Πανέμορφες εικόνες από το Ακρωτήρι

Η παραλία, το ναυάγιο, οι χελώνες, οι πεταλούδες, τα πουλιά, οι ταύροι και οι αγελάδες, και φυσικά, οι 27 καταγεγραμμένοι φυσικοί οικότοποι, αποτελούν το σκηνικό ενός από τα πιο εντυπωσιακά παραθαλάσσια σημεία στο νησί.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ

 

Το Ακρωτήρι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς εδώ έχουν καταγραφεί 27 φυσικοί οικότοποι (22 χερσαίοι και 2 θαλάσσιοι), ενώ μαζί με αυτόν της Αλυκής Λαρνακας είναι οι πιο σημαντικοί υγροβιότοποι της Κύπρου -του Ακρωτηρίου είναι σημαντικότερος, ακριβώς γιατί υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία αρπακτικών, γεράκια, αετοί κ.λ.π.

Αναλόγως της εποχής θα συναντήσεις εδώ διαφορετικά είδη πουλιών.

Η χλωρίδα του Ακρωτηρίου είναι τεράστιας σημασίας. Θα βρεις 30 ειδών ορχιδέες, μια εκ των οποίων συναντάς μόνο στη Κύπρο, την ophrys kotsiy. Επίσης, το «μελισσάκι της Κύπρου» καθώς και πολλά φυτά του δικού μας κόκκινου βιβλίου (με τα απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας της Κύπρου) θα τα βρεις εδώ.

Αν πας χειμώνα, θα συναντήσεις διάφορα είδη υδρόβιων πουλιών, στην πλειοψηφία τους αποδημητικά. Φλαμίνγκο, μαυροκέφαλοι γλάροι και ασημόγλαροι, καστανοκέφαλοι γλάροι, λευκοπελαργοί, ερωδιοί, γερανοί, πετροκίδιες, τσιροβάκοι, είναι μόνο μερικά πτηνά, τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στο Ακρωτήρι. Η Αλυκή από μόνη της έχει έκταση 10 τεραγωνικά χιλιόμετρα, και φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών. Πάνω από την περιοχή πετάνε και αρκετά είδη αρπακτικών.

 



 

Και να ‘ταν μόνο αυτά. Πεταλούδες, πράσινες χελώνες και καρέτα-καρέτα  -οι οποίες μάλιστα έχουν τη δική τους παραλία και φωλιάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι την εκκόλαψη των νεογνών, βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή του Ακρωτηρίου.

 

 

Το μεγάλο λιβάδι με τις αγελάδες και τους ταύρους

Ζώα της φάρμας σ’ ένα περιβάλλον με τόσα διαφορετικά είδη πουλιών, σπάνιων φυτών… Βρίσκονται εδώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο που θα βρεις και τα σπάνια φυτά, τα υπό εξαφάνιση πουλιά... Πρόκειται για διαφόρων ειδών ορίτζιναλ κυπριακές αγελάδες και ταύρους που προστατεύονται από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ακριβώς γιατί απειλούνται με εξαφάνιση!

 



* Πολλές από τις πληροφορίες του άρθρου δόθηκαν από τον Λεύκιο Σεργίδη, εκπρόσωπο του Ιδρύματος Terra Cypria, για ένα παλαιότερο άρθρο της CITY αναφορικά με το Ακρωτήρι Λεμεσού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ