Ο Κωνσταντίνος Τιμινής, το νέο πρόσωπο της επικοινωνίας της επιστήμης στην Κύπρο

Ο Κωνσταντίνος Τιμινής,  θα εκπροσωπήσει την Κύπρο τον Ιούνιο στο Διεθνή Τελικό στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία.

 


Article featured image
Article featured image

O Τιμινής, είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δευτερεύον πτυχίο στη Βιοϊατρική Μηχανική, και μεταπτυχιακός φοιτητής Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ο νικητής του εθνικού διαγωνισμού FameLab 2016, κερδίζοντας το χρίσμα της εκπροσώπησης της Κύπρου στο διεθνή διαγωνισμό.

Στον διαγωνισμό μετείχε με την έρευνα «Νανορόμποτς: Μικροσκοπικοί ήρωες με ειδίκευση στην αποτελεσματική χρήση ιατρικών σκευασμάτων». Η παρουσίαση του Κωνσταντίνου είχε σαν πρωταγωνιστές τους πιο μικροσκοπικούς σούπερ ήρωες στην ιστορία, τα Νανορόμποτς.

Έτοιμα να φέρουν την επανάσταση στον τομέα της ιατρικής όπου μαζί με πολλά άλλα, αποτρέπουν επιπλοκές φαρμάκων, συνεργάζονται για την επούλωση τραυματισμένων ιστών, αλλά και αναμετρούνται μεταξύ τους, ώστε κάθε θεραπεία να είναι αρκετά αποτελεσματική! 

Superman, Batman και Spiderman συνεργάζονται με ένα μοναδικό τρόπο σε αυτά τα 3 λεπτά, μετατρέποντας όλα τα πιο πάνω σε μία ακόμη περιπέτειά τους. Η επικοινωνία της επιστήμης και η μετάδοση της με απλό και προσιτό τρόπο προς στο ευρύτερο κοινό, είναι μια συνεχώς αυξανόμενη προτεραιότητα για τους περισσότερους ερευνητές και επιστήμονες.

 



 

Ο διαγωνισμός FameLab αποτελεί ουσιαστικά το σύνδεσμο της επιστήμης με την ευρύτερη κοινωνία μέσω της σύντομης παρουσίασης επιστημονικών θεμάτων με απλό και κατανοητό τρόπο.

Μέσα σε 3 λεπτά, ο στόχος είναι όσα λεχθούν να είναι κατανοητά και να αποδώσουν σωστά και στην ολότητα του, το θέμα το οποίο περιγράφεται. Με αυτό τον τρόπο η επιστήμη βγαίνει έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, και τα ατελείωτα χρόνια σπουδών και έρευνας βρίσκουν νόημα σε μόνο 3 λεπτά.

Σκοπός του FameLab, που διοργανώνεται από το British Council Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου , με συνδιοργανωτή το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, είναι να βοηθήσει τους νέους επιστήμονες να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες για να επικοινωνήσουν το έργο τους σε μη επιστημονικό κοινό.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές αλλάζουν το κοινωνικό στερεότυπο των  «ακατανόητων»  επιστημών, μεταφέροντας την έρευνα τους έξω από τα εργαστήρια, κάνοντας την κατανοητή και προσβάσιμη, δικαιολογώντας έτσι και τη δημόσια χρηματοδότησή τους.

Η δεύτερη θέση απονεμήθηκε στην Κατερίνα Στεφάνου, Διαγνωστικό Εργαστηριακό Προσωπικό   στην NIPD GENETICS (Msc Ιατρικής Μικροβιολογίας - BA Βιοχημεία), η οποία παρουσίασε το θέμα «Υγειές Έντερο - Χαρούμενος Άνθρωπος» και η τρίτη θέση στην Μαρία-Ντολόρες Χριστοφή, Ειδικό Επιστήμονα στη Νοσηλευτική του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (Πεδίο Βιολογίας και Μικροβιολογίας και Κλινικών Ερευνών στο Πεδίο Αναπαραγωγής). Η Μαρία-Ντολόρες παρουσίασε το θέμα «Μωρά Φίρμας;».

Οι παρουσιάσεις κρίθηκαν σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα του FameLab - τα 3Cς: περιεχόμενο, σαφήνεια και χάρισμα (content, clarity and charisma). Την ομάδα της κριτικής επιτροπής αποτελούσαν ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Δρ Βασίλης Τσάκαλος, ο Αντιπρόεδρος Πανεπιστημιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Προσφοράς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Νίκος Καρτακούλης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κα   Σοφία Ιορδανίδου - καθώς και η Λουίζα Σοφοκλέους, νικήτρια του FameLab 2015.

Την έναρξη του 6ου εθνικού τελικού διαγωνισμού  FameLab 2016, χαιρέτησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ Κώστας Καδής. Το μεγάλο έπαθλο για όλους τους φιναλίστ, ήταν η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι για την επικοινωνία της επιστήμης από τους καλύτερους εκπαιδευτές του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα αυτό.

Το FameLab είναι μια πρωτοβουλία του Cheltenham Festival, ξεκίνησε το 2005 σε συνεργασία με τη NESTA και εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα αναμφισβήτητα κορυφαίο διαγωνισμό για την επικοινωνία της επιστήμης. Μέσω της συνεργασίας με το British Council από το 2007, έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό περισσότεροι από 5.000 νέοι επιστήμονες από περισσότερες από 23 χώρες.


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ