Το βίντεο με την λίγο αλλιώτικη ιστορία της Ανεράδας, του γνωστού ποιήματος του Βασίλη Μιχαηλίδη, είναι εδώ και είναι ένα μικρό διαμάντι, χάρη στη διασκευή της Χριστίνας Σκαρπάρη, την αφήγηση της Μαρίνας Κατσαρή και τη σκηνοθεσία του Παναγιώτη Μηνά, ενώ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές θα δεις πολλά αγαπημένα πρόσωπα αλλά και έναν Ισλανδό με πολύ παράξενο όνομα!
Λίγα λόγια για το βίντεο από τους ίδιους τους δημιουργούς του
Το τρέιλερ έσιει ως σκοπό να προβάλει το 4ο φεστιβάλ Ξαρκής, μέσα που την ιστορία του ήρωα μας τζαι τον δρόμο του προς την έμπνευση. Ο ήρωας μας, ο Σούμι, πάει να βρει έμπνευση για το καλλιτεχνικό του έργο, στο χωρκόν της Λόφου, λλίον τζαιρόν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ. Ώσπου να πάει αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια, αλλά έσιει τζαι άτομα που θέλουν να τον βοηθήσουν για να φτάσει τον επιθυμητό σκοπόν. Με το που φτάνει στη Λόφου, γνωρίζει την μούσα του -μιαν ανεράδαν- τζαι ερωτεύκεται την. Η ανεράδα με το που τον θωρεί, θέτει του μια πρόκληση -καλεί τον να της χορέψει, για να δει τες ικανότητες του. Ο ίδιος ανταποκρίνεται στο κάλεσμάν της τζαι στη συνέχεια κερδίζει το ενδιαφέρον της. Το τρέιλερ χρησιμοποιά διάφορα σύμβολα, για να αναδείξει την ανάγκη (μιαν ανάγκη που έχουμε ούλλοι μας), για έμπνευση. Τούτο φανερώνεται μέσα που τον έρωτα, τις τέχνες, την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά. Καλούμε τον κόσμο να βρει την μούσα / έμπνευση του μέσα που την συμμετοχή τους στο 4ο Φεστιβάλ Ξαρκής.
Επιπλέον, ο Παναγιώτης Μηνά αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πραγματικό ποίημα της «Ανεράδας» έχει ένα απρόσμενο και ατυχές τέλος. Εμείς, θελήσαμε να ερμηνεύσουμε λίγο διαφορετικά το ποίημα, δίνοντάς του ένα ευτυχές τέλος σε αντίθεση με το αυθεντικό. Εξάλλου, εδώ περιγράφεται μια ιστορία αγάπης -μέσω των social media- ενός ξένου ο οποίος δέχεται τα έθιμα και τις παραδόσεις και ενός αυθάδους κοριτσιού που την ιντριγκάρει η «μοναδικότητά» του ήρωα, εξ ου και την αγαπά».
Αφού δεις το βίντεο, πιο κάτω μπορείς να διαβάσεις 10+1… αλήθειες αναφορικά με αυτό.
1. Δεν χρησιμοποιήθηκε κασκαντέρ για τη σκηνή με τη «μοτόρα-γουρούνα». Το γύρισμα έγινε κανονικά με τον Ττερλικκά. Την γουρούνα την έφεραν από τη Λεμεσό οι Άντρια Ευαγόρου και Ανδρέα Σαμαρής.
2. Το πλήρες όνομα του ισλανδικής καταγωγής φτωχού ήρωα πρωταγωνιστή είναι Sumarliði V Snæland Ingimarsson.
3. Ο σκύλος που εμφανίζεται στην έναρξη ανήκει στον ιδιοκτήτη του Πρόζακ και αποτέλεσε αυθόρμητη προσθήκη στη συγκεκριμένη σκηνή.
4. Όταν η Ανεράδα 1 «κουτσομπολεύει» με την Ανεράδα 2, η συζήτησή τους είναι κάπως έτσι:
5. Για την αφήγηση χρησιμοποιούνται παραφρασμένα αποσπάσματα από την «Ανεράδα» του Βασίλη Μιχαηλίδη.
6. Στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα είναι εμφανείς οι αναφορές στις ταινίες του Wes Anderson.
7. Η ομάδα δεν είχε ιδέα πως στη Λόφου υπάρχει μια γέφυρα.
8. Ο τηλεβόας και το σημειωματάριο που χρησιμοποιούνται στην έναρξη του trailer, είχαν χρησιμοποιηθεί και στο περσινό τρέιλερ.
9. Ο υπότιτλος «ontheplaygroundwherehespendmostofhisdays» είναι δανεισμένος από την εισαγωγή της σειράς «Ο Πρίγκιπας του Bel Air».
10. Ο κάθε χαρακτήρας ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρώμα. Ο ήρωας είναι μπλε και φωσφορούχος. Η Ανεράδα είναι κόκκινη. Ο τρελός του χωριού είναι πορτοκαλί-κίτρινο. Επίσης, η κόκκινη «μοτόρα» του μέντορα παραπέμπει στην εμφάνιση της Ανεράδας.
11. Σε αντίθεση με το τι λέγεται στο βίντεο («Λαόνια, κάμπους τζαι βουνά αντάμα εδκιαβήκασην γεμάτ’ αθθούς τζι’ αγκαθθερά. Η στράτα εν ετέλειωννεν τζαι δεν εποσταθήκασην ήτουν για λλόου τους χαρά»), τα παιδιά ήταν πραγματικά κουρασμένα καθώς ανέβαιναν στον λόφο.
12. Όλοι οι συμμετέχοντες στο βίντεο το έκαναν σε εθελοντική βάση.
13. Bonus: O Sumi, ο οποίος είναι intern στο φεστιβάλ, έκανε practice τον χορό της τατσιάς πριν να κάνει το performance που βλέπετε στο βίντεο.