Δύο ελληνικά application βαθμολογούν πόσο καλός σερβιτόρος ή barman είσαι

Tο Work it και το αδερφάκι του Tippy είναι δύο νέες εφαρμογές που στόχο έχουν να φέρουν στο προσκήνιο το ανθρώπινο δυναμικό των καταστημάτων και να δώσουν την ευκαιρία στους καλύτερους να αναδειχθούν, μέσα από την ποιότητα της δουλειάς τους. Έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους από τον περασμένο Οκτώβριο.



 


Article featured image
Article featured image

Το σκέφτηκαν τρεις φίλοι, ο Μιχάλης, ο Γιάννης και ο Θοδωρής. Ο Θοδωρής δούλευε παλιά στην διαχείριση προσωπικού σε μαγαζιά στα νησιά, όταν διαπίστωσε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στον τομέα εστίασης.

Το Tippy είναι μια εφαρμογή για τα κινητά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Android, ενώ ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες η βερσιόν για το iphone. Πλέον, το χρησιμοποιούν πάνω από 1000 άτομα και εταιρίες, ενώ τα tips έχουν ξεπεράσει τα 2000 και ο αριθμός αυξάνεται. 

«Ήμουν ένα καλοκαίρι στην Σίφνο και είχα πάει σε ένα μαγαζί και μου ζήτησαν να τους βρω προσωπικό από την Αθήνα, να βρω σερβιτόρους και μπάρμεν. Είχα κατεβάσει περίπου 10 άτομα,  τους καλύτερους που μπορούσα να βρω.

Δυστυχώς, όμως, έπεσα έξω, πολλοί δεν άντεξαν, κάποιοι δεν έκαναν για την δουλειά που έπρεπε και τελικά έμειναν λίγοι. Κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα για μια πλατφόρμα, όπου μπορείς βρεις τον άνθρωπο που ταιριάζει για την συγκεκριμένη δουλειά και να μπορείς να δεις το background του, ειδικά αν βρίσκεσαι σε ένα νησί που δεν είναι εύκολο, όπως στην Αθήνα.

Όσο συνέχισα να δουλεύω στην διαχείριση προσωπικού, δεν ήξερα αν τα άτομα που έστελνα έκαναν για τις δουλειές, άσχετα αν οι πελάτες με εμπιστευόντουσαν», λέει. 

Στην πορεία με δυο φίλους του, τον Μιχάλη και τον Γιάννη που ασχολούνται με τον προγραμματισμό, ανέπτυξαν την ιδέα και έτσι γεννήθηκαν οι δύο πλατφόρμες. 

Το Work it  είναι διαδικτυακό και αφορά περισσότερο τους εργαζόμενους που ψάχνουν για δουλειά, αλλά και τις εταιρείες που ψάχνουν προσωπικό. Το Tippy είναι μια εφαρμογή για τα κινητά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Android, ενώ ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες η βερσιόν για το iphone.

Πλέον, το χρησιμοποιούν πάνω από 1000 άτομα και εταιρίες, ενώ τα tips έχουν ξεπεράσει τα 2000  και ο αριθμός αυξάνεται.

 



«Το Work it χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο πρώτο σε βοηθάει να βρεις δουλειά σαν εργαζόμενος. Η εταιρεία μπορεί να βάλει αγγελία ή μπορεί να σε πλησιάσει χωρίς αγγελία, μπορεί δηλαδή να σου στείλει απευθείας μήνυμα. Και το δεύτερο κομμάτι είναι ότι γράφομαι σαν εργαζόμενος και στο μαγαζί που δουλεύω αρχίζω και παίρνω tips.

Τα tips πάντα είναι θετικές αξιολογήσεις. Δεν εστιάζουμε στα αρνητικά. Έχουμε 5 αξιολογήσεις, αν κάποιος είναι γρήγορος κτλ. Οπότε αυτά σου χτίζουν ένα προφίλ στην πλατφόρμα και καθώς ανεβαίνεις στα tips, ανεβαίνει και το ranking σου».

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην ουσία είναι να μεταφέρουμε όλο το κόνσεπτ που έχει μια πλατφόρμα σαν το trip advisor για τα μαγαζιά, στα άτομα που δουλεύουν εκεί.  Ένα παιδί που δουλεύει στο μαγαζί δεν παίρνει τα credits για την δουλειά που κάνει. Τα παίρνει το μαγαζί.

Εμείς θέλουμε να βάλουμε το άτομο στο επίκεντρο της δουλειάς. Έτσι, όταν θελήσει να αλλάξει δουλειά, θα μπορέσει να δείξει ότι έχει θετικές αξιολογήσεις από πελάτες. Καλούμε επομένως όσους δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους, αλλά και τα ίδια τα μαγαζιά και φυσικά τους πελάτες για να επιβραβεύσουν το εκάστοτε προσωπικό. Τα tips αυτά λειτουργούν και σαν “φορητή φήμη” του barista/bartender. Δεν θα έφτιαχνε π.χ. ποτέ ένας barman, Linkedin.

Γενικά, δεν υπήρχε παλιότερα επαγγελματικότητα στον κλάδο. Γινόντουσαν όλα mouth to mouth. «Θέλω να μου βρεις κάποιον», «Έχεις κανένα καλό σερβιτόρο;», π.χ. πήγαινε έτσι. Δεν υπήρχε, επομένως, τρόπος να αναγνωρίσεις τον καλό μπάρμαν. Έπρεπε κάποιος να στον προτείνει».

 

Υπάρχει κάτι ανάλογο στο εξωτερικό;  

«Στο εξωτερικό το κομμάτι των tips, όχι, δεν έχει ξαναγίνει. Γενικά, μάλλον επειδή φοβούνται την αξιολόγηση ατόμων, γι’ αυτό το έχουν αποφύγει, αλλά εμείς επειδή με τον τρόπο που το έχουμε κάνει - που είναι στην ουσία επιβράβευση - αποφεύγουμε την κακεντρέχεια.  Η κυριότερη δυσκολία είναι το να πλησιάσουμε μαγαζιά και να βρούμε άτομα να εμπιστευτούν την ιδέα μας. Ακούνε την λέξη επιβράβευση και δεν καταλαβαίνουν τι εννοούμε.

Μέχρι να τους πείσουμε ότι το αστεράκι είναι όπως αφήνεις εδώ ένα ευρώ, σαν ένα εικονικό κέρμα, μας παίρνει ώρα. Γενικά και εδώ φοβούνται την αξιολόγηση και το κουτσομπολιό που μπορεί να προκαλέσει, αλλά επειδή πλέον τους κάνουμε ένα ερωτηματολόγιο στην αρχή, όλη θέλανε ένα feedback για να δουν τι να διορθώσουν και τι όχι. Έμμεσα το ζητούσαν, απλά φοβόντουσαν να το πουν ευθέως.

 Γενικά, το κομμάτι της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι λίγο περίεργο αυτή την εποχή. Κατά συνέπεια, το να έχεις μια ιδέα και να θέλεις να την υλοποιήσεις και να την καλύπτει μια επιχείρηση και μια κερδοφόρα επιχείρηση στις μέρες μας στην Ελλάδα είναι δύσκολο.

Βέβαια, προσπαθούμε και έρχονται οι Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Οι επιδοτήσεις, όμως, δεν είναι τόσο εύκολες όσο ακούγονται. Πολύ πίεση και απογοήτευση. Γενικά όμως ακούμε θετικά σχόλια και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το προσωπικό είναι αυτό που θα τους φέρει κόσμο και ότι θα προβληθούν, αν έχουν καλό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι μας λένε ότι βρήκαν ένα χώρο να στεγάσουν το βιογραφικό τους και οι πελάτες θέλουν να λένε την γνώμη τους. 


Οι εργαζόμενοι λένε ότι βρήκαν ένα χώρο να στεγάσουν το βιογραφικό τους και οι πελάτες θέλουν να λένε την γνώμη τους. 


«Η συγκέντρωση αυτή σε μια διαδικτυακή στέγη ανοίγει πολλές προοπτικές για όλους. Στόχος μας είναι να έχουμε ένα αυτοκόλλητο σε κάθε μαγαζί που να λέει ότι έχει επιβεβαιωμένη εξυπηρέτηση από το Work it, ότι έχει δηλαδή ποιοτική εξυπηρέτηση, ποιοτικό service. Θέλουμε να γίνουμε η στάνταρ πλατφόρμα που θα μπαίνει κάποιος που θέλει να δει που υπάρχει η ποιο. Και να προσπαθήσουμε να το προχωρήσουμε και στο εξωτερικό, αν έχουμε χρηματοδότηση για ανάπτυξη, να επεκταθούμε π.χ. στα Βαλκάνια, Ιταλία, κτλ. Ο τουρισμός παγκοσμίως είναι ένας χώρος που σου δίνει οικονομική δυνατότητα σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκεσαι».


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ