Έχω Θέμα
Έτσι θα είναι ο κόσμος (μας) το 2066;
Αν ρωτούσες κάποιον το 1966, για το πως φαντάζεται πως θα είναι ο κόσμος 50 χρόνια μετά, το 2016, κάποια πράγματα ίσως να μην περνούσαν καν από το μυαλό του.
Κάποια; Τα περισσότερα ενδεχομένως! Το ίντερνετ και τα έξυπνα τηλέφωνα, η 3D εκτύπωση, τα κοινωνικά δίκτυα… Αυτά, είναι για εμάς κομμάτι της καθημερινότητάς μας, την οποία βλέπουμε να αλλάζει συνεχώς, μπροστά στα μάτια μας, χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουμε πολλές φορές.
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πως θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια από σήμερα;
Εμείς συνέχεια, γι' αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία να το ψάξουμε λίγο περισσότερο. Υποθέσεις, μελέτες και έρευνες έχουν γίνει αρκετές αλλά, ίσως η φαντασία μας να μην είναι τόσο μεγάλη ώστε να υπάρχει η οποιαδήποτε σαφής ένδειξη. Εμείς, πάντως, το φανταστικό ταξίδι μια φορά το κάναμε και καταλήξαμε στα πιο κάτω.
Το διαδίκτυο του μέλλοντος
Θα βλέπεις ότι θέλεις... έξω από την οθόνη
Το δυσκολότερο είναι να προσπαθήσει κανείς να κατανοήσει έστω και στο ελάχιστο πως θα είναι το Ίντερνετ, το 2056. Λίγα χρόνια πριν, το γρήγορο σερφάρισμα δεν ήταν καν επιλογή, το διαδίκτυο είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο αλλά, αν υπολογίσει κανείς πως το ίντερνετ είναι απλά μια τεράστια βάση δεδομένων, την οποία έχει κανείς, πλέον, στο τσεπάκι του, τότε δεν είναι δύσκολο να προβείς σε συμπεράσματα. Όλα αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της εικονικής πραγματικότητας στο μέλλον, θα μπορούν να δημιουργήσουν μια ταυτόχρονη συνύπαρξη του εικονικού και του πραγματικού κόσμου. Π.χ., μπορείς να βρίσκεσαι στην Αθήνα και να επιλέξεις να δεις την πόλη την εποχή του χρυσού αιώνα του Περικλή, ή το Παρίσι όταν κτιζόταν ο Πύργος του Άιφελ. Ακόμη πιο τρομακτική φαντάζει η πιθανότητα, να έχει πρόσβαση ο καθένας στα δεδομένα του άλλου, με τον πιο απλό τρόπο. Π.χ. αν θες να φλερτάρεις ένα άτομο αλλά θες πρώτα να ελέγξεις κάποια πράγματα γι' αυτόν, το μόνο που θα χρειαστεί είναι ίσως μια αναγνώριση προσώπου από τη συσκευή σου. Τα προσωπικά δεδομένα δεν θα παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο και αυτό δεν θα σου φαίνεται παράξενο, αφού θα ισχύει για σένα ότι και για τους άλλους. Τέλος, με την εικονική πραγματικότητα να έχει μπει, το 2056 για τα καλά στη ζωή μας, όλα όσα τώρα βλέπεις πίσω από μια οθόνη, emails, ταινίες, φωτογραφίες κ.ο.κ., θα μπορείς εύκολα να τα βλέπεις, σε τρισδιάστατη κινούμενη μορφή, απ’ όπου θελήσεις, στο περιβάλλον που θα επιλέξεις και… έξω από την οθόνη.
Αυξάνεστε και πληθύνεστε
Ένα ιατρείο στο σπίτι σου
Δημογραφικά, ο πλανήτης θα είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Ο βιολόγος καθηγητής του Rockfeller University, Joel Cohen, αναφέρει πως οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ζούνε στις πόλεις, αλλά ο μέσος όρος ηλικίας θα έχει αυξηθεί κατά πολύ, 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνολικά θα ζούνε στον πλανήτη. Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς πως σε 100 χρόνια μέσα, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων έχει διπλασιαστεί (από τα 40 που ήτανε το 1920 στα 75+ που είναι σήμερα), τότε αυτό δεν φαντάζει απίθανο. Και αυτό γιατί θα είναι πιο εύκολο να συγκεντρώνουμε δεδομένα για την κατάσταση της υγείας μας. Αυτό γίνεται ήδη σε πειραματικό βαθμό, με τα έξυπνα ρολόγια και τα σχετικά apps, o καθένας μας όμως θα μάθει το σώμα του καλύτερα. Το ιατρείο στο σπίτι θα είναι πια μια καθημερινότητα. Φυσικά, η άνοδος του προσδόκιμου ζωής δημιουργεί άλλα προβλήματα οικονομικής αλλά και κοινωνικής φύσεως, όπως στο πως θα εξελιχθεί η γηριατρική φροντίδα και πόσο θα κοστίζει επιπλέον.
Οι έξυπνες πόλεις
Delivery με drones
Μην φανταστείς πως θα ζούμε σε πόλεις βγαλμένες από ταινίας sci-fi. Όμως μικρές και σημαντικές αλλαγές, όπως κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής, υποδομή που θα στηρίζει την πράσινη ανάπτυξη, την οικονομία και που θα εκμεταλλεύονται στο έπακρον την τεχνολογία. Ουρανοξύστες αγροτικής και βιολογικής καλλιέργειας -οι άνθρωποι θα ζούνε περισσότερο γιατί θα τρώνε καλύτερα, βιολογικά και πράγματα που παράγονται τοπικά. Delivery drones, έξυπνα κτίρια και φώτα δρόμων, είναι μόνο μερικά πράγματα που θ’ αλλάξουν. Η IBM ήδη μελετάει projects για το πως θα μπορέσει να αναπτυχθεί ένα σύστημα με το οποίο οι πόλεις θα αφομοιώσουν μαζικά πλέον το «The internet of things». Στο Ρίο ντε Τζανέιρο μάλιστα, έχει κτιστεί ένα κέντρο επιχειρήσεων, το «nerve centre», με σκοπό να χειρίζεται παντός είδους καταστάσεις, από traffic jams μέχρι πλημμύρες, συντονίζοντας πάνω από 30 κυβερνητικες υπηρεσίες ταυτόχρονα.
Σπίτι μου, σπιτάκι μου
Τον θερμοσίμφωνα θα τον ανάβει η Siri
Πολλές φορές έχουμε ακούσει για το Internet of things. Έχουμε όμως καταλάβει στην πραγματικότητα, τι ακριβώς είναι; Πολύ πιο απλό απ' όσο φαντάζεσαι. Σε πολύ λίγο καιρό, θα μπορείς να βλέπεις μέσα από ένα app τι έχεις στο ψυγείο σου, όταν είσαι για ψώνια και θες να δεις τι σου λείπει. Θα κλειδώνεις το σπίτι με το αποτύπωμα σου ενώ θα λες στην Siri να ανάβει τον θερμοσίφωνα, για να έχεις ζεστό νερό μόλις πας σπίτι. Αυτά, όχι το 2056 αλλά σε πολύ λίγα χρόνια. Φαντάσου λοιπόν, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τι θα μπορείς να κάνεις σπίτι σου, τότε. Πολύ πιθανόν, όπως και με το «nerve centre» των πόλεων, κάθε σπίτι να έχει το δικό του mini nerve centre, εκεί που θα βλέπεις το αν το σπίτι σου αποδίδει, πόσο αποδίδει, τι πηγές ενέργειας ξοδεύει κ.α. Αρκετοί θα γίνουμε αγρότες, αφού μεγάλο μέρος του φαγητού θα παράγεται από το ίδιο το σπίτι ενώ θα αποχαιρετήσουμε μια για πάντα, τα σύρματα! Τα πάντα θα ενώνονται wireless και θα έχεις την δυνατότητα πρόσβασης από παντού. Ακόμη, πιθανολογείται πως οι συσκευές μας θα είναι συνδεδεμένες σ' ένα γενικό σύστημα διανομής ενέργειας. Γι’ αυτό και η τιμολόγηση στο ρεύμα θ’ αλλάζει, βάσει αγοράς και ζήτησης. Στα της διακόσμησης, πολύ πιθανόν να υπάρχουν έπιπλα ενσωματωμένα στην αρχιτεκτονική του σπιτιού, τα οποία εσύ θα μπορείς να εμφανίζεις, να κρύβεις και να μετακινείς αναλόγως του πως σ’ εξυπηρετεί την συγκεκριμένη στιγμή το σπίτι σου!
Τα ρούχα μας θα μπορούμε να τα τυπώνουμε σε 3D printers
Διαστημικές περιπέτειες
Πάμε σελήνη διακοπές;
Η NASA ήδη θεωρεί πως είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει την αποίκηση της σελήνης μέχρι το 2030. Το 2056, η σελήνη είναι ίσως να αποτελεί ένα μικρό παράδεισο για τους γήινους, ενώ θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της οικονομίας της, της εμπορικής της χρήσης ενώ τα συστήματα λειτουργίας της κοινωνίας ως αποικία της γης θα έχουν ήδη τροχοδρομηθεί. Ο διαστημικός τουρισμός θα είναι πολύ δημοφιλής ενώ πολύ πιθανόν, μέχρι το 2056, ο άνθρωπος θα πατήσει πόδι στον Άρη, εάν θέλει να τον κάνει αποικία μέχρι το 2116.
Ταξίδι στο μέλλον
Ξενοδοχεία κάτω απ' το νερό
Εκτός από τον διαστημικό τουρισμό, ο τρόπος που θα ταξιδεύουμε το 2056 θα είναι αρκετά διαφορετικός και τόσο εύκολος, «όσο το να αγοράσεις ένα βιβλίο στο Amazon», λέει ο ιδρυτής της Skyscanner Gareth Williams. Αρχικά, όλοι μας θα έχουμε τον προσωπικό μας eAgent, θα τον έχουμε πάντα μαζί μας είτε σ’ ένα ρολόι είτε σε κόσμημα κ.ο.κ. Θα έχει πρόσωπο, φωνή, θα είναι ένα 3D ολόγραμμα, στις διαταγές μας! Στα αεροδρόμια τεχνολογίες όπως μοριακά scans υψηλής ταχύτητας, και βιομετρική αναγνώριση προσώπου -θα εφαρμοστεί πρώτη φορά το 2017, στο νέο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης ενώ σε κάποιο βαθμό λειτουργεί και στο αεροδρόμιο της Σεούλ- θα κάνουν παρελθόν τα διαβατήρια, τα check ins ενώ το ν’ αφήσεις την βαλίτσα σου θα σου παίρνει περίπου 30 δευτερόλεπτα! Θα δούμε για πρώτη φορά ξενοδοχεία να χτίζονται κάτω απ’ το νερό -μέχρι το 2100 υπολογίζεται πως ήδη θα έχουν χτιστεί οι πρώτες υποβρύχιες πόλεις- ενώ η Airbus επισημαίνει πως τα αεροπλάνα του μέλλοντος δεν θα θυμίζουν σε τίποτα την σαρδελοποίηση του σήμερα. Άνετα καθίσματα, τεχνολογικά εξοπλισμένο εσωτερικό και πανοραμικά παράθυρα 360 μοιρών που θα γίνονται διάφανα μέ μια σου κίνηση, θα σου προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα!
Στα θρανία
Στο σχολείο με τον προσωπικό σου eTutor
Σύμφωνα με έρευνα των Wates, το σχολείο του 2050, θα είναι πολύ περισσότερο από ένα μέρος εκπαίδευσης. Θα είναι η καρδιά της κάθε κοινωνίας και χώρος που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε κοινότητας. Το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» θα πάρει σάρκα και οστά, αφού αυτά τα κοινοτικά κέντρα πια εκπαίδευσης, θα είναι διαθέσιμα για όλους. Θεωρείται βέβαιο πως, όπως και στην περίπτωση του eAgent έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση, καθένας θα έχει τον προσωπικό του eTutor, o οποίος ερμηνεύοντας τις εκφράσεις προσώπου και τα επίπεδα στρες του μαθητευόμενου, θα προσαρμόζει το μάθημα ανάλογα. Οι μαθητές αλλά και οι επιστήμονες θα έχουν πρόσβασή σε μια virtual βιβλιοθήκη, με όλα τα δεδομένα που χρειάζονται. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, θα δίνεται περισσότερο έμφαση στην ανάπτυξη των ξεχωριστών ικανοτήτων του καθενός, με βασικούς πυλώνες μάθησης τις τέχνες και τον πολιτισμό, τις επιστήμες και τα μαθηματική την γυμναστική, την διατροφή κ.α.