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται διαμέσου των αιώνων. Μια γιορτή που την περιμένουν με λαχτάρα και αγωνία χιλιάδες άτομα, μικροί και μεγάλοι από όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και ακόμη ξένοι επισκέπτες, που βρίσκονται τέτοια εποχή κοντά μας ή διαμένουν μόνιμα στο νησί μας.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη με την πανηγυρική είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πόλη, συνεχίζονται με την παιδική παρέλαση, τις διάφορες εκδηλώσεις των Κανταδόρων και κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή των Αποκριών.
Τα τελευταία χρόνια τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των δημοτών της Λεμεσού στις εκδηλώσεις και η επαναφορά στοιχείων που σχετίζονται με την ταυτότητα του παραδοσιακού καρναβαλιού, έτσι όπως το θυμούνται και το έζησαν οι παλιοί Λεμεσιανοί.