Ο φετινός Ιούλιος, ο πιο θερμός μήνας των τελευταίων 136 χρόνων

Κατά 0,84 βαθμούς κελσίου θερμότερος ήταν ο φετινός Ιούλιος, από τον παγκόσμιο μέσο όρο θερμοκρασιών της περιόδου 1950 – 1980. 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της NASA, το αρνητικό αυτό ρεκόρ είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από το 1880, όπου και υπάρχει καταγεγραμμένη μετεωρολογική υπηρεσία.  

Τα προηγούμενα αντίστοιχα ρεκόρ κατείχαν οι Ιούλιοι των ετών 2011, 2015 και 2009, καθώς και ο Αύγουστος 2014, που έως τώρα ήταν οι πιο ζεστοί μήνες στην ιστορία. 

Το φετινό ρεκόρ βοηθήθηκε από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο πλέον έχει εξασθενήσει και αφορά την περιοδική θέρμανση ενός μέρους του Ειρηνικού Ωκεανού, κάτι που έχει διεθνή αντίκτυπο, αλλά παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αποδίδεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες. 

Ο Ιούλιος 2016 αποτελούσε το δέκατο συνεχόμενο μήνα που η θερμοκρασία εμφάνισε επίπεδο ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα, σύμφωνα με τη NASA. 

Τα διαδοχικά ρεκόρ, παραπέμπουν σε ένα πράγμα, ότι «ο πλανήτης γίνεται ολοένα πιο ζεστός και ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον», δήλωσε ο κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA Γκάβιν Σμιτ.



Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ