Η CITY προτείνει εκδρομή… στη Λάνια

Μερικές φορές, κυρίως λόγω βεβαρημένου φόρτου εργασίας, μπορεί να φτάνετε σε σημείο που νοιώθετε ότι χρειάζεστε επειγόντως διακοπές. 'Η έστω έχετε την ανάγκη για μια εκδρομή.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Thevillagexpress



Αυτό που μπορείτε να κάνετε εύκολα και πολύ οικονομικά, είναι να πάρετε τους φίλους σας και να διευθετήσετε μια εκδρομή στα χωριά της Κύπρου.

Εμείς, αυτή την εβδομάδα θα σας στείλουμε στη Λάνια, ένα μικρό και παραδοσιακό χωριό της ημιορεινής περιοχής των κρασοχωριών της επαρχίας Λεμεσού.

 

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΦΟΡΜΗ…

Η Λάνια είναι το χωριό των ζωγράφων, καθώς  εκεί επέλεξαν να δημιουργήσουν τα εργαστήρια ζωγραφικής τους τρεις εξαιρετικοί ζωγράφοι.

Έτσι, στο χωριό θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε από κοντά τα έργα τους, να αγοράσετε κάποιο πίνακα, ή ακόμα και να παρακολουθήσετε τον καλλιτέχνη την ώρα που δημιουργεί.

Ένα από τα εργαστήρια παραδίδει και μαθήματα ζωγραφικής για όσους επιθυμούν να μυηθούν στην τέχνη.

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ…

Ταβέρνα «Πλάτανος»

Στο κέντρο του χωριού θα αντικρίσετε ένα τεράστιο πλατάνι και ακριβώς από κάτω την παραδοσιακή ταβέρνα «Πλάτανος». Προσφέρει κυπριακούς μεζέδες στην τιμή των 15 ευρώ ανά άτομο και ανάμεσα σε αυτούς θα βρείτε χαλούμι, λουκάνικο, κεφτέδες, σουβλάκια, σιεφταλιά και πολλά αλλά. Η ταβέρνα σερβίρει επίσης και διάφορα άλλα φαγητά σχάρας.

Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 09.00, μέχρι αργά το βράδυ.

Για κρατήσεις: 25434273

 

Ταβέρνα «Λάνια»

Για παραδοσιακούς μεζέδες και είδη σχάρας μπορείτε να επισκεφτείτε και την ταβέρνα «Λάνια» που βρίσκεται επίσης στο κέντρο του χωριού. Εκεί οι μεζέδες στοιχίζουν 15.50 ευρώ το άτομο και σε αυτούς μεταξύ άλλων προσφέρονται λουκάνικο, χαλούμι, λούντζα κρασάτη, σιεφταλιά και κεφτέδες.  

Η ταβέρνα λειτουργεί καθημερινά εκτός Τετάρτης, μόνο για μεσημεριανό και το Σάββατο μόνο για δείπνο.  

Τηλέφωνο: 25432398

 

Καρυδιά Snack-Bar

Τόσο για φαγητό, όσο και για ένα δροσιστικό μπορείτε να επισκεφτείτε το Snack-Bar Καρυδιά. Σερβίρει όλων των ειδών καφέδες και ποτά, καθώς και διάφορα snacks. Οι πολύ πεινασμένοι μπορούν να παραγγείλουν τους παραδοσιακούς μεζέδες με 12.50 το άτομο.  

Για κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 99565976.

 



 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ...

Για προσκύνημα μπορείτε να επισκεφτείτε την κεντρική εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Χρυσολανίτισα. Ένα εξαιρετικό δείγμα Βασιλικής, κτισμένη κατά το 16ον αιώνα. Εκεί θα δείτε και την παλαιά εικόνα της Παναγίας του Βαλανά, η οποία παλαιότερα βρισκόταν στο ομώνυμο ξωκλήσι.

Κοντά στην εκκλησία υπάρχει ένα παραδοσιακό καφενείο, στο οποίο μπορείτε να ξαποστάσετε και να πιείτε τον καφέ σας.

 

Εργαστήρια ζωγραφικής

Το χωριό Λάνια διαθέτει τρία διαφορετικά εργαστήρια ζωγραφικής:

 

Michael Owen Gallery

Ο Βρετανός ζωγράφος Μichael Owen, ζει από το 1971 στην Κύπρο και το 1973 δημιούργησε στο χωριό μια εξαιρετική γκαλερί όπου εκθέτει τα έργα του, τα οποία είναι φτιαγμένα με κύρια πηγή έμπνευσης την Κύπρο. Καθημερινά τον επισκέπτονται δεκάδες φιλότεχνοι από όλο τον Κόσμο για να θαυμάσουν τους πίνακές του.

Η γκαλερί είναι ανοιχτή τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00, μέχρι 18.00.

Όσοι θέλουν να την επισκεφτούν τις καθημερινές πρέπει πρώτα να τηλεφωνήσουν στο 25432404.

 

Painters Cottage

Απέναντι από την ταβέρνα «Λάνια» υπάρχει το εργαστήρι ζωγραφικής «Painters Cottage», το οποίο ανήκει στον Βρετανό Pat Thompson, ο οποίος ζει στο μικρό χωριό, εδώ και 52 χρόνια.

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον ζωγράφο από κοντά να δημιουργεί.

Πριν επισκεφτείτε το εργαστήρι, τηλεφωνήστε στο 25433972 για να βεβαιωθείτε πως ο ζωγράφος θα είναι εκεί.

 

Art Studio

Ο ζωγράφος Αντώνης Ριζόπουλος έφτιαξε στο κέντρο του χωριού του το εργαστήρι ζωγραφικής «Art Studio». Αν ενδιαφέρεστε να δείτε από κοντά τα έργα του ζωγράφου, ή ακόμα και να αγοράσετε μπορείτε να επισκεφτείτε το εργαστήρι καθημερινά από τις 9 το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα.

Κάθε Σαββατοκύριακο ο Αντώνης παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής για μικρούς και μεγάλους.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε του στο 99997019.

 



Μουσεία

Στο κέντρο του χωριού, λειτουργούν τέσσερα μουσεία:

Το Μουσείο του Ληνού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά ένα ληνό ο οποίος χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για να συνθλίβει σταφύλια που προορίζονταν για κουμανδαρία.

Στο Μουσείου Παραδοσιακού Σπιτιού, το οποίο λειτουργεί μόνο Σαββατοκύριακα και εκεί μπορεί να δει κανείς κυπριακά παραδοσιακά εργαλεία, σκεύη και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Στην Κάβα Κουμανταρίας μπορείτε να δείτε τα πιθάρια που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι του χωριού για να αποθηκεύουν το κρασί.

Και τέλος στο Μουσείο Ελαιοτριβείου, θα δείτε το ελαιοτριβείο όπου παρασκεύαζαν παλιά το λάδι τους.

Τα μουσεία λειτουργούν καθ' όλη της διάρκεια της μέρας (εκτός βράδυ) και η είσοδος σε αυτά είναι δωρεάν.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ…

Στη Λάνια δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, ούτε αγροτουριστικά καταλύματα για διαμονή, έτσι προτείνουμε να διανυκτερεύσετε στην κοντινή Λόφου. Πατήστε ΕΔΩ για σχετική ενημέρωση με τα καταλύματα της Λόφου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ