Μπορεί πρακτικά ο οργασμός να... επικεντρώνεται στο αναπαραγωγικό σύστημα, ωστόσο πολλά είναι τα όργανα που αντιδρούν και επωφελούνται από αυτήν την εμπειρία.
-Εγκέφαλος: Η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, περιοχές που ελέγχουν το φόβο και το άγχος, χαλαρώνουν, καθώς «αναλαμβάνουν δράση» οι περιοχές που ελέγχουν το συναίσθημα και τα αισθητηριακά ερεθίσματα. Παράλληλα, μειώνεται η δραστηριότητα στον πλάγιο κογχομετωπιαίο φλοιό, κάτι που συνεπάγεται ότι η χάνεται προσωρινά η ικανότητα λογικής σκέψης και αυτοελέγχου.
- Μάτια: Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται έως και κατά 50% και μπορεί προσωρινά να παρατηρηθεί βελτίωση της όρασης.
- Ορμόνες: Τη στιγμή του οργασμού κορυφώνεται η παραγωγή ντοπαμίνης, γι’ αυτό και η γυναίκα βιώνει έντονη απόλαυση. Η ορμόνη ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται από τον υποθάλαμο ενισχύει το αίσθημα οικειότητας προς το σύντροφο.
- Καρδιά: Ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται ώστε να διοχετευθεί περισσότερο αίμα στα γεννητικά όργανα και τους μυς, ενώ παράλληλα αυξάνονται ελαφρώς ο μεταβολικός ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος.
- Δέρμα: Η απελευθέρωση ενδορφινών κατά τον οργασμό αυξάνει την αντοχή στον πόνο κατά 40-100%, χωρίς όμως να επηρεάζει την ευαισθησία στο άγγιγμα. Το στήθος και τα μάγουλα κοκκινίζουν σαν αποτέλεσμα της αυξημένης ροής αίματος.
- Μύες: Αρκετοί μύες –όπως αυτοί του πυελικού εδάφους, της μήτρας, του κόλπου και του πρωκτού– συσπώνται, συμβάλλοντας στο αίσθημα της απόλαυσης.