Το Σάββατο βλέπουμε την βροχή αστεριών, από το πιο σκοτεινό σημείο της Κύπρου

Ένα ιδιαίτερο και μαγικό φυσικό φαινόμενο, πραγματοποιείται εδώ και λίγες μέρες, με πολλές περιοχές της Κύπρου να οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις προσκαλώντας τον κόσμο, να θαυμάσει την βροχή μετεώρων, που φωτίζουν τον ουρανό.

 


Article featured image
Article featured image

To Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο μας προσκαλεί στην 9η ετήσια εκδήλωση για τη Βροχή Μετεώρων «Περσείδες 2016» που διοργανώνει στην παραλία αετοσανίδας στους Σοφτάδες Λάρνακας. 

Στα πλαίσια του έργου «Το Κοσμικό Φως Φτάνει στην Κύπρο 2016», τo αστεροσκοπείο, έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο χώρο για παρατήρηση του φαινομένου, αφού είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιοχές στο νησί. 


​Οι Περσείδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, αφού το ακτινοβόλο σημείο, από όπου πηγάζουν οι «διάττοντες», ανήκει σε αυτή την περιοχή της ουράνιας σφαίρας.


Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την ένταξη του κοινού στην επιστημονική έρευνα και αντιπροσωπεύει την Κύπρο στον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων (IMO – InternationalMeteor Organization). Η εκδήλωση αρχίζει το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 20:00 και λήγει τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου. 

Θα διεξαχθεί στο The Spot –KiteMedKitesurfing School στην παραλία Σοφτάδων, στην περιοχή Λάρνακας. 

Η Βροχή Μετεώρων Περσείδες, είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή όλου του χρόνου και η πιο γνωστή στο ευρύ κοινό. Προέρχεται από τα σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του ο περιοδικός κομήτης 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.  

Kατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αναμένεται να παρατηρηθούν 150 μετέωρα ανά ώρα, τα οποία θα έχουν μέσο όρο ταχύτητας 59 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. 

Αναμένονται εξάρσεις του φαινομένου, το Σάββατο 13 Αυγούστου. Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν μέγεθος ίσο με τον κόκκο ενός ρυζιού και βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος 80 - 50 χιλιομέτρων.

Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη. 

Φέτος υπάρχει ένας επιπρόσθετος λόγος για το κοινό στην Κύπρο να βγει έξω και να παρατηρήσει το φαινόμενο, αφού θα έχει τη μοναδική ευκαιρία μετά το ηλιοβασίλεμα, να παρατηρήσει τη Σελήνη και τους 5 πλανήτες που ήταν γνωστοί στους αρχαίους Έλληνες.

Πρόκειται για τους πλανήτες Ερμή, Αφροδίτη (που έχει το όνομά της θεάς που κατά τη μυθολογία γεννήθηκε στην Κύπρο), Δία, Άρη και Κρόνο. Για να κάνει αυτές τις παρατηρήσεις πιο εντυπωσιακές για το κοινό, τo ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ θα διεξάγει παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του στο χώρο της εκδήλωσης. 



Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ αποταθείτε στο τηλέφωνο 99991111.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ