Ο γητευτής φιδιών μάς «συστήνει» το μαυρόφιδο που έσωσε χθες
Ένα νέο περιστατικό με φίδι σε οικία σημειώθηκε χθες, με τον ιδιοκτήτη του Ερπετολογικού Κέντρου Κύπρου Γιάννη Αγγελή να αναλαμβάνει δράση για να πάρει υπό την προστασία του, το άκακο ερπετό.
Επικοινωνήσαμε με τον γητευτή φιδιών και τον ρωτήσαμε για το μαύρο φίδι και αν όντως είναι τόσο άκακο όσο μας λένε.
Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, τα μαυρόφιδα τα συναντούμε συχνά, γιατί είναι φίδια – κυνηγοί, κάτι που σημαίνει πώς αναζητούν τα ίδια την τροφή τους και δεν στήνουν καρτέρι σε κρυφά σημεία, όπως η οχιά.
Το μαύρο φίδι συναντάται σε όλη την Κύπρο, με την ίδια συχνότητα και είναι εντελώς άκακο.
«Το μέγεθος του μπορεί να φτάσει τα 2 με 2.5 μέτρα και δεν έχει καθόλου δηλητήριο. Το συγκεκριμένο είδος coluber jucularis -όπως είναι γνωστό -τρέφεται μόνο με αρουραίους, πτηνά, αλλά και με άλλα φίδια.
Εντυπωσιακό είναι δε και το γεγονός ότι παρουσιάζει τάσεις κανιβαλισμού, αφού έχουν καταγραφεί περιστατικά, όπου έφαγε νεαρότερα φίδια του είδους του».
Όπως τονίζει ο Γιάννης Αγγελή, τα φίδια δεν μεταφέρουν καμία ασθένεια η οποία είναι κολλητική ή μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Από την άλλη πάλι, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τρωκτικά μεταφέρουν πολλές και μεταδιδόμενες ασθένειες, άρα είναι σημαντική η ύπαρξη των ερπετών και η διατήρηση του συγκεκριμένου είδους, αφού μπορούν να φάνε μέχρι και 10 μεσαίου μεγέθους αρουραίους το μήνα, ενώ οι οχιές τρέφονται με μεγαλύτερου μεγέθους τρωκτικά.
«Είναι σημαντικό επίσης να ξεκαθαρίσουμε πώς όταν γεννιούνται τα φίδια αυτά έχουν χρώμα γκρίζο-λαδί, γεγονός το οποίο αλλάζει μετά τα τρία τους χρόνια, όπου και αρχίζουν να παίρνουν το μαύρο χρώμα. Αυτό το λέω γιατί όταν πολλοί τα συναντούν σε νεαρή ηλικία τα μπερδεύουν και τα σκοτώνουν. Οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί, γιατί το συγκεκριμένο είδος ειδικά, προσφέρει πολλά».