Την «θάλασσα» από πορτοκαλί σωσίβια δημιούργησαν ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, με 2.500 σωσίβια που φορέθηκαν από τους πρόσφυγες (600 από αυτά τα φορούσαν παιδιά) κατά τη διάρκεια του διάπλου τους από την Τουρκία μέχρι το ελληνικό νησί της Χίου.
«Αυτό θα μπορούσε να ήμουν εγώ» έγραφαν μερικά από τα σωσίβια.
Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η Migrant Voice, η World Vision και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάστηκαν για την έκθεση αυτή, την οποία ονόμασαν «νεκροταφείο σωσιβίων» για να επισημάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να μεταβούν στην Ευρώπη.
Η UNHCR υπολογίζει ότι 6.940 άνθρωποι πνίγηκαν ή χάθηκαν κι αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Αυγούστου 2016.
Στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες 193 χωρών συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ξεκίνησε με την πρώτη στα χρονικά σύνοδο με θέμα τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η διεθνής κοινότητα για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών.
Παρόλο που οργανώσεις αρωγής καλούν συχνά τη Βρετανία να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, εντούτοις η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την πολιτική που ακολουθεί η χώρα της.
Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να επαναλάβει το δικαίωμα όλων των χωρών να ελέγχουν τα σύνορά τους, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της κυβέρνησης, και θα ταχθεί υπέρ της «μείωσης των ανεξέλεγκτων μετακινήσεων πληθυσμών» σε συνδυασμό με μέτρα προκειμένου οι πρόσφυγες να διευκολύνονται να αιτούνται άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα που θα φθάνουν.