Η καταξίωση, τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα και τα βραβεία

Ήδη από την ηλικία των 7 ετών, o Prince έδειξε το ενδιαφέρον του στη μουσική. Η πρώτη δουλειά του ήταν μια ηχογράφηση με τον εξάδερφό του André Cymone και το συγκρότημα 94-East.

 


Article featured image
Article featured image

Μετά από πολλές αποτυχημένες εμπορικά ηχογραφήσεις, σε ηλικία 20 ετών κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο «For You». Ενα χρόνο μετά το 1979, το άλμπουμ με τίτλο «Prince» έγινε πλατινένιο χάρη στην επιτυχία των σινγκλ «Why You Wanna Treat Me So Bad?» και «I Wanna Be Your Lover».

Η επιτυχία του συνεχίστηκε στους επόμενους τρεις δίσκους: Το «Dirty Mind» (1980), το «Controversy» (1981) και το «1999» (1982). Σε αυτές τις δουλειές ο Prince κατάφερε να παγιώσει το δικό του στυλ με τους έντονα σεξουαλικούς στίχους και τον συνδυασμό στοιχείων της Funk, της Dance και της Rock.

Το 1984 παρουσίασε την προσωπική μπάντα του, την «Revolution» και κυκλοφόρησε το θρυλικό «Purple Rain» το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως saoundtrack στην ομώνυμη ταινία.

Εκτός από την δισκογραφική δουλειά του, ο Prince έγραψε τραγούδια και επιμελήθηκε καλλιτεχνικές δουλειές χρησιμοποιώντας πλήθος ψευδωνύμων, όπως Jamie Starr, Christopher, Alexander Nevermind, The Purple One, Joey Coco, O(+> , The Artist Formerly Known as Prince και TAFKAP.

Η μπάντα του διαλύθηκε το 1986, μετά από δύο άλμπουμ, το «Around the World in a Day» (1985) και το «Parade» (1986). Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το «Sign "O" the Times» ως σόλο καλλιτέχνης.

Το 1993 άρχισε να χρησιμοποιεί στις συναυλίες του ένα σύμβολο το οποίο μεταφραζόταν ως «Σύμβολο της Αγάπης». Μετά την λήξη του συμβολαίου του με την Warner Brow κυκλοφόρησε πέντε άλμπουμ μέσα σε δύο χρόνια και στην συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο με την Arista Records.

Το 2000 άρχισε πάλι να εμφανίζεται ως Prince και μέσα στα επόμενα 16 χρόνια κυκλοφόρησε 15 άλμπουμ με τελευταίο το «HITnRUN Phase One».

Σε όλη την καριέρα του πούλησε περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους. Κέρδισε επτά βραβεία Grammy, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Βραβείο Όσκαρ. Το 2004 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame και το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στην θέση 27 της λίστας με τους 100 σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ