Καλλιέργεια ντομάτας από ούρα

Ίσως κάποιοι μόνο στο άκουσμα αυτής της είδησης να έχουν ήδη νοιώσει έναν κόμπο στο στομάχι, αλλά τα πράγματα σίγουρα δεν είναι όπως φαίνονται

 


Article featured image
Article featured image

Η νέα αυτή καλλιέργεια ντομάτας με ούρα, εξετάζεται από τους επιστήμονες εδώ και λίγο καιρό και αφορά τους αστροναύτες, οι οποίοι στο μέλλον θα αναχωρούν για αποστολές μακράς διαρκείας, στον πλανήτη Άρη. 

Μέχρι σήμερα στους αστροναύτες που βρίσκονταν σε τροχιά, έδιναν τροφές που ετοιμάζονταν στη Γη, κυρίως σε αποξηραμένη μορφή, στις οποίες οι αστροναύτες πρόσθεταν ζεστό νερό για να τα ετοιμάσουν. 

Παρόλα αυτά και βάση των τελευταίων εξελίξεων, φαίνεται πώς η ανθρωπότητα προετοιμάζεται για μακρινές επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα, γεγονός που επιβάλλει την άμεση εξεύρεση λύσεων ούτως ώστε οι αστροναύτες να μπορούν να είναι αυτοσυντήρητοι όταν βρίσκονται στο διάστημα. 


Χρησιμοποιούμε ούρα. Tα ούρα θα είναι ο «κίτρινος χρυσός» για τα φυτά όταν θα παράγεται τροφή για τον άνθρωπο στην Σελήνη και στον Άρη.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παραγωγή τροφίμων στο διάστημα, κάθε άλλο παρά απλή και εύκολη είναι, εντούτοις το έχουν καταφέρει και οι έρευνες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. 

Ήδη οι Ρώσοι κοσμοναύτες το 2013, πειραματίστηκαν καταναλώνοντας διαστημικές καλλιέργειες, ενώ τον περασμένο Αύγουστο Αμερικανοί αστροναύτες δοκίμασαν το πρώτο μαρούλι που καλλιέργησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Στα εργαστήρια αυτά λοιπόν, καλλιεργούνται διάφορα λαχανικά όπως ντομάτες, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και αντί για νερό, χρησιμοποιούν τα ούρα των αστροναυτών. Βέβαια προηγουμένως, τα ούρα ανακυκλώνονται και φιλτράρονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και χρησιμοποιούνται από τους αστροναύτες τόσο για πόση, όσο και για όλες τις καθημερινές τους ανάγκες.

Παράλληλα με αυτή τη μέθοδο, Γερμανοί αστρομηχανικοί, κατασκευάζουν ένα δορυφόρο ο οποίος θα καλλιεργεί ντομάτες στο διάστημα. Το διαστημόπλοιο CROPIS της Ε.Ε θα εκτοξευτεί το επόμενο καλοκαίρι, και θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη, καθώς οι σπόροι θα φυτρώνουν εντός του σκάφους. Επέλεξαν τις ντομάτες για έναν απλό λόγο -το κόκκινο είναι εύκολο να εντοπιστεί στην κάμερα. 

Η περιστροφή του διαστημικού σκάφους θα δώσει στους σπόρους μια ιδέα προς τα πού να αναπτυχθούν οι ρίζες ή τα φύλλα. 

«Έχουμε ένα θερμοκήπιο που καλλιεργεί ντομάτες στο εξωτερικό περίβλημα του δορυφόρου, και όταν περιστρέψουμε το δορυφόρο, τότε εισάγουμε διάφορα επίπεδα βαρύτητας στο εξωτερικό του δορυφόρου. Έτσι, προσπαθούμε να προσομοιώσουμε τη βαρύτητα στη Σελήνη και στον Άρη», λέει ο Χάρτμουτ Μίλερ, διευθυντής προγράμματος δορυφόρων της Γερμανικής Υπηρεσίας Διαστήματος. 

Στα εργαστήρια έχει καλλιεργηθεί μια ντομάτα που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. 

«Αυτή είναι η micro-tina, μία γρήγορα αναπτυσσόμενη ντομάτα, με ταχύτατη ανθοφορία και καρποφορία. Με τα πειράματα εδώ, ελέγχουμε το συστατικό των καλλιεργειών για την ανάπτυξη της ντομάτας micro-tina», πρόσθεσε ο Χάουσλατζ. 

Αν και ακούγεται παράξενο, οι διαστημικές ντομάτες θα πρέπει να ποτίζονται από ένα φυσικό υπό-προϊόν των αστροναυτών. 

«Χρησιμοποιούμε ούρα. Tα ούρα θα είναι ο «κίτρινος χρυσός» για τα φυτά όταν θα παράγεται τροφή για τον άνθρωπο στην Σελήνη και στον Άρη.», πρόσθεσε.



*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ